Szabadság, egyenlőség, camembert - ez a jelszava a legújabb francia lázadásnak. Harminc, egyenként több Michelin csillaggal rendelkező séf írta alá azt a felhívást, amely eredetileg a Libération című napilapban jelent meg, de az egész francia sajtó átvette. Mert itt komoly nemzeti ügyről van szó.

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Egy igazán frappáns gondolat

A lefigaro.fr minapi cikkének lead-jében

Bár megkapom a portál napi e-mailjeit, de nem tűnt fel a heti „De grands chefs se mobilisent pour sauver «le vrai camembert»” cikk. Csak a derék hvg.hu igencsak gyenguska írása „Nagy átverés készül, kitört a nagy francia camembert-forradalom” hívta fel rá a figyelmemet. Aminek leginkább a tévedései és átgondolatlanságai a jellemzőek. Jellemzp, hogy nekik a csúcsmondat, egy gondolat végére odabiggyesztett bon mot: „Liberté, égalité, camembert!”, ami náluk már „Szabadság, egyenlőség, camembert - ez a jelszava a legújabb francia lázadásnak” –ként került elő.
Pedig az igazi az a „devenir une vulgaire pâte molle sans goût”! teljes szövegkörnyezetével a cikk lead-jében: „«C'est le camembert de Normandie AOP au lait cru qu'on assassine»: des chefs étoilés ont signé une tribune pour dénoncer un accord conclu entre les fabricants de ce fromage qui risque selon eux de «devenir une vulgaire pâte molle sans goût».”
Ami pedig a magyar olvasat hitelességét illeti a cikk végére odabiggyesztett egy egetverő baromságot: „Az átlagos anyagi lehetőségekkel rendelkező fogyasztók pedig szerte Európában, az USA-ban vagy Kínában, sőt még Franciaországban is, a pasztörizált tömegtermelésből származó árut veszik meg a szupermarketekben, viszonylag olcsón”, ami persze a cikkben nincs. Már csak azért is, mert ez a mai helyzet. Ahogy mondani szoktam – sajnos nem csak camembert vonatkozásában, sőt talán az egyik legelfogadhatóbb próbálkozás is ide sorolható – kicsiny hazánkban valami ízetlen nyúlós, ragadós ízét vesztegetnek, iszonyú drágán sajt címén.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.