Az amerikai ABC televízió kedden megszüntette a Roseanne című népszerű vígjátéksorozatát, mert egyik főszereplője, Roseanne Barr színésznő rasszista Twitter-bejegyzést tett közzé.

„A Muzulmán Testvéreknek és a Majmok bolygójának van egy kisbabája, és ez vj”

– írta a Twitter-bejegyzésében a színésznő, Valerie Jarrettre, az előző amerikai elnök, Barack Obama belpolitikai főtanácsadójára utalva, a Muzulmán Testvérek nevű egyiptomi politikai szervezet és a Majmok bolygója című film említésével.

Valerie Jarrett Iránban született afroamerikai szülők gyermekeként, és chicagói politikus, aki Obamával már chicagói politikai karrierje kezdete óta együtt dolgozott.

A színésznő ugyan a közfelháborodás hatására bocsánatot kért, de az ABC azonnali hatállyal felbontotta vele a szerződést. „Roseanne Twitter-közleménye undorító, visszataszító és nem fér össze értékrendünkkel, ezért úgy döntöttünk, hogy a sorozatot beszüntetjük”– írta közleményében Channing Dungey, az ABC szórakoztató műsorokért felelős elnöke.

A Twitter-bejegyzést Barr azóta törölte, és nyilvánosan bocsánatot kért Valerie Jarrett-től.

„Őszintén sajnálom a rosszízű viccelődést a politikájáról és a megjelenéséről”

– írta. Valerie Jarrett az MSNBC-televíziónak nyilatkozva elmondta: Bob Iger, az ABC anyavállalata, a Disney vezérigazgatója telefonon, személyesen kért bocsánatot tőle. „Sok mindent megtanít nekünk ez a pillanat”– fogalmazott az ügyről Jarrett a televíziós interjúban, és azt hangsúlyozta, hogy a maga részéről ugyan jól van, de aggódik azok miatt, akikért senki nem emeli fel a szavát, akiknek senki nem kel a védelmére.

Twitterezés miatt bocsájtottak el a népszerű sorozatszínészt

Az amerikai film- és televíziós világban egymás után emelik fel szavukat a művészek a rasszista megnyilatkozás ellen. Az ABC döntése után az ügynöksége is törölte kliensei sorából a vitatott színésznőt.

Az amerikai lapok emlékeztetnek rá, hogy Roseanne Barr az elmúlt napokban több ismert személy ellen intézett kritikákat a Twitteren. A Clinton-házaspár lányáról, Chelsea Clintonról például azt állította, hogy George Soros egyik rokonához ment férjhez. Sorosról azt írta, hogy náci kollaboráns volt. Élesen bírálta Barack és Michelle Obamát is, mert a napokban szerződést írtak alá a Netflix műsorgyártóval egy, a tervek szerint több évig futó önálló műsor készítéséről.

Barr Chelsea Clintontól is bocsánatot kért, de kedden este közölte: nem hagy fel a Twitterezéssel.

Cik- és címlapkép: VALERIE MACON / AFP

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

terlasz
@Shikari: Egész pontosan egy közszereplő rasszista megnyilvánulását nem tolerálták.
Nem kell ennyire libsinek lenni!
magyarbakancs
Áttol miért rasszista valaki ha nem szeret egy nép csoportot?
Nekem senkit nem kell elfogadnom ha nem tetszik a viselkedése.
Meg irt egy véleményt.
Nehogy már azt képzeljük,hogy akár az arab,ázsiai,cigány,indián,néger szereti a fehéreket.
Rólunk is meg van a véleményük és ök is ugyan ügy nem szeretik minket. Viselkedésünket,szokásainkat. nekik is van rasszista meg nyilatkozásaik mifelénk.
Erről miért nem beszél senki?
terlasz
@magyarbakancs: Mindenki azt szeret vagy nem szeret, akit, amit akar, de egy közszereplő ne terjessze a rasszista nézeteit. Ezen a Föld nevű bolygón a rasszoknak együtt kell élniük lehetőleg békében. Persze, lehet békétlenül is, de ebben az esetben nem biztos, hogy sokáig tart. Leegyszerűsített gondolatvilággal is lehet létezni csak ne terjesszük a beszűkült állapotot.
magyarbakancs
@terlasz: Nem szeretném meg bántani de, fasort nem érdekel ki kit fogad el.
Minden embernek lehet véleménye még a közszereplőnek is.
És ha az ön ízlésével nem tálakószik teszek rá.
Én rengeteg cigány között élek és szerényen fogalmazva ,és igen szolidan el tudnám képzelni a velük nem együtt élést.

S jutott eszembe számtalan
Szebbnél-szebb gondolat,
Mig állni látszék az idő,
Bár a szekér szaladt.
Petőfi Sándor -

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.