Vranik Roland Az állampolgár című filmje kapta a fődíjat a Buenos Aires-i nemzetközi filmfesztiválon – közölte szerdán az MTI-vel a Magyar Nemzeti Filmalap.

A május 17. és 23. között megrendezett Festival Internacional de Cine Político filmfesztiválon 30 ország több mint száz alkotását mutatták be. A Filmalap közleménye szerint az argentin mustrán először nyert magyar film.

Vranik Roland – a Fekete kefe és az Adás rendezője – Az állampolgár című drámájában egy ötvenes évei végén járó afrikai férfi (Cake-Baly Marcelo) története bontakozik ki, aki menekültként él Magyarországon, de szeretné megszerezni az állampolgárságot. A felkészülésben egy tanárnő (Máhr Ági) segít neki, és közben egymásba szeretnek.

Az állampolgár amerikai forgalmazója, az ArtMattan Productions júliusban a New York-i Metrograph kultmoziban tűzi műsorra a produkciót.

A film világszerte sikerrel szerepel a filmfesztiválokon, a portugáliai Fantasporto fesztiválról a legjobb forgatókönyv, a kaliforniai Cinequestről a legjobb dráma díját hozta el. Hágában az egyetemisták zsűrije díjazta, Várnában megkapta az Arany Aphrodité-fődíjat, a japán Szaitamában a zsűri különdíját. A Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon a film két főszereplője, Máhr Ágnes és az amatőr színész Cake-Baly Marcelo nyerte a legjobb női és férfi alakítás díját, továbbá a legjobb film és a legjobb rendező díját is Vranik munkájának ítélték. A film legutóbb a Macedón Cinematheque filmfesztiválon kapta meg a fődíjat.

A Filmalap támogatásával született film forgatókönyvét Vranik Roland és Szabó Iván írta, az alkotás a Popfilm produkciójában készült.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

qxy
de azért garatula neki. Rendezz te is Shikari és nyerj. meddig tart?
qxy
@Shikari: Na akkor válassz egy témát és rendezd meg azt. Tudod ez olyan mint a rasszizmus. akik pld, " úúútálom a romákat" . ezeknek a 80 % a azért utálja, mert irígy rá, hogy hogy a faszomba teheti meg, hogy a faszomba csinálja, miért szabad neki? De még saját magának sem akarja el hinni hogy ez az oka. mert az önbecsülés az nagyobb egót mutat.
Na ezt nem azért írtam mert szeretem a romákat. Csak azért hogy ha valaki el ér egy eredményt azt jó esetben saját maga akaratának köszönheti.Jó, van aki el lopja. De számtalan dolog van a világban ahol az ember meg méretheti tudását.
Ez olyan mint amikor kérdezték
Hova mész?
.- Versenyre.
.- miért?
.- mert meg szeretném nyerni hisz azért megyek.
- El mentem, meg nyertem.
kérdezték milyen volt? el mondtam hogy meg nyertem egy szakács versenyt egy olyan étellel amit a világon még senki nem csinált halból. Erre az volt a válasz.
.- Nem is értenek hozzá . úúúúútálom a halat.Vagyis nem is lehet jó.
Igaz azóta nem egy helyen készítik mert elkérték a receptet és nem kis összegekért megy egy ilyen. De ha egy olyan hozzá szól aki nem is ért hozzá, nem is szereti de irigy, Na ezekből van sok .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.