Ezentúl Dame Emmaként is emlegethetjük a színésznőt, a legendás Liverpool-focista, Kenny Dalglish pedig Sir Kennyként. A királynő szülinapja alkalmából művészek, sportolók, tudósok kaptak lovagi címet.

A 92 esztendős II. Erzsébet királynő születésnapja április 21-én van, de a jeles ünnepet az évszázados hagyománynak megfelelően mindig júniusban, színpompás katonai tiszteletadással ünneplik meg hivatalosan az Egyesült Királyság és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség népei.

A szombaton esedékes idei ceremónia előestéjén ismertetett 111 oldalas születésnapi kitüntetési listán

1057 név sorakozik, 71 százalékuk a helyi közösségért végzett állhatatos munkájáért kapta a királynői elismerést.

A legismertebb kitüntettek között szerepel Emma Thompson kétszeres Oscar-díjas színésznő, akit a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére feljogosító rangra emelt az uralkodó.

Emma Thompson az egyetemes filmtörténet egyetlen olyan szereplője, aki színészi játékért és forgatókönyvért is Oscar-díjat vehetett át.

A Brit Birodalom Rendjének tisztje (OBE) címében részesült az uralkodó születésnapi kitüntetési listáján Keira Knightley színésznő, aki a Love Actually (Igazából szerelem) című filmben együtt játszott Emma Thompsonnal.

A Brit Birodalom Rendjének tisztje (OBE) címében részesült az uralkodó születésnapi kitüntetési listáján Keira Knightley színésznő, aki a Love Actually (Igazából szerelem) című filmben együtt játszott Emma Thompsonnal.

A sport világának legismertebb kitüntetettje a Liverpool egykori legendás labdarúgója, majd trénere, Kenny Dalglish, aki szombattól ugyancsak a Sir Kenny megszólításra feljogosító lovagi cím tulajdonosa.

Dalglish 1977-ben a Celticből igazolt a Liverpoolhoz, amelynek színeiben 515 mérkőzésen 172 gólt szerzett, és 1990-es visszavonulásáig számos hazai és nemzetközi kupagyőzelem mellett nyolc bajnoki címet ünnepelhetett. Kétszer is volt a Liverpool szakvezetője: 1985 és 1991 között, valamint 2011-12-ben.

Az irodalmi élet leghíresebb kitüntetettjei között van Ken Follett, az egyik legsikeresebb kortárs bestseller-író, aki a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki címét (CBE) kapta II. Erzsébet királynőtől.

Lovagi címben részesült Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának volt főparancsnoka, aki a Nagy-Britanniát sújtó tavalyi terrortámadási hullám idején tanúsított helytállásáért kapta a magas elismerést.

A legidősebb idei kitüntetett a 103 esztendős Rosemary Powell, aki 97 éven át árulta minden évben a háborús halottak emléke előtti tisztelgés jelképévé vált pipacsot. A pipacs a fő szimbóluma Nagy-Britanniában a megemlékezésnek a háborúk katonaáldozatairól, egy kanadai katonaorvos rendkívül népszerűvé vált, 1915-ben írt verse nyomán, amely arról szólt, hogy a háború szántotta flamand mezőkön mindig a pipacs virágzik ki először az elesett katonák sírjain.

Rosemary Powell a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) címben részesült.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.