A Román Nemzeti Múzeum aranykincseiből nyílik kiállítás Szegeden, a szinte felbecsülhetetlen értékű kollekció vasárnap délután érkezett meg a Tisza-parti városba – tájékoztatta a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense az MTI-t.

Hegedűs Anita közölte:

az ezer arany- és ezüsttárgyból álló kollekció milliárdos, szinte felbecsülhetetlen értéket képvisel. Emiatt nem lehetett előzetesen nyilvánosságra hozni sem az útvonalat, sem pedig az érkezés időpontját, így a kollekció titokban érkezett meg Szegedre.

A tárgyak vasárnap reggel indultak útnak a bukaresti Román Nemzeti Múzeumból, majd délután lépték át a román-magyar határt.

Az országhatártól a magyar rendőrség biztosított felvezetést a több furgonból álló konvojnak.

A Fekete ház elé is szirénázva érkeztek a kincseket szállító járművek, majd a ládák bepakolásását fegyveres rendőrök biztosították.

Az Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából című kiállításon azokat a legértékesebb, legszebb arany- és ezüsttárgyakat mutatják be, melyek a 19-20. században kerültek elő a mai Románia területén.

A kollekció sok ezer évet ölel át: az őskortól a középkorig találkozhatnak gyönyörű ötvösremekekkel a látogatók. A műtárgyak között szerepelnek fegyverek, pajzsok és sisakok, valamint különböző ékszerek és használati tárgyak is.

A román és magyar szakemberek különleges biztonsági intézkedések mellett hamarosan megkezdik a kollekció kicsomagolás, installálását.

A kiállítás várhatóan július 18-tól látható Szegeden.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.