A színésznő és férje, Makranczi Zalán természetesen kezelte a helyzetet, szerintük feleslegesek a sajnálkozó hozzászólások, a kicsi nem beteg, hiszen fizikailag makkegészséges. Szinetár Dóra és férje így elégették a kis Benjamin állapotáról szóló papírt.

Különbözően reagáltak az emberek, amikor kiderült: a 42 éves színésznő harmadik gyermekét születése után Down-szindrómával diagnosztizálták. A gratulációk mellett többen sok erőt kívántak – egyesek szemében Szinetár Dóra csodálatos emberré vált, amiért betegsége ellenére is kitart gyermeke mellett, mások viszont felelőtlennek tartották.

Azonkívül, hogy gratulálnak, előfordul, hogy sok erőt kívánnak. Tudom, hogy jó szándékkal, de valahogy mégsem értem

– kezdte a Nők Lapjának adott interjúban Dóra, aki kisfia születése után egy hónappal, tavaly októberben jelentette be, hogy a csöppség Down-szindrómás.

A lapnak elmondta:

Olyan, mint bármelyik baba, talán csak az a különbség, hogy "csíkszeme" van, mint Zorkának volt ennyi idősen. Persze kicsit hülyén érzem magam, amikor azt kell bizonygatnom, hogy csodálatos a gyerekem

Hogy a helyzet mennyire viselte meg a párkapcsolatát, arra a 42 éves színésznő annyit mondott:

Ha az ember negyvenévesen férjhez megy valakihez, több gyerekkel, az már nem az a kapcsolat, ami ezen fog szétmenni.

A gyermeke betegségéről kiállított orvosi papírral kapcsolatban a színésznő elmondta:

Megszületett, kaptunk egy papírt – egy genetikai vizsgálat eredményét –, amelyben leírták, hogy a 21. kromoszómából neki három van. Meg egy másikat, amelyben gyakorlatilag fogyatékosnak nyilvánították emiatt. Egy hathetes csecsemőt! [...] Miközben ő nem beteg, hiszen fizikailag makkegészséges. Mentálisan meg... hát bocsánat, de tíz perc séta alatt a Körúton több kezemen tudnám csak megszámolni azokat az embereket, akiket nem látok mentálisan egészségesnek, pedig elvileg azok.

Hozzátette:

Úgyhogy Zalánnal elégettük ezt a bizonyos papírt, mert rájöttünk, hogy ez az egyetlen dolog, ami arra utal, hogy a fiunkkal probléma van

Szinetár Dóra többek között arról is szót ejtett az interjúban, hogy az anyaságot választotta a karrier helyett.

Forrás: Nők Lapja, Blikk, Lokál

Címlapi kép: Instagram

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Na, megint kezdodik. Bar allitolag felhagyott a szineszettel - ill. a karrier-epitessel - azert atlag heti egy riportot megjelentet valamelyik bulvarlapban.
A lelet-egetes pedig egy annyira felesleges cselekedet volt, hogy az mar nevetseges.
De o tudja.
Ja es az, hogy valaki 42 evesen megy ujra, harmadszor is ferjhez - ismet csak a Nagy Szerelemhez, ahogy tette mar ketszer - a vilagon semmire sem biztositek.
Kivanok neki sok erot, es ugy altalaban megnyugvast vegre a viharos parkapcsolataiban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jancsipapa
Érthetetlen,hogy miért kell erről "őszintén vallani" ? Ez a család ügye.( vagy ha ,mint mondják ,hogy nincs is ügy , még jobb...)
Commenter
@karma1: bár nem nekem írtad de válaszolok azért, mert itt is nagyon egyetértek veled.
Akkor felejtsük el egy pillanatra a Down kórt, és nevezzük a dolgot génhibának, genetikai rendellenességnek így jobb? Nem, nem jobb, mert a végeredmény ugyanaz: betegség, amit az extra kromószóma okoz. De segáz, a genetika is áltudomány, ha egy diagnózist egy zárójelentést csak úgy tűzbe dobunk. Pedig ez arról is szól hogy Dóra és a 3. Örök Nagy Szerelem genetikailag valamiért nem kompatibilisek.Felelős felnőttek ezért gyerekvállalás esetén genetikai vizsgálatokat kérnek, a tudomány nem ellenük értük van. @wagabund itt említette, hogy a Down szindróma több tünetét már akár az UH is mutatja, elképzelhetetlennek tartom hogy az orvos NE hívta volna fel erre a figyelmet. Több mint 30% az esélye hogy a 2. gyerek is Down kóros lenne. Azt sem értem hogy Benjámin születésétől kezdve decemberig másról sem szóltak a riportok hogy igen, Down kóros, de elfogadjuk, szeretjük speciális fejlesztést kap stb. Most meg? Nem is beteg, mert elégettük a papírokat. Hihetetlen, hogy valaki híres pszichiáter főorvos nagyapával ilyen kijelentést tegyen, ennyibe vegye, így minősítse az orvosok munkáját...ugyanakkor ő laikusként, érettségivel diagnoszta is, anyai jogon.Fognak nem csak etetőszéket, hanem bébiholmikat, vitaminokat és ki tudja még mit reklámozni Benjáminnal a háttérben, csak éppen ezentúl a kisfiú sorstársaira nem irányítják majd a figyelmet. Itt szerintem már a pszichiáter nagyapa-dédnagyapa sem segíthetne ha élne...butaság ellen nincs orvosság.
karma1
@Commenter: Azert tudtal nekem ujat mondani.;...:o))) Nem tudtam, hogy pszichiater nagypapa is volt a csaladban...:o))
A bibi ott (is) van, hogy ok DIREKT nem mentek el semmilyen ilyen elozetes szurovizsgalatra - hisz az nem kotelezo (bar en egy bizonyos eletkor felett erosen javallanam, de inkabb kotelezove tennem).
Nem taglalom, hogy errol pedig az a velemenyem, hogy oriasi felelotlenseg a szulok reszerol, ha egy ilyen lehetoseget direkt kihagynak.
Nekem volt otthon egy baratnom, akinek kello idoben - fiatalon - szuletett egy kislanya , ket eves koraig egeszseges volt, majd egyre tobb problema jott elo, reszlegesen lebenult - ezt is fokozatosan - es a vegen 18 eves koraban elhunyt.
Mivel neki a ferjevel enyhen osszeferhetetlensege volt ve'rben, ezert ok eltek a tudatos csaladtervezesi, genetikus segitseggel, jelesul Czeizel doktornal, aki mar az elso gyermeknel azt mondta, hogy az elozetes vizsgalatok alapjan nyugodtan vallaljak csak a gyermeket, egeszseges lesz. Hat nem lett.
Amikor a kislanyuk 4 evesen mar elkezdte mutatni a komoly egeszsegugyi problemakat, akkor ismet felmerult bennuk, hogy kellene probalkozniuk egy masik gyermekkel is, ismet elmentek Czeizelhez, megint minden vizsgalatot vegigcsinaltak, es a baratnom terhes lett, egy kisfiut szult, aki keteves koraig teljesen egeszseges volt. Majd ugyanazok a szimptomak jottek elo benne is. A kisfiu 14 eves koraig elt. Mindket gyermeket maximalis szeretetben, eletuk utolso pillanataig otthon neveltek. De a masodik gyermek halala utan a kapcsolatuk szetesett, elvaltak. Ezt csak azert mondtam el, mert talan nem valoszinu, hogy Benjaminnal is kimutathattak volna a rendellenesseget, es ha ki is mutattak volna, akkor elvetettek volna-e a picit. Szoval engem nagyon regota nem ez zavar, hanem az, ahogy Dorika celebkent allandoan eloretolja magat, a kisfiara hivatkozva., Nekem ez nem tetszik..
Commenter
@karma1: A János Kórház honlapján lehet olvasni Dr. Szinetár Ernőről, aki szakmájában úttörőnek számított. Nyilván az orvos sem tévedhetetlen, Czeizel prof is tévedhetett nyilván. És igen, van olyan rendellenesség amelyik csak 2-3 éves korban mutatkozik meg. Dóra azzal hárította a Down szűrést hogy az abortusz nem lett volna opció rendellenesség esetén sem. Ilyen szempontból tehát tényleg mindegy lett volna a vizsgálat eredménye.Dóra semmi újat nem tesz a gyereket előtérbe tolva magát az aktuális párját sztárolja, csak Makranczi Zalán ebben kevésbé közreműködő, mint akár Lőcsei Jenő, akár Bereczki Zoltán volt. A szalagcímek az első házassága idején arról szóltak, hogy nem tini, hanem felelősségteljes anya erre pár éven belül már tönkre is ment a házasság. A második házasságában pedig mindent kitárgyalt a legintimebb dolgaikat is pl. a Babanapló c. könyvében később aztán a bulvárt is hibáztatta a tönkrement házasságért, és akkor azt mondta hogy a bulvártól visszavonul. Ahogy nem tette ezt meg húsz, harminc éves felelős anyaként, úgy nem teszi meg negyven évesen sem. Sőt, magánélete örök bulvártéma maradt, és mégis ki lehetne más a fő "szivárogtató" mint ő maga? Nekem is ezzel van a fő bajom, bár a kisfiú betegségéhez való legújabb hozzáállása sem túl szimpatikus vagy meggyőző...
Edmond Dantes
Legalább a tehetségét ne vonja senki kétségbe,főleg azok,akik gondolom soha nem látták színpadon.Nagyon tehetséges,nagyszerű színésznő (volt?),nem kellett hozzá a színtén kíváló rendező papa segítsége.Ugyanis ha felmegy a függöny,onnantól a protekció már nem működik..Én azt a műfajt (operett,musical) nem nagyon kedvelem,amiben szerepelt,de ő abban mindig nagyszerű volt,akárhányszor láttam,el kellett ismernem.A többihez,az alap témához nem értek,egy ilyen esemény nyilván valamiféle trauma,amelyet valahogy fel kell dolgozni.Ő így teszi,ha ez segít neki,akkor ne bántsák.Az élet nagy rendező,előbb-utóbb mindent helyre tesz.
JAJMÁR
@Edmond Dantes: Így igaz! A hibát Dóra ott követte el - ha ez hiba -, hogy nyilvánosan elmondta, a gyerek Down szindrómás!
Hogy is hagyhatná békén a megélhetési siserehad? Nem lehet előlük elbújni.
Persze ez a -"ha van sapka, ha nincs sapka" esete. Ha nem beszél róla azért, ha beszél azért, ha megjelenik egy fénykép azért, ha nem, azért... mert megszülte, azért, ha nem szülte volna meg, akkor azért... iszonyatos ez az ország! Mindezt pedig generálja a mérhetetlen irigység! Igen, Szinetár Dóra szép, és tehetséges! Van aki szívesen hallgatja és nézi, van aki nem, de hiszen nem is kötelező :)
Én nagyon sok örömet és boldogságot kívánok neki a pici fiához is. A szülő dolga az, hogy a lehetőségekhez képest a legjobb nevelést adja a gyerekeinek, és ezt ők bizonyára megteszik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.