A színésznő és férje, Makranczi Zalán természetesen kezelte a helyzetet, szerintük feleslegesek a sajnálkozó hozzászólások, a kicsi nem beteg, hiszen fizikailag makkegészséges. Szinetár Dóra és férje így elégették a kis Benjamin állapotáról szóló papírt.

Különbözően reagáltak az emberek, amikor kiderült: a 42 éves színésznő harmadik gyermekét születése után Down-szindrómával diagnosztizálták. A gratulációk mellett többen sok erőt kívántak – egyesek szemében Szinetár Dóra csodálatos emberré vált, amiért betegsége ellenére is kitart gyermeke mellett, mások viszont felelőtlennek tartották.

Azonkívül, hogy gratulálnak, előfordul, hogy sok erőt kívánnak. Tudom, hogy jó szándékkal, de valahogy mégsem értem

– kezdte a Nők Lapjának adott interjúban Dóra, aki kisfia születése után egy hónappal, tavaly októberben jelentette be, hogy a csöppség Down-szindrómás.

A lapnak elmondta:

Olyan, mint bármelyik baba, talán csak az a különbség, hogy "csíkszeme" van, mint Zorkának volt ennyi idősen. Persze kicsit hülyén érzem magam, amikor azt kell bizonygatnom, hogy csodálatos a gyerekem

Hogy a helyzet mennyire viselte meg a párkapcsolatát, arra a 42 éves színésznő annyit mondott:

Ha az ember negyvenévesen férjhez megy valakihez, több gyerekkel, az már nem az a kapcsolat, ami ezen fog szétmenni.

A gyermeke betegségéről kiállított orvosi papírral kapcsolatban a színésznő elmondta:

Megszületett, kaptunk egy papírt – egy genetikai vizsgálat eredményét –, amelyben leírták, hogy a 21. kromoszómából neki három van. Meg egy másikat, amelyben gyakorlatilag fogyatékosnak nyilvánították emiatt. Egy hathetes csecsemőt! [...] Miközben ő nem beteg, hiszen fizikailag makkegészséges. Mentálisan meg... hát bocsánat, de tíz perc séta alatt a Körúton több kezemen tudnám csak megszámolni azokat az embereket, akiket nem látok mentálisan egészségesnek, pedig elvileg azok.

Hozzátette:

Úgyhogy Zalánnal elégettük ezt a bizonyos papírt, mert rájöttünk, hogy ez az egyetlen dolog, ami arra utal, hogy a fiunkkal probléma van

Szinetár Dóra többek között arról is szót ejtett az interjúban, hogy az anyaságot választotta a karrier helyett.

Forrás: Nők Lapja, Blikk, Lokál

Címlapi kép: Instagram

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Na, megint kezdodik. Bar allitolag felhagyott a szineszettel - ill. a karrier-epitessel - azert atlag heti egy riportot megjelentet valamelyik bulvarlapban.
A lelet-egetes pedig egy annyira felesleges cselekedet volt, hogy az mar nevetseges.
De o tudja.
Ja es az, hogy valaki 42 evesen megy ujra, harmadszor is ferjhez - ismet csak a Nagy Szerelemhez, ahogy tette mar ketszer - a vilagon semmire sem biztositek.
Kivanok neki sok erot, es ugy altalaban megnyugvast vegre a viharos parkapcsolataiban.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Na, megint kezdodik. Bar allitolag felhagyott a szineszettel - ill. a karrier-epitessel - azert atlag heti egy riportot megjelentet valamelyik bulvarlapban.
A lelet-egetes pedig egy annyira felesleges cselekedet volt, hogy az mar nevetseges.
De o tudja.
Ja es az, hogy valaki 42 evesen megy ujra, harmadszor is ferjhez - ismet csak a Nagy Szerelemhez, ahogy tette mar ketszer - a vilagon semmire sem biztositek.
Kivanok neki sok erot, es ugy altalaban megnyugvast vegre a viharos parkapcsolataiban.
kripton
@karma1: Mi a fene? Képes vagy értelmeset is írni! :-O Vagy szippantottál valamit?
Commenter
"Úgyhogy Zalánnal elégettük ezt a bizonyos papírt, mert rájöttünk, hogy ez az egyetlen dolog, ami arra utal, hogy a fiunkkal probléma van". Nem is tudom mit mondjak, de ezt egyszerre hívják butaságnak, struccpolitikának és tagadásnak. Attól hogy ők elégették azt a két papírt, annak az eü. intézményben még van másolata. A Down kór pedig hivatalosan is betegségnek számít amely szellemi fogyatékossággal vagy ha jobban tetszik visszamaradt szellemi fejlődéssel jár. A betegséget a WHO BNO kód alapján osztályozta, tehát attól, hogy Mo-on a szülők elégetik a diagnózisról szóló papírokat és nem fogadják el a tényt hogy a Down kór több, mint a "csíkszem"attól ez még egy világszerte ismert betegség.Azért is dacolnak a valósággal, holott az majd csak a későbbiekben fog kiderülni milyen mértékben érinti a kisfiút a Down kór.Persze lehet azzal védekezni, hogy azért nem csináltatott Down szűrést mert betegen sem vetette volna el a babát, azonban a betegség "tagadása" azt mutatja, hogy eleve nem akarta tudni, hogy a baba Down kóros-e vagy sem. Az ő döntésük volt, de valahol felelőtlenség önmagukkal a picivel és annak testvéreivel szemben is, hiszen egy Down kóros önállóságra, önálló életre képtelen. Akár van papír a betegségéről akár nincs.A "csíkszem" pedig megmarad,(nem úgy mint Zorkánál) ahogy a többi jellegzetes Down-os vonás is meg fog, és magától is látható lesz sajnos majd, hogy a kisfiú sajnos nagyon nem olyan, mint "bármelyik másik baba." Aki fogyatékkal születik az eü szempontból a születése pillanatától fogyatékos, függetlenül attól hogy a szülők 6 hetesen korában kapták meg erről a papírt. Lehet hogy ez nem tetszik lehet, tagadni, papírt égetni, esetleg Down kórról szóló könyvet is mellé lehetne dobni, de ettől a betegség még ott van. El lehet fogadni és vele együtt élni vagy úgy tenni mintha...
Commenter
@karma1: azt hittem ő sem lesz már butább, de tévedtem. Majd nyilván talál homeopátiás (bio) gyógymódot a Down kórra is...
karma1
@Commenter: a struccpolitikat en is le akartam irni, mert ugyebar azert, mert a strucc a homokba dugja a fejet a viharban, azert a vihar csak letepi a seggerol a tollat,...
Ez egy olyan gyerekes viselkedes, hogy ihaj. (A lelet-egetes). Az meg egyenesen bugyuta gondolat, hogyha a papir nincs tobbe, akkor mar semmi sem fog utalni arra, hogy a kis Benjamin beteg lenne... Dehogynem lesz. Plane, ha eloszor fog kozossegbe kerulni, es a kozosseg esetleg eppen nem befogado, nem tolerans.
A gyerekek kegyetlenul igazmondoak, - ok fogjak eloszor megkerdezni tole, hogy miert nez ki maskeppen? De ha ezt egy haromgyerekes anyuka nem tudja elkepzelni magatol, hat akkor ott eleg komoly mentalis problemak vannak fejben.
Ez egy genproblema, de tudom, nagyon sok hasonlo esetben eleg szep eletkort is kepesek megelni, es nagyon kedves, kellemes emberek lesznek felnott korukban is. Na DE ADDIG!!!
Commenter
@karma1: a szülők hozzáállásáért nem a kisfiú a hibás, de sajnos ő fogja a levét később meginni annak hogy otthon elhitetik vele hogy ő nem más. Ez lenne a Dóra által hirdetett tolerancia a másság, az eltérő iránt? Ha valakiknek a szülőknek komoly problémáik vannak, nem a Körúton kellene a járókelőket diagnosztizálnia, hanem magába kellene néznie, ki kellene kérnie az elégetett leletek másolatát és nem eldicsekedni a világmegváltó eltüntetésükkel. Ha ez ilyen egyszerű lenne, minden beteg, szülő stb elégethetné a leletet, és akkor legalább a saját szemében nem beteg. Persze a társadalom és az orvos szemében attól még az.Egy Down kóros átlagéletkora 30 év, fizikai, szellemi leépülés mellett. Erről is ennyit.Genetikai rendellenesség, veleszületett, ezért az orvostudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan. Hihetetlen hogy két felnőtt ember milyen felelőtlenül és infantilis módon képes gondolkodni...
JAJMÁR
Az "elégetés" nyilván képletesen értendő! Bizony, ebben az országban - és még sok másikban is - a látható "másságot" megbélyegzik. Sokszor éppen azok, akik lelkében, elméjében ott a súlyos deficit, bár külső nyoma nincs. A Down szindrómával könnyebb megküzdeni, mint az emberi butasággal! De hát akar a fene küzdeni beteglelkű, ostoba emberekkel.
sokanvagyunk
A könyvégetések sem oldottak meg semmit...
karma1
@JAJMÁR: Hidd el, ez a csaj VALOBAN elegette a papirokat - ilyen szemelyes papirokat sohasem dobunk ki a szemetbe, mert erzekeny szemelyes adatokat tartalmaz - max. beleraktak az iratmegsemmisitobe.
Amerre en elek, az ilyen tipusu massag egyaltalaban nem feltuno, sot, ezek az emberek konnyu munkat is tudnak vallalni - es aki kepes ra, az vallal is -, es ez nagyon jo dolog.
DE: a mai Magyarorszag semmilyen massagot el nem viselo, kirekeszto politikaja ennek a beteg gyermeknek egyaltalan nem segit - ki tudja, hova fog fajulni ez az abszolut gyuloletre epulo politika, hogyan tudjak megvedeni majd a gyermekuket a kesobbi eleteben, - mert ha valami miatt ez a gyermek korhazba kerul, akkor hiaba nezzuk, hogy kik a szulok, meg a nepszeruseg, ismertseg sem szamit semmit sem. (Hidd el, nagyon jol tudom, hogy miert mondom ezt. A mai egeszsegugyi rendszerben semmit nem jelent mar a hirnev es a penz sem: ha nem vagy fideszes, akkor az eleted egy fabatkat sem er. )
Szoval lehet, hogy a gyermek nagyon szereto, jo csaladi korben fog felnoni - miert is ne? -, de ha Dorika ragaszkodik ahhoz, hogy a gyermek teljesen egeszseges, es ezert o egy atlagos ovodaba, iskolaba fogja beiratni - akkor a kozossegben mar nem fogja tudni megvedeni a gyermeket a kulvilag bantasaitol. Ezt irtam a 12.35-os hsz-ben is, - ez nem az emberi butasagrol szol ugyanis. hanem arrol, hogy kiszuras a gyermekkel, ha a szulok nem a helyen kezelik az o allapotat.
GeoCravker
@karma1: 1. 42 évesen alanyi jogon jár az előzetes kromoszóma-vizsgálat.
2. A down-szindroma több jele nagyon korai időszakban, ultrahangon látszik (menyemnek mondták)
3. Az, hogy valaki a saját kockázatára mit vállal, az magánügy. Ha valaki úgy esik le a hegygerincről, hogy négy másikat ránt a mélybe, az már nem. A gyereknek gondja lesz az önellátással (reméljük, csak jogilag, de akkor is), a férjének a gyerekekkel, akik közül pont a "migyerekünk" a kromoszóma-hibás, a két nagyobbikra szakad az egész, ha Dóra feldobja a pacskert. Ha húsz év múlva, akkor húsz év múlva, de akkor is;
4. Down-szindrómával sokan élnek. Ha dóra nekik akarna segíteni, akkor nem önreklámot folytatna, hanem beszállna a Baltazár-ba, vagy hasonló kezdeményezésekbe.

Ez az egész nem több, mint a heti-szinetárdóra
karma1
@JAJMÁR: En errol a jelensegrol beszelek, ami a jelenvalosag, es ami ennel csak rosszabb lesz.

24.hu/kozelet/2018/07/25/nezd-itt-a-sorosos-lotyo-a-hulye-gyerekevel-ezt-kiabaltak-az-autista-kisfiaval-setalo-nonek/

(Most tekintsunk el attol, hogy egy authista gyermekrol van szo - a lenyeg, hogy nem egy teljesen egeszseges gyermekrol beszelunk).
karma1
@GeoCravker: A veolemenyunk egyezik, Neked is szolhat a 13.38-as hsz-em: ez a rideg valosagrol szol,

Mar nem is heti egy szereples, hanem szinte 5 naponkenti eloterbe helyezkedes, cimlapsztori a semmirol, az etetesrol, a pici fejlodesenek irasban torteno beszamolojarol...:o((((
GeoCravker
@sokanvagyunk: No igen. Anno a rossz hír hozóját megölték. De ettől még nem nyertek csatát. Nem a papírtól lesz valaki Down-szindrómás, hanem a szindróma fennállása miatt kap róla papírt.
CsipkeRózsa
@sokanvagyunk: "A könyvégetések sem oldottak meg semmit... "

Ott más volt a szándék!
Commenter
@GeoCravker: sőt! Ha valóban segíteni akarna, az ismertségét arra használná fel hogy toleránsabbá, elfogadóbbá tegye a Down kórt és a Down kórosokat, nem pedig letagadná még a betegség létezését is azért mert jelenleg még nincs a fiának a "csíkszemen" kívül olyan egyéb fizikai tünete mint a kilógó nyelv, tátott száj, izomtónus hiány, enyhe vízfejűség, stb.egyéb szervi problémák...
Commenter
@karma1: valóban elégette, én is így gondolom. Ha nem gyufával, akkor irat megsemmisitővel. Ez volt az egyik legnagyobb házi színpadi alakítása azt hiszem. Ha lenne, butaság Oscar megkapná érte.
wagabund
...""Olyan, mint bármelyik baba" – Őszintén vallott Szinetár Dóra: elégették férjével a kisfia betegségéről szóló papírt"...

már erősen izzadtságszagú ez a sok bizonygatás...

mi is elégetnénk azt a rengeteg papírt, amit az egyik unokámról írnak.

Ő "csak" süketnémán-vakon született, deréktól lefelé bénán...az erről szóló papirokat én is elégetném, de attól még soha nem kel fel..
GeoCravker
@Commenter: Valójában a triszómia nem kóros, ha nem is előnyös. A baj az, hogy az extra kromoszóma azt jelenti, hogy az azon a kromoszómán előforduló károsodott, hibás gének akkor is megnyilvánulnak, ha különben a normális társuk a másik komoszómáról elnyomná a hatást.
Ha kevés sérült gén van, akkor a hatás elenyésző, ha sok, akkor rémes. De ezért van az, hogy a triszómiások között olyan nagy eltérések vannak. a szinte tünetmentestől, a csorgó nyálúig.
Macskaszem
Adja isten, hogy később se legyenek erős tünetei, de ha mégis másként alakul, a szülőknek alkalmazkodnia kell ehhez, és szerintem fognak is. Egyrészt mert anyagilag is megtehetik, másrészt a fővárosban laknak, ahol sokféle fejlesztő módszer elérhető.
Commenter
@GeoCravker: én csak általánosságban írtam azt amit. Reméljük a kisfiú valóban csak igen enyhe fokban sérült.
Commenter
@wagabund: ez igaz. ezt írtam én is. attól hogy egy betegségről elégetjük a papírt vagy letagadjuk (betegségtudat hiánya) attól a betegség még van. Akinek bejön Dóra módszere, az égesse csak el a leleteket és volt betegség, nincs betegség. Tényleg nem kell ide orvos. Tízparancsolat után jöhet az égetés a kórtörténet megsemmisítése a páciens hozzátartozója részéről.
wagabund
@Commenter: ehhez nem tudok mit hozzáfűzni, mert így van ..
mariaberta
Már három holtodiglan van, mi lesz vele, és hány lesz még. Ami pedig a kisbabát illeti, nem kellene annyi bizonygatás. Minek? Ha neki nem is jelent problémát, a gyermeknek fog. Nevelje szépen okosan, és elsősorban nyugodtan! Minek ez az állandó szereplés? Ezt a munkát hagyja a színházra, vagy ha nem, vonuljon vissza és törődjön a gyermekkel, szüksége lesz rá. Az embereket nem érdekli túlságosan, hogy a kis gyermek Dórikáé. Készítse fel az élet nehézségeire, mert abból lesz bőven!
mariaberta
Mellesleg ilyen képet láttunk már, nem is egyet és???
mariaberta
Ja,,, és nem olyan mint bármelyik baba, ezt neki is tudnia illik!
karma1
@mariaberta: Nagyon egyetertek Veled, - Benjaminnak valoban nagy szuksege lesz a szulei ovo-vedo szeretetere, aminek nem biztos, hogy ez a folytonos nyilvanossag ele valo maganelet-tologatas eppen jot tenne.
Ahogy @Commenter tarsunk irta nagyon okosan, a sajat nepszeruseget arra kellene forditania, hogy a Benjaminhoz hasonlo gyermekek nehez sorsara, beilleszkedesere az egeszseges emberek tarsadalmaba megkonnyitse, egyengesse, esetleges kozossegi programok szervezesevel felhivja rajuk a figyelmet.
A masik nagyon fontos dolog: ebben a kapcsolatban szinte teljesen mellekesen kezeli az apukat, es az o erzeseit. Zalan hozzaallasarol, szereperol folyton o nyilatkozik egyedul, - Benjamin megszuletese ota Zalan egyetlen budos szot sem szolt nyilvanosan sem pro, sem kontra, hagyja magat a felesege altal sztarolni, es ajnarozni, - es ez szerintem nem egeszseges dolog.
Az eddigi eletemben rengeteg hasonlo esetet lattam a lakotelepi szomszedsagomban, ahol hosszabb-rovidebb ido eltelte utan apukanak egyszercsak elege lett es - legtobbszor szo nelkul - lelecelt.
Az rendben van, hogy most mar a legeldugottabb falucskaban is tudjak, hogy Dorika vegre megtalalta elete legnagyobb, 3-as szamu szerelmet, es most mar aso-kapa nagyharang, de valaha foglalkozott-e a ferje erzeseivel?
Itt ismerek egy tunderi hazaspart, akik egy hasonlo gyermeket neveltek a ferjevel nagy szeretetben - a masodik gyermekuk lett ilyen beteg - es lattam, amint hol az anyuka, hol az apuka tologatta a kislanyt a specialis kocsiban: a szulok meg olyan minibuszt is vettek, amibe ezt a specialis kerekesszeket bele tudtak tolni - az egesz csalad elete a beteg gyermek korul forgott. Kozben eltelt 14 ev, a kislany felnott, es a 186 cm-es apuka mereteihez hasonlo meretet oltott: a csaladnak dontenie kellett: vagy mindketten feladjak a munkajukat, es csak a beteg gyermeknek elnek, vagy egy specialis otthonba adjak ot. Barmekkora is volt a szeretet, a 150 centis torekeny anyuka egyedul keptelen volt ellatni a gyermeket
karma1
Folyt.: es muszaj volt ot beadni a kislanyt, hiszen ott van meg egy teljesen egeszseges gyermekuk, egy jo tanulo, kedves kislany, akinek az eleteert szinten ok a felelosek.
A holgy ismet terhes, valoszinu, hogy alaposan megtargyaltak a terhesseget az orvossal - ezzel egyutt itt SENKI nem marasztalja el oket a dontesukert, mert egyszeruen nem tehettek mast: apukanak MUSZAJ megtartani az allasat, hiszen van egy masik, teljes erteku gyermeke, es most jon egy masik, uj elet a csaladba, akikert felelos, es persze ez a specialis otthon sincs ingyen, az allam nem teljesen allja a koltsegeket.
Igy maradt a felallas: a beteg gyermek ebben a specialis otthonban, kivalo felugyelet es gondoskodas mellett, az anyuka minden nap latogatja, gondozza a gyermeket igy is, otthon elik egy normalis csalad eletet, mert kozosen a feleseggel igy dontottek.
Tudom, otthon kozel nincs megoldva ezeknek a gyerekeknek a helyzete, de talan ebben segithetne Dorika ismertsege, lehetne a szoszoloja, koordinaloja a hasonlo tipusu betegsegben szenvedo gyermekeknek, fiatal felnotteknek.
Ehelyett minden esetben magat tolja eloterbe, az ajult bulvarfirkaszok meg ilyen cimekkel jelentetik meg a nagy semmit, hogy "Dora ismet posztolt egy tundesi mama-baba fotot a kis Benjaminrol " - es mutatnak egy szektamlat hatulrol, vagy a BMW belsejet Dorika vigyorgo fejevel, Benjamin bolyhos kis fejecskejevel, HATULROL fotozva...
Mikor fogja belatni ez a bige, hogy unalmas es visszas, amit csinal?
Dr plágium
Sajnos nem olyan mint bármelyik baba.
Tudomásul kell venni, hogy neki más igényei vannak.
Hiába egészséges testileg, az sajnos nem elég a boldogulásához.
Teljesen más fejlesztésre, oktatásra van szüksége mint egy egészséges gyermeknek.
Lehetséges hogy önálló életet tud majd élni (megfelelősegítséggel) de az majd később derül ki, 20-30 év múlva...
Zárójelben mondom, ismerek olyan fiatal házaspárt akiknek az első gyermekük szintén dawn szindrómával született. Imádni való eleven kislány nagyon szeretik a szülei és minden megadtak neki ami emberileg lehetséges. DE! Megszületett a második babájuk és a kislány kezelhetetlen lett. Minden pillanatban rá kellett figyelni, ami ugye nem megy egy újszülött mellett. Veszélybe sodorta a testvérét igaz nem szándékosan, de nem érti miért nem lehet pl. ráfeküdni, betakarni az arcát stb. Nagyon nehéz döntés volt a szülők részéről, de intézetbe adták. Hetente hazaviszik, olyankor a kicsit elviszik a nagyihoz...
tulipan
Kellemesen csalódtam, ebben a nőben! Örülök, hogy ilyen egészséges a hozzáállása, mert lesz még elég gondja vele!
Eriksson
Mondhatnánk ötletesnek is ezt a leletégetést, de ettől a tények még nem változnak.
Mert ami nyilvánvaló, ahhoz nem kell papír.
JAJMÁR
@karma1: Nem a papír határozza meg az embert. A papírt emberek írják emberekről. Minden gyerek más, és minden gyerek ugyanolyan, ahogy minden ember egyedi és mégis egy és ugyanazon faj! Mégsem lehet bedobálni ugyanabba a skatulyába minden egyedet, vagy lehet, de sokan nem fognak beleférni, és ha mégis beletuszkolják, akkor sérülnek. Vagy kipiszkálják őket onnan...
Szerintem Sz.D. egyszerűen csak nevelni akarja a gyerekét, és magánügynek tekinti, hogy hogyan, ahogy az is. Éppen ezt közölte :)
Ja, hogy ebben az országban nem lehet egy híres - celeb - magánügye, ha a gyereke nem fér bele a skatulyába? Nem, nem a kormány az oka, igaz, a megosztottságra épít, de arra, ami a társadalomban van, tehát eléggé esélyes, hogy nyerjen vele. Sajnos, be kell látnom, jól látják a társadalom jellemrajzát! :(

Egyébként a Dórának igaza van. A Down szindróma nem betegség. Vannak olyan betegségek, amik gyakoribban a Down szindrómásoknál, mint a többi embernél, de nem feltétlenül jelentkeznek. Az ő gyerekük egészséges. Mi nem érthető ezen?

Melyik szülő tudja az egyébként "egészséges" zárójelentéssel kiadott újszülöttjéről, hogy az lesz-e évek múlva is, vagy felnőtt korában milyen pályát fut be, nem szorul-e majd mégis az állam, vagy az ő támogatásukra? Miből gondolja, hogy garantáltan mentesítve lesz mindenfajta megkülönböztető bánásmódtól? Hiszen az élet kockázatos. Bármikor, bárki átkerülhet a "másik oldalra", ahol szembetalálja magát a kirekesztő és alázó "nagyonokos" gondolkodókkal, akik nyilván inkább egy kanál vízben is...

Az ember nem attól ember, hogy mennyi az iq-ja, a másik embert csak ezért lenézőt én eleve kizárom a nekem FONTOSak köréből.
JAJMÁR
@Dr plágium: 07:35 Nem! Ugyanazok az igényei a Down babának, mint minden babának. Szeretetre, törődésre és nevelésre van szükségük. Ugyanazt adják vissza, mint a többi baba, rengeteg kedvességet, szeretetet. Ugyanazt a fejlődési ívet járják be, mint a többi gyerek. Egy picit lassabban és a többség nem jut olyan magasra - de a többségben se mindenki -, és igen széles a spektrum, megmondani egy terhesség során, hogy a leendő baba ha Down-os mire lesz képes, lehetetlen! Ahogy egyébként is az, de a Down esetében talán még inkább! Pláne, ha az élettel összeegyeztethető az állapot, vagyis a babának szervi baja nincs. Egyébként öröklik a szülők genetikáját, - netán tehetségét - és vonásait is. Nem kellene ítélkezni mások döntései fölött, inkább örüljön akinek nem kellett ilyen helyzetben döntenie!
Gonoszság élcelődni, hiszen a Down egy állapot, ami a tudomány jelen állása szerint megváltoztathatatlan! Mindig volt, és van, és lesz is! Embertársaink ők is.
Dr plágium
@JAJMÁR: Nem élcelődtem, csak azt mondtam amit saját szememmel láttam. Avval egyetértek, hogy nagyon szeretetre méltóak és rengeteg szeretet van bennük amit ki is mutatnak. Azért szellemi fejlődésük nem egészen olyan mint az "egészséges" gyerekeké. Vannak akik beszélni sem tudnak, vagy írni, olvasni...szóval nem mindegy melyik sávba esnek bele. Ettől függetlenül sokkal több figyelmet, törődést igényelnek mint az átlag gyerekek. Továbbra is az a véleményem, hogy nem minden dawn kóros gyerek lesz képes az önálló életre. Nem vagyok gonosz, autista gyerekekkel foglalkozom ismerem és szeretem Őket is. De vannak tények amiket tudomásul kell venni.
JAJMÁR
@Dr plágium: Igen, sokfélék. Manapság azért a többség megtanítható a betűvetésre. Sokat fejlődött a pedagógia :) Az a baj, hogy ők egyébként jó csöndben ellennének -, de ettől még kijár nekik a személyre szabott figyelem és fejlesztés. Főleg a mozgás terén. Egyszerűen jár !!! nekik, és akkor jó eséllyel képesek lesznek az önálló életre. A szociális és érzelmi intelligenciájuk általában fejlettebb, mint az értelmi IQ, de én biztos, hogy nem ítélem el, aki Down szindrómás gyereket nevel. Ahogy senkit, aki gyereket nevel, mert az számít, hogy hogyan :)
karma1
@JAJMÁR: Bar szinte mindenben nagyon egyezik a velemenyunk - ebben a kerdesben Te megprobalsz egy olyan dolgot vedeni, ami egyebkent nem szorulna vedelemre, de ami ebben az olvasatban elegge visszas.
A Down szindroma igenis betegseg, es gyogyithatatlan raadasul . Valoban, nem a papir teszi ilyenne- vagy olyanna az embert, de speciel egy szuleteskor kiadott, genhibabol szarmazo betegsegrol szolo papir bizony nem viccbol szuletik: azert egy orvosnak (vagy tobbnek is, ha specialiastakat is bevonnak) a felelossegteljes allasfoglalasa.
Dorika EGYALTALAN nem MAGANUGYET csinal ebbol a szituaciobol, es nem egyszeruen akarja nevelni a gyermeket, hanem hetenkent ad ki egy riportot, nyilatkozatot a gyermekerol, a sajat erzeseirol a ferje es a gyermeke irant.
Ez szamomra egyaltalan nem azt jelenti, hogy otthon, a kisebb lakokozossegben, vagy a csaladban akarja bekesen nevelni a picit, hanem allandoan bulvarsajto's felhajtast csinal a gyermek es foleg sajatmaga korul.
En a gyermek szuletese ota nem lattam olyan cikket, ami Zalantol hangzott volna el, ugyanilyen lelkes stilusban, mint ahogy Dorika tolja. Lehet, hogy o is ugyanezt erzi, csak eppen egyaltalan nem mondja.
Abban igazad van, hogyha egeszsegesen szuletunk, akkor sincsenek kizarva sulyos betegsegek kialakulasanak lehetosege a kesobbiek soran, de a ketfajta szuletes kozott eg es fold a kulonbseg: oriasi a handicap egy Down szindromas vagy egy autista, esetleg felig lebenult gyermek es egy teljesen egeszseges gyermek szuletesekor.
Nem hiszem, hogy 2 het mulva ne talalnank ujra egy cikket Dorikarol, mondjuk egy balatoni vitorlason, ahol megcsodalhatjuk az o hibatlan testet - 3 gyermek szulese utan is - mikozben Benjaminrol lesz egy vaszonkalapos kep, aranyos napozoban.
JAJMÁR
@karma1: Tényleg nem értünk egyet. A betegséget szerintem kezelni kell. Nem a Down a betegség, hanem a hozzátársuló rendelllenességek. Ha ilyen nincs, nincs betegség se! Persze nem kizárt, hogy egyszer a 3. kromoszóma kiiktatható lesz, ma nem az. A Down szindróma egy állapot, ami nem lehet meghatározó egy ember megítélésében. Az ember az elsődleges. Van a "Benjamin", aki majd fejlődik nevelődik valamilyenné és joga van elfoglalni a helyét a világban. Ő a Benjamin, aki egyébként Down szindrómás.A szindróma a másodlagos.

Szerintem minden ember teljes értékű, és nem is szabad rangsorolni - pl. hogy ez 100, amaz meg 50 %-ot ér -,bár vannak akik szerint kinek mennyit sikerült összekaparnia... "annyitisér",
Nagyon sok baj okozója, ha nem tekintünk minden embert teljes értékűnek. Mert akkor ki kell mondani, hogy ki a teljes értékű, ami értékhez viszonyítva hullana a férgese, és az életút folyamán szinte nem is maradna teljes értékű ember.
Én nem hiszem, hogy a Dóra ennyit nyilatkozna, szerintem csak egy-egy nyilatkozatot dolgoznak fel újra meg újra "újságírónak" képzelt megélhetési ez+azok, vagy egy fényképből írkálnak! De minden joga megvan, hogy megossza a kisfia fényképét, ahogy más anyukáknak is. Vagy dugdosnia kellene?
Nem a Dóra felfogása a torz, hanem a reagálások.
karma1
@JAJMÁR: Kedves, a vitank parttalanna valik, mert bizonyos alapdolgokat maskent latunk - ettol meg nyugodtan lehet kulonbozo a velemenyunk.
Te kozze teszel a Blikkben hetente a gyermekedrol egy kepet? Pedig lehet, hogy Te sokkal, de sokkal ertekesebb ember vagy, olyan dolgot csinalsz, ami nagyon fontos az emberisegnek - de Te ezt megsem teszed!
Es ha barmilyen cikket nezel, vagy posztot, SEHOL sem lathato a gyermek, - akirol allitolag szol mindig a tortenet (a mult heten peldaul ceklat evett)-, hanem MINDIG Dorika lathato szembol, mosolyogva, cimlapon.
Csurhetjuk minden iranyba a dolgot, ez a gyermek extra figyelmet, szeretetet es nagyon sokszor profi orvosi ellatast fog igenyelni, MERT genproblemaval szuletett.
Termeszetesen NEM itelendo el o, es nem is szabad semmilyen jogat sem elvenni, sot.
Ha megprobalnad vegre elvonatkoztatni az egesz , minden heten legalabb egy kozossegi mediaban elokerulo cikket Down -kortol, uj szerelemtol, 3. hazassagtol, minden mas egyeb sallangtol, akkor nem maradna semmi mas, csak az, hogy Dorika megint cimlapon volt! Miutan mindent teleharsogott azzal, hogy o most nagyon visszavonul, es csak a gyerekenek el. Ez egy csodaszep es jo elhatarozas, de akkor maradjon otthon es csinalja azt, amire vallalkozott! A Facebook-os rajongoi oldalat kezelje, legyen joban mindenkivel, de ha nem muszaj, ne legyen vele tele az irott es vizualis media.
Nekem a legeloejetol ez volt a visszas: gyonyoru szep programot hirdet, es kozben nem aszerint eli az eletet, es amire a legjobban hivatkozik - a gyermeke -, csak o nem lathato a kepen. Az oriasi ellentmondas akozott, hogy "semmi baj a gyermekkel" - akkor miert nem mutat TENYLEG rola egy kepet? - es akozott, hogy visszavonult, de megis allandoan ovele van tele a bulvar - hat en ezt unom. De minden masban Neked van igazad.
jancsipapa
Érthetetlen,hogy miért kell erről "őszintén vallani" ? Ez a család ügye.( vagy ha ,mint mondják ,hogy nincs is ügy , még jobb...)
Commenter
@karma1: bár nem nekem írtad de válaszolok azért, mert itt is nagyon egyetértek veled.
Akkor felejtsük el egy pillanatra a Down kórt, és nevezzük a dolgot génhibának, genetikai rendellenességnek így jobb? Nem, nem jobb, mert a végeredmény ugyanaz: betegség, amit az extra kromószóma okoz. De segáz, a genetika is áltudomány, ha egy diagnózist egy zárójelentést csak úgy tűzbe dobunk. Pedig ez arról is szól hogy Dóra és a 3. Örök Nagy Szerelem genetikailag valamiért nem kompatibilisek.Felelős felnőttek ezért gyerekvállalás esetén genetikai vizsgálatokat kérnek, a tudomány nem ellenük értük van. @wagabund itt említette, hogy a Down szindróma több tünetét már akár az UH is mutatja, elképzelhetetlennek tartom hogy az orvos NE hívta volna fel erre a figyelmet. Több mint 30% az esélye hogy a 2. gyerek is Down kóros lenne. Azt sem értem hogy Benjámin születésétől kezdve decemberig másról sem szóltak a riportok hogy igen, Down kóros, de elfogadjuk, szeretjük speciális fejlesztést kap stb. Most meg? Nem is beteg, mert elégettük a papírokat. Hihetetlen, hogy valaki híres pszichiáter főorvos nagyapával ilyen kijelentést tegyen, ennyibe vegye, így minősítse az orvosok munkáját...ugyanakkor ő laikusként, érettségivel diagnoszta is, anyai jogon.Fognak nem csak etetőszéket, hanem bébiholmikat, vitaminokat és ki tudja még mit reklámozni Benjáminnal a háttérben, csak éppen ezentúl a kisfiú sorstársaira nem irányítják majd a figyelmet. Itt szerintem már a pszichiáter nagyapa-dédnagyapa sem segíthetne ha élne...butaság ellen nincs orvosság.
karma1
@Commenter: Azert tudtal nekem ujat mondani.;...:o))) Nem tudtam, hogy pszichiater nagypapa is volt a csaladban...:o))
A bibi ott (is) van, hogy ok DIREKT nem mentek el semmilyen ilyen elozetes szurovizsgalatra - hisz az nem kotelezo (bar en egy bizonyos eletkor felett erosen javallanam, de inkabb kotelezove tennem).
Nem taglalom, hogy errol pedig az a velemenyem, hogy oriasi felelotlenseg a szulok reszerol, ha egy ilyen lehetoseget direkt kihagynak.
Nekem volt otthon egy baratnom, akinek kello idoben - fiatalon - szuletett egy kislanya , ket eves koraig egeszseges volt, majd egyre tobb problema jott elo, reszlegesen lebenult - ezt is fokozatosan - es a vegen 18 eves koraban elhunyt.
Mivel neki a ferjevel enyhen osszeferhetetlensege volt ve'rben, ezert ok eltek a tudatos csaladtervezesi, genetikus segitseggel, jelesul Czeizel doktornal, aki mar az elso gyermeknel azt mondta, hogy az elozetes vizsgalatok alapjan nyugodtan vallaljak csak a gyermeket, egeszseges lesz. Hat nem lett.
Amikor a kislanyuk 4 evesen mar elkezdte mutatni a komoly egeszsegugyi problemakat, akkor ismet felmerult bennuk, hogy kellene probalkozniuk egy masik gyermekkel is, ismet elmentek Czeizelhez, megint minden vizsgalatot vegigcsinaltak, es a baratnom terhes lett, egy kisfiut szult, aki keteves koraig teljesen egeszseges volt. Majd ugyanazok a szimptomak jottek elo benne is. A kisfiu 14 eves koraig elt. Mindket gyermeket maximalis szeretetben, eletuk utolso pillanataig otthon neveltek. De a masodik gyermek halala utan a kapcsolatuk szetesett, elvaltak. Ezt csak azert mondtam el, mert talan nem valoszinu, hogy Benjaminnal is kimutathattak volna a rendellenesseget, es ha ki is mutattak volna, akkor elvetettek volna-e a picit. Szoval engem nagyon regota nem ez zavar, hanem az, ahogy Dorika celebkent allandoan eloretolja magat, a kisfiara hivatkozva., Nekem ez nem tetszik..
Commenter
@karma1: A János Kórház honlapján lehet olvasni Dr. Szinetár Ernőről, aki szakmájában úttörőnek számított. Nyilván az orvos sem tévedhetetlen, Czeizel prof is tévedhetett nyilván. És igen, van olyan rendellenesség amelyik csak 2-3 éves korban mutatkozik meg. Dóra azzal hárította a Down szűrést hogy az abortusz nem lett volna opció rendellenesség esetén sem. Ilyen szempontból tehát tényleg mindegy lett volna a vizsgálat eredménye.Dóra semmi újat nem tesz a gyereket előtérbe tolva magát az aktuális párját sztárolja, csak Makranczi Zalán ebben kevésbé közreműködő, mint akár Lőcsei Jenő, akár Bereczki Zoltán volt. A szalagcímek az első házassága idején arról szóltak, hogy nem tini, hanem felelősségteljes anya erre pár éven belül már tönkre is ment a házasság. A második házasságában pedig mindent kitárgyalt a legintimebb dolgaikat is pl. a Babanapló c. könyvében később aztán a bulvárt is hibáztatta a tönkrement házasságért, és akkor azt mondta hogy a bulvártól visszavonul. Ahogy nem tette ezt meg húsz, harminc éves felelős anyaként, úgy nem teszi meg negyven évesen sem. Sőt, magánélete örök bulvártéma maradt, és mégis ki lehetne más a fő "szivárogtató" mint ő maga? Nekem is ezzel van a fő bajom, bár a kisfiú betegségéhez való legújabb hozzáállása sem túl szimpatikus vagy meggyőző...
Edmond Dantes
Legalább a tehetségét ne vonja senki kétségbe,főleg azok,akik gondolom soha nem látták színpadon.Nagyon tehetséges,nagyszerű színésznő (volt?),nem kellett hozzá a színtén kíváló rendező papa segítsége.Ugyanis ha felmegy a függöny,onnantól a protekció már nem működik..Én azt a műfajt (operett,musical) nem nagyon kedvelem,amiben szerepelt,de ő abban mindig nagyszerű volt,akárhányszor láttam,el kellett ismernem.A többihez,az alap témához nem értek,egy ilyen esemény nyilván valamiféle trauma,amelyet valahogy fel kell dolgozni.Ő így teszi,ha ez segít neki,akkor ne bántsák.Az élet nagy rendező,előbb-utóbb mindent helyre tesz.
JAJMÁR
@Edmond Dantes: Így igaz! A hibát Dóra ott követte el - ha ez hiba -, hogy nyilvánosan elmondta, a gyerek Down szindrómás!
Hogy is hagyhatná békén a megélhetési siserehad? Nem lehet előlük elbújni.
Persze ez a -"ha van sapka, ha nincs sapka" esete. Ha nem beszél róla azért, ha beszél azért, ha megjelenik egy fénykép azért, ha nem, azért... mert megszülte, azért, ha nem szülte volna meg, akkor azért... iszonyatos ez az ország! Mindezt pedig generálja a mérhetetlen irigység! Igen, Szinetár Dóra szép, és tehetséges! Van aki szívesen hallgatja és nézi, van aki nem, de hiszen nem is kötelező :)
Én nagyon sok örömet és boldogságot kívánok neki a pici fiához is. A szülő dolga az, hogy a lehetőségekhez képest a legjobb nevelést adja a gyerekeinek, és ezt ők bizonyára megteszik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.