A Klubrádió Ötös című műsorának vendége volt Kulka János és logopédusa, Varga Sarolta – szúrta ki a hvg.hu.

Agyvérzése óta először adott interjút Kulka János – megrázó volt hallani

Mint ismert, Kulka János két éve kapott súlyos agyvérzést, ami azzal járt, hogy a színész sokáig nem tudott utána megszólalni. 

Kulka már jobban van, a beszéde is sokat javult, de a Falusi Mariannal és Lang Györgyivel készült rádiós interjúban is előfordult, hogy

a szokottnál lassabban beszélt, vagy éppensséggel kereste a megfelelő kifejezést.

A stroke utáni beszédzavart egyébként afáziának nevezik, és Kulka meg is említette a műsorban, hogy a hazai egészségügy nem fordít kellő figyelmet erre a betegségre.

A színész és logopédusa beszélt a gyógyulás folyamatáról, az ezzel kapcsolatos nehézségekről is.

Kulka esetében zenével igyekeztek sikeresen visszahozni a beszédhez fontos, de a stroke által blokkolt légzésfunkciót.

Itt következett a beszélgetés legmegrázóbb része, mikor Kulka – nyilván a stúdióban gesztikulálva – próbálta elmagyarázni, hogy az általa is énekelt Halleluja című dalt játszotta le neki a terapeuta az intenzív osztályon, és visszaidézte, hogy válaszul eleinte csak nyökögött. A Halleluja mellett a Nagy utazás című dal volt a másik, ami segített

- idézett a beszélgetésből a hvg.hu.

A teljes interjú itt hallgatható meg.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
A stroke ezzel is járhat. Sajnos neki nem volt akkora szerencséje, mint nekem. 1 órán belül az Amerikai úton voltam. 1 hét kóma, 6 hét kórház után, nehezebben jártam, de beszélni már tudtam. Az újpesti Károlyi kórházban rehabilitáltak. Egy azóta megszűnt kórházban viszont mindent megtettek és kifogtam a világ legjobb kardiológusát. Ott. Pedig csak egy beteg voltam. Mindkét kórháznak hálás vagyok. Az ujjaim még nem mozogtak rendesen, egy-két szót még tévesztettem. Akkor. Négy év után simán levezetek 900 kilométert. Némi megállással. Beszélni rendesen tudok. (Csak megjegyzem, hogy az eset után 10 héttel már - szerintem - rendesen beszéltem. Pert nyertünk.) És 70 felett vagyok. Szerintem elég későn került kórházba. Gondolom.
szaboria1
Nagyon igaza van! A vidéki srtokosok ráadásul semmilyen utókezelést nem kapnak. Férjem egy éve kapott storokot és utókezelésként egy jól hangzatos krónikus belgyógyászatra helyezték ami nem más mint egy elfekvő. Semmi perc alatt haza hozattam és ha akkor jobban foglalkoztak volna vele akkor ma még jobb állapotban lehetne. Hetven felett ma már semmire sem lehet számítani az egészség ügyben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.