Az amerikai őslakos indiánok kedvence csupán a 16. században került Európába, majd Észak-Afrikába és Ázsiába. Mások szerint az őshazája India és Kína. Ebben a kérdésben nem tudunk igazságot tenni. Szinte alig hihető, hogy a dinnye- és az uborkafélék családjához tartozik. Nagy víztartalmának köszönhetően mondják a buta embert tökfejűnek. A töknek rendkívül sok fajtája létezik, felsorolni sem lehet. Ide tartozik például a cukkini, a patisszon (csillagtök), a takarmánytök, az ún. „úritök” (spárgatök), a lopótök, az ősszel érő édes sütőtök és a dísztök is. A késő őszi tökből készítik a töklámpást, aminek külön históriája van. A tök virágja és a magja is ehető, de általában a szépen kifejlett fehér- vagy sárgahéjú spárgatököt szoktuk megfőzni vagy megsütni töltöttnek,, lekvárnak, főzeléknek, levesnek, avagy savanyúságnak eltenni – mag nélkül. Fogyókúrázóknak és cukorbajosoknak kimondottan áldás az összes tökfajta, tökmindegy, melyik. A fiatal tök vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a...

Forrás: zarojel.hu
Feltöltő: PV
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.