Ukrajna saját hibái miatt nem tud közeledni az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, ehhez Magyarországnak semmi köze – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Államtitkár: Ukrajna saját hibájából nem közeledik az unióhoz és a NATO-hoz
Fotó: MTI

Menczer Tamás arra reagált, hogy Orbán Viktor kormányfőnek Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban mondott "barátságtalan" kijelentései miatti bekérették az ukrán külügyminisztériumba Pap László Csaba rendkívüli követet, magyar ügyvivőt.

Az államtitkár közölte: a magyar miniszterelnök a valóságról beszélt Tusnádfürdőn, emiatt Ukrajna nem tehet szemrehányást Magyarországnak.

Nem Magyarország tett barátságtalan lépéseket Ukrajnával szemben, hanem fordítva. Nem Magyarországon, hanem Ukrajnában döntöttek olyan oktatási törvényről, amely ellehetetleníti a nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatását. Ukrajnában veszélyben vannak a kisebbségek már meglévő, szerzett jogai, ez azt jelenti, hogy Ukrajna szembemegy a nemzetközi kötelezettségvállalásaival, az EU-Ukrajna társulási megállapodással és a NATO-felkészülési tervvel

- tette hozzá.

Menczer Tamás megjegyezte: a magyar kisebbség elleni nyílt támadás ellenére Magyarország továbbra is korrekt Ukrajnával szemben, a közelmúltban adományozott több tonna klórt Kárpátalja megyének azért, hogy az ivóvízellátás továbbra is biztosított legyen.

"Elvárjuk, hogy Ukrajna a nemzeti kisebbségektől elvett jogokat adja vissza, a jogfosztott állapotot szüntesse meg" – jelentette ki az államtitkár.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Orbánék korábban jelezték, hogy „nem aktuális” számukra a külügyminiszteri szintű NATO–Ukrajna-tanácsülés, tekintve az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos fenntartásaikat. Tehát miközben az ukránokkal ápolt magas szintű kapcsolatnak ugyanis üzenetértéke van az oroszok felé, mert egyébként az oroszok sikerként könyvelhetik el, ha a katonai szövetségben széthúzás van, Orbánék szándékosan bevitték az ukrán oktatási törvény kérdését a NATO-ba is. Ami azt jelenti, hogy az Orbán-kormány nem osztozik a NATO stratégiai gondolkodásának fősodrában, különösen ami az Oroszországgal szembeni fellépést illeti. Vagyis ugyanazt csinálják, mint az Európai Unióval. Bomlasztják a szövetséget, amelynek tagjai, Putyin elvtárs legnagyobb megelégedésére. Azt nem tudom, hogy Oroszország téli olimpiáról való kizárása ügyében toporzékoltak-e már, de én már azon sem lepődnék meg. Tragédia ez az egész úgy, ahogy van.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vladimir putin
@Eladott Ország: én például nagyon meg vagyok elégedve, hogy Magyarországon keresztül kirabolom egész Európát.
(persze a mélyorosz népemnek nem adok belőle egy kopejkát sem, de azt majd megoldom.)
Például akinek nem tetszik hogy lopok mint a disznó, az elmehet migráncsnak Evropába jól!
A kisköcsög ruszkik is ugyanúgy mindent beszopnak, mint a fostalicska vengerszkij barmok.
Zsír!
Gauntlet
Ukrajna elég kényes kérdés, amúgy hisz anno hallgatólagosan orosz befolyás maradt. Európa ebbe lépett bele. most viszont már nincs kiút.
namihami
A magyar "" külpolitikai"" (is) totálisan megragadt a kiscsoprtos óvóda szintjén.
"" Óvónéni, óvónéni, a Pisti megint elvette a kislapátomat"" szinvonalú minisztériumi dolgozókkal. Persze, amíg a futsal a felvételi követelmény és a szaktudás bolsevik trükk, addig ez marad az ország politikai teljesítménye.
desiro57
Rendületlenül tart a hülyék versenye!!!
nezelodo
@namihami: Tényleg baj van, a kislapát árából nem lehet megvenni a száját be nem fogó RTL Klub TV-t, pedig azt hitte a dakota arra adja a pénzt a a Putinka.
Eriksson
Ukrajna két szék között ült a földre. Gazdaságilag padlón. Az orosznak már nem kell, az uniónak még nem kell. Amerika még próbálkozik, egy Oroszországgal határos katonai bázis kiépítésén.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.