Több híresség mellett az európai filmművészet egyik legnagyobb dívája, Claudia Cardinale is ellátogat Egerbe az első Egri Klasszikus Film Maraton alkalmából, melyet szeptember 7-11. között rendeznek meg a Hevesi megyeszékhelyen – tájékoztatta a térség és a város országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott szerdán az MTI-t.

Nyitrai Zsolt közölte: a fővárosi filmmaratonhoz kapcsolódó rendezvény elsődleges helyszíne a felújított Uránia Mozi épülete lesz, ám a Kepes Központ előtt is tartanak szabadtéri vetítéseket és egy különleges filmes sétányt rendeznek be a Sándor Imre utcában. A Volt egyszer egy vadnyugat női főszereplője, Claudia Cardinale a programsorozat első napján, szeptember 7-én délután tart közönségtalálkozót – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a helyi közéletben végzett munkájuk egyik vezérelve, hogy a város értékeire és szépségeire rávilágítva minél több országos, illetve nemzetközi eseménynek, produkciónak adjon otthont Eger és minél több híresség látogasson el ide. Céljuk továbbá a helyi attrakciók, termékek széles körű bemutatása Budapesten és országszerte.

Ennek jegyében tavaly Franco Nero járt Egerben, idén pedig – a filmvilág több képviselője, köztük várhatóan Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, rendező, valamint Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező mellett – Claudia Cardinalét látják vendégül.

Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója a kezdeményezésről szólva felidézte: a filmmaratonok tavalyi életre hívásának apropóját a 2017 januárjában beindult filmrestaurálási program adta. A helyreállított filmeket így nagyvásznon, moziban láthatja a közönség.

Idén két vidéki helyszínnel, Egerrel és Győrrel egészül ki a múlt évben a fővárosban indult program, melynek nem titkolt célja, hogy idővel minél több hazai település csatlakozzon hozzá és mozgalommá bővüljön – fogalmazott. Jelezte: a várossal korábban kötött együttműködésnek köszönhetően Eger idén már szorosan és több szálon is kapcsolódik a Budapesti Klasszikus Film Maraton szeptember 4-9. között sorra kerülő programsorozatához. Így az említett hírességeken túl Katinka Faragó, Ingmar Bergman munkatársa, producere is jelen lesz a helyi seregszemlén, az érdeklődők pedig Szabó István restaurált filmjeit is megnézhetik.

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága által teljes körűen felújított magyar filmalkotásokat először vetítenek le Egerben filmszínházi körülmények között.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.