Arra biztatom a fiatalokat, hogy tanuljanak nyelveket, éljenek a külföldi tanulmányi lehetőségekkel, de hosszú távon mindenképpen a szülőfölddel tervezzenek – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Fejér megyei Isztimérhez tartozó Királyszálláson.

Gulyás: fontos, hogy a határon túli magyar fiatalok a szülőfölddel tervezzenek
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Gulyás Gergely a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei és diaszpórában élő egyetemi diákvezetőknek szóló táborában helyesnek nevezte azt a magyar kormányzati célkitűzést, hogy minél több határon túli magyar ember érezze úgy, boldogulni tud a szülőföldjén. Úgy vélte, ezzel nem ellentétes a külföldi tanulás, akár fiatalon a munkavállalás sem.

Előadásában rámutatott, hogy a rendszerváltozás "sokkhatása" után a magyarság nehézségei megmaradtak az egész Kárpát-medencében. Mindenki azt gondolta, hogy a demokratikus szabadság kivívásával természetes lesz az anyanyelven való tanulás, de a nacionalista politika felerősödött a környező országokban, ami a magyarság integrációját és a gyökerek elvágását célnak tekintette.

A miniszter kiemelte, hogy ma már sokkal jobb a helyzet minden téren, különösen azért, mert Magyarország gazdaságilag megerősödött. Márpedig az anyaország gazdasági erejének a külpolitikai érdekérvényesítésben is jelentős szerepe van – fűzte hozzá.

A miniszter szerint

egyértelmű célja a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztésnek, hogy az anyaország segítse a magyarságot a szülőföldön boldogulásban, ebben pedig a regionális magyar nagyvállalatok jelentik a kulcsot: megerősödtek ugyanis annyira, hogy ott terjeszkedjenek, ahol sok magyar él. Példaként a Mol-t és az OTP-t említette.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta: kulcsfontosságú a magyar kormány számára, hogy Marosvásárhelyen a magyar nyelvű orvosképzés megmaradjon. Közölte:

kérték Romániát, hogy ne lépjen fel a magyar nyelvű oktatással szemben, ugyanakkor belpolitikai instabilitás van az országban, ami gyakran a "magyar kártya" kijátszását, magyarellenes intézkedéseket hoz magával.

A miniszter elmondta, amennyiben az orvosi kart mégis beolvasztják a román egyetembe, végső megoldásként a Sapientia Egyetemen indítanak magyar nyelvű orvosi kart.

A szlovák belpolitikai válsággal kapcsolatban kifejtette: a V4-ek együttműködése szempontjából bármely kormány meggyengülése a visegrádi kohéziót gyengítheti. Magyarország abban érdekelt, hogy mindenhol stabil kormány legyen, és jelenleg Szlovákiában is stabilnak látszik a kormányzat.

A politikus úgy látja, hogy ezzel szemben Romániában nincs stabilitás, ami nem segíti a két ország kapcsolatának erősödését. Megjegyezte: a román példa felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar politikáról a magyar választópolgároknak kell dönteniük, mert ha külső erők beavatkoznak, az rendkívüli veszélyt jelent az ország egészére.

Gulyás Gergely aggasztónak nevezte Kárpátalja jelenlegi helyzetét.

"A Majdan óta a helyzet csak rosszabb lett"

- fogalmazott, hozzátéve: jelentősen megnőtt a magyarellenesség a növekvő kilátástalanság miatt.

Magyarország feladata a folyamatos segítségnyújtás, és ezen a téren nincs ok a szégyenkezésre – vélekedett.

Közölte, hogy az elmúlt években elértéktelenedtek a fizetések Ukrajnában, ezért a férfiak külföldre mentek dolgozni, ami hosszú távon a magyarság lélekszámára "tragikus hatással lesz", amit tovább ront az anyanyelvi oktatás tiltása is. Utóbbi ellen a magyar kormány minden eszközzel fellép, az Ukrajna-NATO tárgyalásokat is blokkolják addig, amíg nincs megnyugtató megoldás.

A Rákóczi Szövetség 30. alkalommal szervezi meg egyetemi diákvezetőknek szóló táborát augusztus 20. és 25. között, Királyszálláson.

A résztvevő mintegy száz fiatal a kulturális és szabadidős rendezvények mellett előadásokat hallgat. Az előadók között van Boross Péter korábbi miniszterelnök, Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Intézet Igazgatója, Takaró Mihály irodalomtörténész, Benedek Fülöp, az OTP Bank elnöki főtanácsadója, ügyvezető igazgatója, Kalmár Ferenc András, a Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, Menyhárt József, az MKP elnöke, valamint Gubík László, a felvidéki Esterházy Akadémia vezetője.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
A határon belüli fiatalok sem a szülőfölddel terveznek, talán először ezt kellene megoldani.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
...a szülőfölddel,de miért a mi pénzünkkel?
papa.49
Addig ugattok dudadani amíg valamelyik szomszéd ország esetleg a torkotokra nem forrasztja a szót !!!
Eladott Ország
Eddig meg voltam győződve arról, hogy ez a jóllakott óvodás fejszerkezetű, szendének tűnő okostojás képvisel talán némi szakmaiságot a teli szájjal röfögő Kósa Lajosok és Németh Szilárdok nemzeti tornasorában. Tévedtem, belátom: az egységnyi Gulyás semmiben nem különbözik egységni Kósától, legfeljebb rövidebb idő alatt képes visszabüfögni azt, aminek Kósa hatszor fut neki és csak hetedikre sikerül. Gulyás cimbora! Értem én, hogy fideszesnek lenni nem politikai és főleg nem szakmai meggyőződések, hanem a megkérdőjelezhetetlen fanatizmus mentén lehetséges. Ennek ellenére a képviseleti demokrácia továbbra sem azt jelenti, hogy korlátlan hatalommal felruházott képviselők önkényesen egyetértenek tetszőleges kérdésekben, a nép meg kussban tudomásul veszi. És ha a képviselőknek holnaptól kedvük támad csecsemőket reggelizni, akkor a képviseleti demokrácia szabályai szerint erre felhatalmazásuk van, mert őket megválasztották. Ez a rohadt pártközpontban előrecsomagolt, abszurd áljogász duma, a népakaratban gyökerező joggyakorlás teljes tagadása a diktatúra előszobája, Gulyás cimbora! Azt hiszem, elég most annyit megjegyezni Lázár egykori kormányinfós stand-up-os nagyságához felnőni igyekvő ifjú titán szavaiból, hogy nem elvárható (értsd: annyira hülyék ne legyünk már, hogy ezt elvárjuk), hogy a fideszesek rokonai ne nyerjenek el közpénzeket. Gergelyke! Állítólag a méltóságot nem kiérdemelni kell, hanem veled születik. Ha te akárcsak hírből is ismernéd a méltóságot, akkor egész életedben okádnod kellene attól a pusztítástól, amit itt pár év leforgása alatt összehoztatok. A pénztárcákban, a fejekben, a lelkekben és a jogállamban. Mivel ez téged láthatóan nem zavar, nekem speciel tőled, tőletek fordul fel a gyomrom. Szerintem undorító vagy azzal a polgári értékrenddel együtt, amit állítólag képviselsz. Megérdemelnéd a következmények nélküli, szemfényvesztő sivalkodás nagymestere címet. Ha lenne olyan. Majd lesz.
SystemError
@Eladott Ország: Szerintem nem Gulyást nézted be, hanem azt, hogy itt báb-e mindenki és az. Ki van osztva a szerep, a napi propaganda, ki mit mondjon. Teljesen mindegy, hogy Németh Sziszi vagy egy világhírű tudós szólal meg a fidesz nevében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.