Arra biztatom a fiatalokat, hogy tanuljanak nyelveket, éljenek a külföldi tanulmányi lehetőségekkel, de hosszú távon mindenképpen a szülőfölddel tervezzenek – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Fejér megyei Isztimérhez tartozó Királyszálláson.

Gulyás: fontos, hogy a határon túli magyar fiatalok a szülőfölddel tervezzenek
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Gulyás Gergely a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei és diaszpórában élő egyetemi diákvezetőknek szóló táborában helyesnek nevezte azt a magyar kormányzati célkitűzést, hogy minél több határon túli magyar ember érezze úgy, boldogulni tud a szülőföldjén. Úgy vélte, ezzel nem ellentétes a külföldi tanulás, akár fiatalon a munkavállalás sem.

Előadásában rámutatott, hogy a rendszerváltozás "sokkhatása" után a magyarság nehézségei megmaradtak az egész Kárpát-medencében. Mindenki azt gondolta, hogy a demokratikus szabadság kivívásával természetes lesz az anyanyelven való tanulás, de a nacionalista politika felerősödött a környező országokban, ami a magyarság integrációját és a gyökerek elvágását célnak tekintette.

A miniszter kiemelte, hogy ma már sokkal jobb a helyzet minden téren, különösen azért, mert Magyarország gazdaságilag megerősödött. Márpedig az anyaország gazdasági erejének a külpolitikai érdekérvényesítésben is jelentős szerepe van – fűzte hozzá.

A miniszter szerint

egyértelmű célja a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztésnek, hogy az anyaország segítse a magyarságot a szülőföldön boldogulásban, ebben pedig a regionális magyar nagyvállalatok jelentik a kulcsot: megerősödtek ugyanis annyira, hogy ott terjeszkedjenek, ahol sok magyar él. Példaként a Mol-t és az OTP-t említette.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta: kulcsfontosságú a magyar kormány számára, hogy Marosvásárhelyen a magyar nyelvű orvosképzés megmaradjon. Közölte:

kérték Romániát, hogy ne lépjen fel a magyar nyelvű oktatással szemben, ugyanakkor belpolitikai instabilitás van az országban, ami gyakran a "magyar kártya" kijátszását, magyarellenes intézkedéseket hoz magával.

A miniszter elmondta, amennyiben az orvosi kart mégis beolvasztják a román egyetembe, végső megoldásként a Sapientia Egyetemen indítanak magyar nyelvű orvosi kart.

A szlovák belpolitikai válsággal kapcsolatban kifejtette: a V4-ek együttműködése szempontjából bármely kormány meggyengülése a visegrádi kohéziót gyengítheti. Magyarország abban érdekelt, hogy mindenhol stabil kormány legyen, és jelenleg Szlovákiában is stabilnak látszik a kormányzat.

A politikus úgy látja, hogy ezzel szemben Romániában nincs stabilitás, ami nem segíti a két ország kapcsolatának erősödését. Megjegyezte: a román példa felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar politikáról a magyar választópolgároknak kell dönteniük, mert ha külső erők beavatkoznak, az rendkívüli veszélyt jelent az ország egészére.

Gulyás Gergely aggasztónak nevezte Kárpátalja jelenlegi helyzetét.

"A Majdan óta a helyzet csak rosszabb lett"

- fogalmazott, hozzátéve: jelentősen megnőtt a magyarellenesség a növekvő kilátástalanság miatt.

Magyarország feladata a folyamatos segítségnyújtás, és ezen a téren nincs ok a szégyenkezésre – vélekedett.

Közölte, hogy az elmúlt években elértéktelenedtek a fizetések Ukrajnában, ezért a férfiak külföldre mentek dolgozni, ami hosszú távon a magyarság lélekszámára "tragikus hatással lesz", amit tovább ront az anyanyelvi oktatás tiltása is. Utóbbi ellen a magyar kormány minden eszközzel fellép, az Ukrajna-NATO tárgyalásokat is blokkolják addig, amíg nincs megnyugtató megoldás.

A Rákóczi Szövetség 30. alkalommal szervezi meg egyetemi diákvezetőknek szóló táborát augusztus 20. és 25. között, Királyszálláson.

A résztvevő mintegy száz fiatal a kulturális és szabadidős rendezvények mellett előadásokat hallgat. Az előadók között van Boross Péter korábbi miniszterelnök, Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Intézet Igazgatója, Takaró Mihály irodalomtörténész, Benedek Fülöp, az OTP Bank elnöki főtanácsadója, ügyvezető igazgatója, Kalmár Ferenc András, a Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, Menyhárt József, az MKP elnöke, valamint Gubík László, a felvidéki Esterházy Akadémia vezetője.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
A határon belüli fiatalok sem a szülőfölddel terveznek, talán először ezt kellene megoldani.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Commenter
Állampolgárság már megvan, betelepítés is meglesz a bérszavazóitoknak? Te galvanizált erkölcsi, politikai hulla.
justhpeter
Ahogy Gulyást elnézem lassan jó szívvel fogunk Lázárra visszagondolni, aki szemtelenül cinikus és arrogáns volt, de Gulyáshoz képest egy szellemi magaslat.
Nessy
@Commenter: Ameddig van valami "támogatás", azt igénybe veszik, de utána maximum átutaznak Magyarországon nyugati országok felé!
Tudod, ha nem hallottam volna már a "szeretve tisztelt" kettős állampolgárokat, amikor arról beszéltek, milyen praktikus az itt igénybe vehető olcsóbb szolgáltatások lehetősége, de ide költözni bolondok lennének.
Commenter
@justhpeter: bármilyen is lázár ő legalább egy egyéniség, aki sajnos a rossz oldalon kamatoztatja az eszét. Vele ellentétben a gulyás nevű csicskával akit automata lejátszásra állított a gazdája sablon, beprogramozott ócska propaganda-dumával. Az MSZMP vagy még inkább MDP? egykori agit-prop osztálya sírva könyörögne ezért a szutyok hulladékért.
csipetke
Bakker!Ezek mindennel foglalkoznak,hogy Romániában megmaradjon a magyarnyelvű orvosképzés,elértéktelenedtek a fizetések Ukrajnában,magyarellenesség,stb,stb.Miért nem azzal foglalkozik gulyás,ami itthon van,talán úgy látja,hogy M.o.-on minden rendben van?Az ilyen dolgokra szokta mondani a szomszédasszonyom,hogy "azért turkál könyékig a más sz@rában,mert a sajátja már túl büdös".Csodálkoznak a magyarellenességen?Mit szólt volna orbán,ha Ukrajna,vagy Románia szállította volna a választásaikra jó pénzért,szervezetten a kettős állampolgárokat?
Commenter
@Nessy: helyes. most már jól is teszik, hiszen a tákolmány szerint Mo területére tilos idegen népességet betelepíteni :D Úgy látszik, idegennek állampolgárságot adni nem tilos...pláne szavazatért cserébe nem.
tudode
Valójában ami a NYELVTANULÁST illeti, a II. vh előtt NÉMETŰL, aztán OROSZUL kellett tanulni az elemitől kezdve, most viccesen NYELVVIZSGA NÉLKÜL a diplomának annyi!
.
FELCSÚTIUL kell tanítani a JÖVŐ NEMZEDÉKÉT hazafiasságról, kereszténységről, a NYELVCSAPÁS FORDULATSZÁMA sem mind-egy BÁRMELY NYELVEN !
anima
Ezzel a kijelentéssel csak az a baj, hogy akiknek szánta a mindig mindenen csodálkozó csillagszemű juhász... ja, nem, hanem a vizenyős-a-céltalan-tekintetű Gulyás, hogy akiknek címezte a mondandóját, azoknak már 98 éve nem Magyarország a szülőföldjük.
De hát kicsire nem adunk, a nagy meg nem számít - mert már vagyunk annyira fasza csávók, hogy megengedhessük magunknak a megengedhetetlent is.
solidedge
A határon belüli fiatalok sem a szülőfölddel terveznek, talán először ezt kellene megoldani.
SystemError
Tudod Gulyás, ha házibuli van valahol, akkor szeret mindenki odamenni és széthányni a házat. Ettől még senki nem szeretne ott lakni. Ti csináljátok a házibulit, fizetitek a piát rátok fog hányni a kétharmadhoz, de nem jön aztán takarítani és józanul nem akar majd itt lakni...
Zeta
Hogy mennyi az erdélyi magyarok százalekos kivándorlása Romániából nemtudni,de az össz az 5 millió felett van!
Azért annyira nem annyira nem erős a magyar gazdaság, hogy nyugati béreket adjon az erdélyi fiataloknak!
Hogy az OTP, a MOL arra terjeszkwdik? A csak arra jó, hogy hazafias gondolkodásuk miatt ezeket a cegeket gazdagítják!
Mi lesz Magyarországgal?
Ha nem lesz aki dolgozzon, mert lassan minden fiatal , aki élni akar kimegy!
És nem itthon fog adózni!
Nem itthon fog gyereket nevelni! A fiatal nrm egy két évre tervez, ha a gyetek kint fog tanulni, jól élni, a szülők nem igazán akarnak majd törést a gyetek életében.
Kinn maradnak! Lásd a Dárdai családot , már minden oda köti őket, ez egy lakatossal is meg fog törzénni! Az ő szintjén is karrier egy tisztességes fizetés, megbecsülés. A gyermeke jövője!
Ismerek többet , aki már csak haza láhogst, egyre kevesebb a kötődése, a honvágya!
Az ország , a nemzet jövője a jelenlegi politikától függ! Mert sokan már úgy érzik , nem akarnak itt élni.
Akkor mi lesz a külhoniakkal?
Akkir már nem lesz rájuk szükség?
Vagy már nem lesz miből pénzelni a szavazatukat!
Pálinkás Pál
Nos ...látom mindenki hőbörög...én annak idején mondtam már...akinek először felvetődött ez a marhaság a fejében/ állampolgárság adása...stb../ melegében tarkón kellett volna lőni!!! Akinek az IQ-ja meghaladta a harmincat,az tudta hogy ez l esz belőle! Most már késő bánat...,főleg elnézve az ellenzéknek csúfolt trágyadomb hozzáállását ehhez a kérdéshez! Nem látok ma Magyarországon olyan erőt ,aki fel merné vállalni ennek megvonását...talán a népszavazás lenne, és ha mindenki elmenne rá...akkor kevés lenne a csútinak a cigányhorda,meg a magyarul is tudó külföldiek!!!
kereső
Ez azért nagyon aranyos! És mi van/lesz a határon belüli végzett orvosokkal.A magyar gazdaság annyira megerősödött,hogy a létszám stop miatt már rezidenseket sem vehetnek fel a kórházak.Mit fog csinálni a frissen végzett orvos jelölt?Netalán elhagyja a szülőföldjét? És aki most jelentkezne orvostan-hallgatónak ezt látva,lehetséges,hogy már nem a szülőföldjén fog orvosegyetemre jelentkezni? Mi lesz akkor a szülőföld programja a 93000km2-en BELÜL? Barmok.
Clavigo
Gulyás,,,,,,a határon belüli fiatalokat mivel biztatod ??? Ja,,,a közmunka-alapú " társadalommal " ? Már majdnem elfelejtettem ezt a jövőképet ..
terlasz
Le kell cserélni a hazai értelmesebbjét a kinti ostobákra. Orbán hatalma így biztosítható.
X-ray
... a határon belüliek pedig mehetnek a pics@ba??
Eladott Ország
Nemes gesztus ez Orbán Viktortól és kormányától, csakhogy erre nem kaptak felhatalmazást. Arra, hogy a mi pénzükből – gusztustalan módon, határon túli szavazatok megvásárlását célul tűzve ki -, erősítsék pozíciójukat az elkövetkezendő választásokon. Az, hogy egyezséget kötve határon túl is kampányoljanak és házról házra járva, emlékeztessék az ott élőket, ki is volt az, aki felújította a falu iskoláját, ki volt az, aki támogatta a helyi labdarúgó klubot. Orbán Viktor milliárdokat költött el az adófizetők pénzéből egy országhatárokon átívelő kampányra. Nem ingyér van ez a sok jótétemény, ezért márpedig szavazni illik, ezt várja el a magyar kormány. Nem azért építünk klientúrát a határon túl, mert szívünkön viseljük a sorsotokat, hanem mert minden más mellett ti vagytok örök hatalomban maradásunk eszközei.
görbetükör
Ennél sokkal fontosabb, hogy a szülőföld hatékonyan és demokratikusan tervezzen a fiatalokkal!
görbetükör
Egész pontosan, a határon belüli fiatalokkal!
tudode
Majd, ha ELJÖN Gulyás ideje, illetve a lapát kasza bizonyára CSATLAKOZIK Navracsicshoz, Ángyánhoz, L.Simonhoz és a többiekhez a GAZDI SZINTŰ memorizálás helyett, mint pl.
.
------ L. Simon kiakadása, Felcsút-szindróma és a vízilabda-válogatott lebőgése: a tao halálos ölelése
.
24.hu/belfold/2018/08/24/orban-viktor-tao-felcsut-vizilabda-foci-tallai-andras-puskas-akademia/
.
A gazdi is üzengetett anno a JÖVŐ NEMZEDÉKÉNEK a nyílászárók nyitogatásáról, csukogatásáról.
.
Ha EZEKET nem ábrándítja ki a MINDHATÓJUK kuszaságuk, akkor NEM KÜLÖNBEK nála, már mind a HATALOM, és a LÓVÉ ereje mámorában TÁRSADALOM ELMÉLETEZNEK, miközben a BENNSZÜLÖTTEK fiataljai emigrálnak, disszidálnak ebből az ELFUSERÁLT ANYAORSZÁGBÓL, még a FOCIBA őlt FÉLBILLIÓ is narancsköddé válik/vált!
Jozefina
@Horizont: ez már a tulajdonváltás jele szerintem. Egyre több a bulvár, semmirekellő "hír"!!
Sokkal több és friss hír van a 444-en, 24-en, stb!!!
Nessy
Én valamit nem értek! Ha valaki Ukrajnában, Romániában születik, akkor mi számít "szülőföldnek"? Ha belegondolok, akkor az én őseim az Osztrák - Magyar Monarchiába születtek
Lepényleső
...a szülőfölddel,de miért a mi pénzünkkel?
papa.49
Addig ugattok dudadani amíg valamelyik szomszéd ország esetleg a torkotokra nem forrasztja a szót !!!
Eladott Ország
Eddig meg voltam győződve arról, hogy ez a jóllakott óvodás fejszerkezetű, szendének tűnő okostojás képvisel talán némi szakmaiságot a teli szájjal röfögő Kósa Lajosok és Németh Szilárdok nemzeti tornasorában. Tévedtem, belátom: az egységnyi Gulyás semmiben nem különbözik egységni Kósától, legfeljebb rövidebb idő alatt képes visszabüfögni azt, aminek Kósa hatszor fut neki és csak hetedikre sikerül. Gulyás cimbora! Értem én, hogy fideszesnek lenni nem politikai és főleg nem szakmai meggyőződések, hanem a megkérdőjelezhetetlen fanatizmus mentén lehetséges. Ennek ellenére a képviseleti demokrácia továbbra sem azt jelenti, hogy korlátlan hatalommal felruházott képviselők önkényesen egyetértenek tetszőleges kérdésekben, a nép meg kussban tudomásul veszi. És ha a képviselőknek holnaptól kedvük támad csecsemőket reggelizni, akkor a képviseleti demokrácia szabályai szerint erre felhatalmazásuk van, mert őket megválasztották. Ez a rohadt pártközpontban előrecsomagolt, abszurd áljogász duma, a népakaratban gyökerező joggyakorlás teljes tagadása a diktatúra előszobája, Gulyás cimbora! Azt hiszem, elég most annyit megjegyezni Lázár egykori kormányinfós stand-up-os nagyságához felnőni igyekvő ifjú titán szavaiból, hogy nem elvárható (értsd: annyira hülyék ne legyünk már, hogy ezt elvárjuk), hogy a fideszesek rokonai ne nyerjenek el közpénzeket. Gergelyke! Állítólag a méltóságot nem kiérdemelni kell, hanem veled születik. Ha te akárcsak hírből is ismernéd a méltóságot, akkor egész életedben okádnod kellene attól a pusztítástól, amit itt pár év leforgása alatt összehoztatok. A pénztárcákban, a fejekben, a lelkekben és a jogállamban. Mivel ez téged láthatóan nem zavar, nekem speciel tőled, tőletek fordul fel a gyomrom. Szerintem undorító vagy azzal a polgári értékrenddel együtt, amit állítólag képviselsz. Megérdemelnéd a következmények nélküli, szemfényvesztő sivalkodás nagymestere címet. Ha lenne olyan. Majd lesz.
SystemError
@Eladott Ország: Szerintem nem Gulyást nézted be, hanem azt, hogy itt báb-e mindenki és az. Ki van osztva a szerep, a napi propaganda, ki mit mondjon. Teljesen mindegy, hogy Németh Sziszi vagy egy világhírű tudós szólal meg a fidesz nevében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.