Klasszikus, dzsessz, balkáni és roma koncertekkel várja a látogatókat szeptember 5-től 16-ig a Herbstgold őszi fesztivál a kismartoni Esterházy-kastélyban.

Az I. világháború befejezése és az első Osztrák Köztársaság megalapítása után 100 évvel a Herbstgold fesztivál a háború és béke témája köré szervezi programját – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A látogatók nyomon követhetik a háború katasztrófáját és az 1918-ban bekövetkezett változásokat, de megjelennek korábbi háborúk emlékei, azok hatásai is többek közt Haydn, Beethoven és Prokofjev művein keresztül. A klasszikusokat olyan művészek tolmácsolják a közönségnek, mint Giovanni Antonini karmester és az Il Giardino Armonico zenekar, Nicolas Altstaedt csellóművész és a Haydn Filharmónia, a Kronos Quartet, Arabella Steinbacher hegedűművész, Paul Gulda zongoraművész, Julian Rachlin hegedűművész, Enrico Onofri hegedűművész és karmester, Anna Prohaska és Ana Maria Labin operaénekesek, az ifjabb generációt pedig Julian Prégardien német tenor, valamint Alessio Pizzech és Valentin Uryupin karmester képviselik.

A dzsesszzenészek között Rebekka Bakken lép színpadra szeptember 6-án, a balkáni és roma hangokat pedig a Gypsy Devils Orchestra, Branko Galoić & Francisco Cordovil, valamint a Barcelona Gipsy balKan Orchestra képviseli idén.

A fesztivál utolsó szombatján, szeptember 14-én vonósnégyes-maraton lesz, a Kronos Quartet, a Rolston String Quartet, az Esmé Quartet és az Ensemble Continuum részvételével.

A kismartoni esemény otthont ad a Pan O'Gusto gasztronómiai fesztiválnak is szeptember 8. és 9. között. Az eseményen osztrák és magyar sztárséfek engednek bepillantást látványkonyháikba, ahol tradicionális és új ételeket egyaránt készítenek majd.

A fesztivál keretében nyílik meg szeptember 8-án a Haydngasse 1. szám alatt Marcus Geiger Bécsben élő svájci képzőművész kiállítása. Geigernek a fesztivál Háború és béke mottójához kapcsolódva egy installációját is láthatja a közönség, amely az Esterházy-kastély előtt álló kétcsövű, sárga posztamensen álló vörös tankból és udvaron ágaskodó négy óriási betűből, Ja és Nein (igen és nem) áll.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.