Kína és a kínai színház kerül a fókuszba szeptember 16. és 21. között a 25. szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon, de Magyarországról, Brazíliából, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Törökországból és Lengyelországból is érkeznek előadások a hat napon át tartó rendezvényre.

A kínai színház áll a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál középpontjában

Fotó: Pixabay.com

A fesztivál hetében 12 országból 14 előadás verseng a rendezvény fődíjáért, a Grand Prix-ért. Díjat osztanak a legjobb előadásnak, a legjobb rendezésnek, a legjobb forgatókönyvnek, a legjobb zenének, a legjobb báboknak, a legjobb színészi vagy animátori játéknak, illetve különdíjat adnak az eredetiségért és fantáziáért.

A díjakról az Urbán Gyula magyar rendezőből, Marijana Prpa Fink szerb színésznőből és Henrik Kohler dán színészből, a koppenhágai Teatercentrum igazgatójából álló háromtagú zsűri dönt.

Kiosztják a Kis herceg-életműdíjat is, ám a szervezők egyelőre nem közölték, hogy az idén ki veheti át az elismerést.

A versenyprogramban egy magyar előadás szerepel. A győri Vaskakas Bábszínház a Misi mókus kalandjai című előadással érkezik Szabadkára. Az előadás Vörösmókusországban játszódik, ahol minden mókus farka vörös. Misi mókus viszont fekete farokkal született, ezért a társai kiközösítik. Egy napon mégis rábízzák az egész ország téli élelmiszerkészletének őrzését, ám valaki ellopja a felhalmozott finomságokat, Misi pedig társaival elindul, hogy felgöngyölítse az eltűnt mogyorók ügyét.

A kísérőrendezvények között táncbemutatót, könyvbemutatót, kiállítást és különböző műhelymunkákat találnak az érdeklődők, valamint megtekinthetik a Pinokkió című balettet, illetve a pekingi kínai nemzeti színház és a sanghaji színművészeti akadémia előadásait is végigkövethetik az érdeklődők.

Minden darabot eredeti nyelven mutatnak be, az előadásokra és rendezvényekre a belépés díjtalan.

A Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb nemzetközi gyermekszínházi fesztiváljának tartott rendezvényen az utóbbi 25 évben több mint 50 országból körülbelül 500 együttes szórakoztatta a gyerekeket.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.