1994-ben Bruce Dickinson a Skunkworks zenekarral koncertet adott a városban, amit akkor még a szerbek ostromoltak.

Szarajevó díszpolgára lett Bruce Dickinson, az Iron Maiden énekese – olvasható az Index cikkében

Dickinson azért kapta meg a megtisztelő címet, mert 1994. december 14-én a Skunkworks nevű zenekarral – Dickinson ekkortájt épp nem a Maidenben tolta a bulit – koncertet adott az ostrom alatt álló Szarajevóban úgy, hogy aznap este a környező hegyekből a szerb csapatok ágyúzták a várost.

"Szarajevó ostroma 1992. április 5. és 1996. február 25. között, azaz 1425 napon át tartott. A modern hadviselés történetében még soha nem volt olyan ostrom, ami így elhúzódott volna. Háromszor annyi ideig tartott, mint Sztálingrádé, és egy évvel tovább, mint Leningrádé" – olvasható a cikkben.

A koncertről szóló dokumentumfilm – Scream for me, Sarajevo - nemrég látott napvilágot, Dickonson két éve, 2016-ban járt Szarajevóban a forgatáson.

A szarajevói városi tanács azzal indokolta döntését, hogy Bruce Dickinson külföldi állampolgárként "jelentősen hozzájárult a város fejlődéséhez és elismeréséhez, valamint sokat tett a szolidaritáson, demokrácián és az alapvető emberi jogok betartásán alapuló emberi kapcsolatotok javítása érdekében" – idézi a lap. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy Dickinson személyesen veszi-e át november 25-én a kitüntetést.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.