Három magyar felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott – mondta Takács Hajnalka dietetikus az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Lesújtó adat: három magyar felnőttből kettő túlsúlyos – ez az oka

Fotó: Pixabay cco

A szakember közlése szerint a gyerekekre is nagyon jellemző az elhízás.

A dietetikus problémaként említette, hogy

sok felnőtt kihagyja az első főétkezést, a reggelit.

Márpedig ez hátráltatja az egészséges táplálkozás kialakítását, másrészt ez rossz példa a gyerekeknek. Ennek kapcsán rámutatott:

vizsgálatok támasztják alá, hogy a kihagyott reggeli egyenes arányban van a gyermekkori túlsúly kialakulásával.

Takács Hajnalka kiemelte a mozgás és az egészséges táplálkozás fontosságát. Azt mondta, hogy az elhízás ellen "számos változtatás mentén el lehet indulni". Először elég egy-egy apró "hibát" felfedezni a táplálkozásban, s azt lépésről-lépésre kijavítani. Példaként említette a 20 százalékos zsírtartalmú tejföl 12 százalékosra cserélést, vagy zsírszegény sajtok fogyasztását.

Fontos a kellő folyadékbevitel is, ami nőknek 2, férfiaknak 2,5 liter naponta. Emellett naponta sok zöldséget ideális fogyasztani, továbbá hetente két alkalommal ajánlott a halétel

- sorolta a szakember.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
emerencia
hvg.hu/tudomany/20181223_optimalis_etrend_nem_letezik#rss

És akkor most jön majd az, hogy nem mozgunk eleget. Ha ez igaz lenne, nagyon sokan lennének nádszál karcsúak a jelenlegi ducik közül mert arra kényszerülnek, hogy pihenés nélkül állva, menve dolgozzanak csupáncsak munkavállaló gyötrési okokból ott is, ahol a munkatevékenység nem követeli meg.
papa.49
@emerencia: Még a végén bevezetik a jegyrendszert !!!
emerencia
@papa.49: Részben már bevezették. Pl. A dolgozó szegények a jövedelmük egy részét kénytelenek elverni a kafeteria szabályok szerint. A jobban keresők boldogan mennek fitneszezni, meccsre stb. mert megengedhetik maguknak, hogy ilyesmire költsék a pénzüket. A szegényebbeknek pedig nem az a legnagyobb gondjuk, hogy melyik szállodába áztassák a feneküket. Pártunk és kormányunk fasisztoid elveibe ők már nem férnek bele.
szalai48
2#--Itt találsz meztelen lányok a városodban : My.Su/Lanyok
Rockxy
@emerencia: Lehet hogy félreértelek, de neked a fekvőtámaszhoz, kocogáshoz, gimnasztikához is orbánviktorra van szükséged?
emerencia
@Rockxy: Értornázni és szobabiciklizni gyakrabban szoktam de egy könnyű gimnasztika is belefér. A kocogás és a fekvőtámasz már nem megy tekintve, hogy elmúltam 62 éves. Egyébként pedig 10-11 órákat megyek, hajolgatok durva cipőben a leülés reménye nélkül és olykor cipekedek klf. súlyú tárgyakat Még majd három évig ki kell bírnom. :-( Az én koromban általában napi fél óra sétát javasolnak betegségmegelőzésként, ezt sokszorosan túlteljesítem. Megterhelő számomra ez az életmód. Orbán utánam csinálhatná, természetesen az általam elérhető orvosi ellátás mellett. (Ő kb. 7 évvel fiatalabb mint én.) Bajnainak és orbánnak köszönheti sok sorstársam, hogy akkor is dolgoznia kell, ha már nem bírja. A többi országban van rugalmas nyugdíjba meneteli lehetőség vagy korábbi nyugdíjkorhatár, nálunk csak egy kivételezett rétegnek.

A többieknek esélyes a munkából a temetőbe opció, ugyanis Magyarországon kétszer annyian halnak meg 65 éves koruk előtt mint az EU többi országában. Orbánnak és híveinek van miért "büszkének" lenni arra, hogy ilyen életviszonyokat teremtettek a határon belüli magyarok számára.
Rockxy
@emerencia: "A kocogás és a fekvőtámasz már nem megy tekintve, hogy elmúltam 62 éves. "
Ez érdekes, én 65 is elmúltam és nekem megy. :)
" ilyen életviszonyokat teremtettek a határon belüli magyarok számára. "
Az életviszonyait mindenki magának teremti, az is, akik másokat hibáztat.
papa.49
@emerencia: Hagyd a fenébe, nem érdemes...
papa.49
@emerencia: Mivel már 10. éve nyugger vagyok nekem ilyen nem jár ...
3dwhite
@papa.49: Tudju, csikos táskával meg botra támaszkodva szoktál reggelente sorban állni a péknél hogy megvedd a tejet meg 2 kiflit, ami a napi kajára marad ha kifizeted a rezsit meg a gyógyszert.
papa.49
@3dwhite: Ki kérdezett téged ???
Nem telefon ne szólj bel !!!
Írd le a véleményed oszt. jónapot !!!
KisGenyo2
A stressznek és a sok túlórának az egészhez semmi köze sincs... ;-)
desiro
A 3-ból 2 a zsirdisznó és a zgorbán a sovány meg a arogás tonyó!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.