Egyre nő a pajzsmirigybetegek száma, ami összefügg az életmóddal, a stresszel, a dohányzással, a környezetszennyezéssel – mondta Koppány Viktória endokrinológus az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A szakértő hozzátette, hogy emellett a vizsgálati eljárások is finomodtak, illetve a betegek az ismeretterjesztések miatt hamarabb felismerik azokat a tüneteket, amelyek miatt orvosi vizsgálatra van szükség.

A pajzsmirigy-eltérés az egyik leggyakoribb hormonális elváltozás.

A pajzsmirigy alulműködésének jellemző tünetei között említette a szakértő a fáradékonyságot, hízékonyságot, hajhullást, illetve a nőknél a menstruációs zavarokat vagy a teherbeesés nehézségét, míg a felülműködést egyebek mellett a remegés, verejtékezés, gyors fogyás, szapora szívműködés és idegesség jelzi.

Koppány Viktória felhívta a figyelmet arra is, hogy

a pajzsmirigybetegség gyakran öröklődik, jellemzően női ágon, anyáról lányára.

A betegség enyhébb fokozatánál elég lehet az életmódváltás, de van olyan helyzet, amikor gyógyszeres kezelést kell kezdeni – tette hozzá.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Ebben legnagyobb része Csernobilnak van!
vadsanca
"Egyre nő a pajzsmirigybetegek száma, ami összefügg az életmóddal, a stresszel, a dohányzással, a környezetszennyezéssel – mondta Koppány Viktória endokrinológus"
Van olyan betegség amit nem lehet az előbb felsoroltakra fogni?
M.o-n nagyon sok orvos és eü-i dolgozó dohányzik, alkoholizál, kávézik, energiaitalozik, stb.
Rájuk nincsenek negatív hatással az életkörülmények?
Ez általában így van! Én nem dohányzom, de amikor egy tüdőröntgen alkalmával foltot találtak a tüdőmön, a doki első kérdése, "Mennyit dohányzik?". Azóta szerencsére elmúlt.
De kérdem én, hogy kellene élni? Senkinek nem az a célja, hogy halhatatlanok legyünk.
A németek pl. imádnak dohányozni, de mégis magasabb életkort élnek meg. Akkor, hogy is van ez? Ott nincsenek "Nemzeti Dohányboltok" és még mindig a normál kereskedelemben értékesítik a dohánytermékeket. Ezen felül még plakáton is reklámoznak cigaretta márkákat.
Úgyhogy nem kell ez a hülyeség!
Manhattan
Ebben legnagyobb része Csernobilnak van!
Veleda
Mint kiderült az igazság, hogy a diabétesznek sem tudják a valódi okát. Ráfogják az elhízásra. Na ez van a pajzsmiriggyel is. Valamit mondani kell.
Commenter
@Veleda: vagy a stresszre fogják rá, nem az elhízásra.
vacsi
Min csodálkoznak? Amennyi mérget megeszünk, megiszunk, belélegzünk... Ezen az sem segít, ha a saját terményeimet eszem a saját kertemből, hisz a talaj is el van szennyezve, mint ahogy a víz is, amivel locsolok. A bioboltok egyenesen komolytalanok, csak arra jók, hogy nagy pénzért árusíthassanak.
Egyébként a nagyapám ivott, dohányzott, kifejezetten zsírban tocsogó ételeket szeretett, 80 évesen halt meg. Az apám nem ivott, nem dohányzott, igyekezett egészségesen élni - nem érte meg a 60-at. Kinek mi van megírva a sors könyvében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.