Csütörtöktől játsszák a mozik a Kölcsönlakás című romantikus vígjátékot. Dobó Kata, a film debütáló rendezője az MTI-nek arról beszélt, hogy első szerepe óta a filmezés a szerelme, a lámpák és kamerák között érzi magát igazán elemében.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kölcsönlakás Film (@kolcsonlakas.film) által megosztott bejegyzés,

A Kölcsönlakás forgatókönyvét Ray Cooney és John T. Chapman ötven éve született bohózata nyomán Búss Gábor Olivér írta, aki korábban egyebek mellett az Üvegtigrist jegyezte.

A film előzményeihez tartozik, hogy 2016 óta nagy sikerrel játsszák a Játékszínben a darabot, amelynek egyik szerepét Dobó Kata alakítja. Mint a színésznő elmondta: már akkor is eléggé le kellett porolni a komédiát, amikor a színház műsorra tűzte, a filmes feldolgozáshoz pedig számos további változtatásra volt szükség.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kölcsönlakás Film (@kolcsonlakas.film) által megosztott bejegyzés,

A történet szálai a gyermekkönyvek kiadásával foglalkozó Balázs (Haumann Máté) és tanár felesége, Anikó (Balla Eszter) belvárosi otthonában futnak össze, amelyet a házaspár éppen felújíttat Márióval, a felkapott dizájnerrel (Szabó Simon). Mivel Balázsék azt tervezik, hogy elutaznak egy hétvégére, Henrik (Klem Viktor), Balázs nőfaló üzlettársa, aki Anikó nővérének, Lindának a férje, nyomban lecsap a lehetőségre, hogy kölcsönkérje a lakást egy légyottra. De Linda (Martinovics Dorina) is éppen ezt az alkalmat akarja kihasználni arra, hogy csélcsap férjén bosszút álljon az érte epekedő jógaoktatóval (Fehér Tibor). Mi több, a dizájner is erre az estére szervez randit az utána koslató Szilvivel, Anikó húgával (Kopek Janka) az üresnek vélt lakásba.

Romantika, flört, csalfaság, titkolózás és sok mulatságos félreértés gördíti előre a történetet, amelynek csúcspontján az egész társaság ott nyüzsög a lakásban, ahová ráadásul egy új szereplő, egy titokzatos, kutyabolond gyermekkönyvíró (Oroszlán Szonja) is becsönget.

Az eredeti darabot nemcsak azért kellett erősen átdolgozni, hogy mai környezetben, a mobiltelefonok korában játszódjon, hanem mint Dobó Kata elmondta, a színmű egyetlen helyszínét, a lakást is ki akarta tágítani külső helyszínekkel.

Néhány új vonást is beemelt a történetbe, például a gyermekre vágyó Anikó terhességét, hogy ezzel összetettebb kép rajzolódjon ki a házaspár kapcsolatáról.

A szereposztáshoz pedig a színdarabhoz képest fiatalabb, harmincas karaktereket választottuk. Így a gyerekvállalás téma is hitelesebb lett

- sorolta a különbségeket a rendező.

"A vígjáték a legnehezebb műfaj, erős ritmusa van és ha ez nem jön ki, akkor nem működik a poén. Még ha a vágással, zenével, hanggal lehet is utólag kicsit segíteni, úgy kell felvenni, hogy működjön" – magyarázta Dobó Kata.

"A felvételek technikai rendezője Gulyás Buda volt, aki szorosan együttműködött Seregi László operatőrrel, de minden művészi kérdésben én döntöttem" – tette hozzá.

A 32 napos forgatás zömmel a fóti filmstúdióban zajlott, amelynek műtermében felépítették a lakás belső díszletét.

A film csúcspontjának számító nagyjelenthez még a felvételek előtt külön próbát is rendeztek, hogy a szereplők pontosan tisztában legyenek a bonyolult mozgásokkal a szűk belső térben.

Személy szerint nekem azért is kulcsfontosságú volt ez a próba, mert ott éreztünk rá igazán a szöveg hangnemére, hogyan legyen természetes, de mégis vicces. Mivel a filmben sok az abszurd helyzet, Kata a kezdettől azon volt, hogy a karaktereket természetesen játsszuk

- idézte fel Balla Eszter, aki kollégáival, Klem Viktorral és Haumann Mátéval együtt beszélt az MTI-nek a felvételekről.

"Először játszottam filmvígjátékban" – mesélte Klem Viktor, aki a Játékszín előadásában is szerepel. Mint mondta, ez a képzeletbeli, kicsit meseszerű történet megengedi, hogy ellazuljon a néző, kis időre elfeledje a körülötte lévő világot. "Azért működik, mert olyan, mint egy bűvésztrükk: ha jól begyakorolják, automatikusan megy, nem lehet elrontani" – fogalmazott.

Ez a film nagy szeretettel készült, jól tudtunk együtt dolgozni és sokat nevettünk

- idézte fel a forgatást Haumann Máté, aki szerint a film pergő és szellemes jelenetei folyamatosan fenntartják a nézők figyelmét. Megemlítette, hogy remek hangulatban folyt az utómunka alatt a filmet záró zenés videoklip forgatása is. "Jó volna, ha ezt a vidámságot sikerülne a közönségre is átvinni" – jegyezte meg.

Dobó Kata arról is beszélt, hogy vannak már további filmtervei, de egyelőre a Kölcsönlakás bemutatójára koncentrál.

Mindenkinek ajánlom. Mondják, hogy inkább a nők járnak vígjátékokra, de szerintem a férfiak is nagyon jól fognak szórakozni

- mondta a rendező.

Forrás: MTI

Címlapi kép: Instagram 

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cirip
Ma már minden sokadrangú "színész" rendez...színházban, és ime filmet,...mi másról, mint amiben úgyis" otthon van" Az sebaj, hogy végzettsége nincs, .. ..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.