Az internetes forrásból származó vagy könyvekből vett macskaeledel-receptek többsége általában nem biztosítja a szükséges tápanyagokat a házi kedvencek számára és akadnak köztük olyanok is, amelyek a macskákra kifejezetten veszélyes hozzávalókat írnak elő – figyelmeztetnek a Kaliforniai Egyetem davisi campusának (UC Davis) munkatársai, akik elsőként készítettek vizsgálatot a témában.

Ha szereti a macskáját, ezzel ne etesse

A Journal of the American Veterinary Medical Association című folyóiratban publikált tanulmány készítői állatorvosoktól és amatőröktől származó – internetes forrásból vagy könyvekből begyűjtött – 114 olyan receptet elemeztek, amelyet egészséges felnőtt macskáknak szántak.

A receptek 40 százaléka semmilyen etetési útmutatót nem tartalmazott, a többi hiányos vagy zavaros volt ebben a tekintetben – írja a ScienceDaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

"Mindössze 94 recept szolgált elegendő információval a számítógépes tápanyagelemzéshez és ezek közül egyik sem tartalmazta az összes olyan alapvető tápanyagot, amelyet a Nemzeti Kutatási Tanács javasol a felnőtt macskák számára" – mondta Jennifer Larsen, a tanulmány vezetője.

Bár az állatorvosok által jegyzett receptek ugyanúgy hiányosak voltak, mint a nem állatorvosok által írtak, azért "jobban teljesítettek" az alapvető tápanyagok terén.

A receptek többségében három vagy több alapvető tápanyag koncentrációja nem volt megfelelő, de akadt olyan is, amelyben 19 alapvető tápanyagból nem volt meg a szükséges mennyiség. A kutatók mindössze öt olyan receptet találtak – mindegyiket állatorvos írta –, amelyből csupán egyetlen alapvető tápanyag hiányzott.

A szakemberek szerint az, hogy az ilyen receptek mennyire ártanak a macskáknak az etetési szokásoktól, a diéta időtartamától, az állat egészségi állapotától és a recept hiányosságaitól függ.

A receptek 7 százaléka olyan összetevőt írt elő, például fokhagymát, fokhagymaport, vörös- és póréhagymát, amely kifejezetten mérgező hatással lehet a macskára. A receptek egy része továbbá nyers állati termékeket is ajánlott anélkül, hogy figyelmeztetett volna a bakteriális fertőzés kockázatára. A csontot javasló receptek egy része pedig nem említette a csontok leőrlésének fontosságát a gyomorsérülések elkerülése érdekében.

"A házi készítésű eledelek nem feltétlenül jobbak" – mondta Larsen, hozzátéve, hogy ha a macskatulajdonosok mégis elkötelezik magukat valamilyen diéta mellett, akkor bizonyosodjanak meg arról, hogy az biztonságos és megfelelő a saját állatuk számára.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Aki szereti a macskáját ne egye meg nyersen, mert többféle bélfertőzést okozhat. Jól átsütve azonban fogyasztható legfeljebb kicsit galisztás.
Eriksson
Macska előkészítés előtt valóban nagyon oda kell figyelni az állatka étrendjére, már hetekkel előbb el kell kezdeni vele a speciális étrendet, hogy tálaláskor ne érje meglepetés a vendégeket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.