Két nap alatt azonosították a történelemérettségi kiszivárogtatóját. Kiderült: nem egy töritanár, hanem egy nyomdász áll az akció mögött.

Akár három évet is ülhet az érettségi feladatokat kiszivárogtató nyomdász

Egy napig azért idegeskedtek a középiskolások, mert nem tudták: újra kell-e írniuk a történelemérettségit. Végül az Oktatási Hivatal úgy döntött, hogy nem kell újra vizsgázni. A galibát az okozta, hogy idő előtt szivárogtak ki a történelemérettségi tételek esszé feladatkörei. Mint arról a Bors beszámolt: a Facebook egyik zárt csoportjába feltett képernyőfotó körbejárta az országot, igaz, nem minden diák látta a dolgozat előtt.

A rendőrség hamar kiderítette: egy 40 éves nyomdai alkalmazott a szivárogtató, aki a kihallgatáson először tagadta, majd beismerte tettét. Az ORFK közölte: korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés vétsége miatt indított nyomozást.

– Feltehetőleg titoksértés történt, amit akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetnek. Amennyiben büntetlen előéletű a férfi, nem ellenszolgáltatás fejében csinálta és tette nem járt súlyosabb következményekkel, akkor „csak” felfüggesztett szabadságvesztéssel és pénzbírsággal büntethetik – mondta a Borsnak dr. Kamarás Péter, az ügytől független jogász.

Forrás: Bors

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.