Csaknem 2 milliárd forint jogdíjat fizetett ki az Artisjus május közepén 7 ezer 853 magyar dalszerzőnek, mintegy 45 ezer magyar zeneműre. Ezúttal a 2018-ban televíziókban és rádiókban elhangzott dalok után utalta a szerzők fizetését a jogkezelő.

Kétmilliárdot kerestek a magyar szerzők dalaikkal tavaly

Ha a külföldi dalszerzőket és örököseiket is beleszámítjuk, összesen 3 milliárd 765 millió forint jogdíjat osztott fel és fizetett ki 65 ezer magyar és külföldi dalszerzőnek (és örökösnek), 155 ezer különböző zeneműre a cég. A teljes kifizetett összeg 52,5 százaléka, egészen pontosan 1 milliárd 977 millió forint jutott 45 ezer 673 magyar dalra vagy zeneműre.

Az előző évi 46 helyett 2018-ban már 51 tévéadó adatait dolgozta fel az Artisjus. A televíziókban elhangzott magyar dalok után 1 milliárd 31 millió forint jutott a magyar szerzőknek, ami 26 százalékkal magasabb a 2018-as kifizetéseknél. Tavaly több csatorna jogdíjait csak részben vagy egyáltalán nem tudta beszedni az Artisjus, ám a vitás kérdések megnyugtató lezárása után e csatornák esetén a 2017-es és 2018-as lejátszások jogdíjait is idén májusban utalták át a zenei alkotóknak.

Az Artisjus 2018-ban 52 rádióállomás adatait dolgozta fel, az elhangzások alapján 636 millió forintot fizetett ki magyar szerzőknek.

Forrás: hvg.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
"Tavaj", csak nem az új helyesírás szerint?
Commenter
@CsipkeRózsa: amerikanizálódunk ebben is. Így egyszerűbb. u,r, thx, stb.
SystemError
Főleg a kurvára beképzel NER Ákoska, aki tövig nyomja a fideszt az ánuszba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.