Ugyanúgy szól a buzuki hangja Delhu­sa Gjon legnagyobb slágerében és egy hat évvel korábbi görög dalban. A magyar szerző szerint véletlen, hogy a Nika se perimeno szinte hangról hangra egyezik Manolisz Mitsziasz számával.

Komoly vádak Delhu­sa Gjon ellen: lopta a legnagyobb slágerét

Delhusa Gjon nemrégiben felháborodva támadt Pápai Jocira, azt állítva, hogy Az én apám című dalának szövegét – amivel az eurovíziós dalfesztiválon indult – az ő egyik korábbi szerzeménye ihlette. 

A Bors szerkesztőségéhez eljutott egy, a Nika se perimenóhoz kí­sértetiesen hasonló, Me lene Gior­go című dal, amelyet a görög Ma­nolisz Mitsziasz 1973-ban éne­kelt hat évvel Delhusa Gjon előtt. A két szám dallamvezetése szin­te teljesen megegyezik, és a jel­leg­zetes húros hangszer, a bu­zu­ki motívuma is gyakorlatilag ugyan­­az, ahogy a Delhusa-féle ref­­rénen is csak apró változást le­­het hallani a görög nótáéhoz képest.

Az 1979-ben született Nika se perimeno szerzője a Pásztor László–Jakab György–Hatvani Emese–Delhusa Gjon négyes, ám az 1973-as görög dal alkotójának, Giorgisz Hatzinasziosz nevét se­hol nem tüntették fel. A lap fel­kereste Delhusát, hogy fejtse ki véleményét a két szám hasonlósága kapcsán, ő pedig azonnal a dal egyik szerzőjéhez, a Neoton Famíliát is alapító slágergyároshoz, Pásztor Lászlóhoz irányított minket.

– Kissé meg vagyok lepve, mert ezt a dalt abszolút nem ismertem

– mondta Pásztor László, a Magneoton Music Group kiadó egyik igazgatója, miután elküldtök neki a görög számot.

Életemben nem jártam Görögországban, így on­nan nem jöhetett az ihlet, de beszéltem Gjonival is erről, és ő sem emlékszik az önök által említett dalra. Sajnos Jakab Gyurit már nem tudjuk megkérdezni, mert ő már nincs köztünk, Emese pedig a szöveget jegyezte Gjonival közösen, így ő nem érintett a kérdésben.

– folytatta Pásztor, aki nem tagadja, hogy a két szám tényleg nagyon hasonlít egymásra.

– Van áthallás a két dalban, aminek egy ré­sze a speciális hangszer, a buzuki játékmódjából is adódik. Ta­gadhatatlan némi egyezés, de hogy honnan van, azt ôszintén nem tudom. Azt egyéb­ként én mondtam, hogy feltétlenül kell a dalba buzuki, mert anélkül nem görög a görög. Annyit tudok hozzáfűzni, hogy éle­tem­ben nagyon sokszor előfordult, hogy éjszaka felriadtam arra, hogy megírtam életem nagy slágerét. Aztán amikor reggel felébredtem, rájöttem, hogy az a nagy sláger egy Coldplay-dal

– magyarázza Pásztor.

Forrás: Bors

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A dallama ugyanaz, ez bizony lopikálás !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
SystemError
A neveis görögös, a hangzás is és szám is... Szóval gyanús, hogy ha valami úgy néz ki, úgy beszél és olyan szaga is van, akkor az a jó öreg lopás lesz...:)
papa.49
A dallama ugyanaz, ez bizony lopikálás !!!
silber13
Még arra sem vették a fárdtságot, hogy a kiséretet egy kicsit " megfésüljék" Egyértelmű a lopás!
picike1
a zene olyan mint a virág egyiket sem bün kicsit lopni
sokanvagyunk
Ebben a szakmában tényleg úgy hívják ezt: "szerezte"...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.