A 30 évvel ezelőtt történt rendszerváltás eseményeit, előzményeit és következményeit dolgozza fel az M5 kulturális csatorna hétfő esténként látható sorozata a korszak meghatározó szereplőinek részvételével – közölte Siklósi Beatrix csatornaigazgató.

A nagyon független köztévé bemutatja a rendszerváltást

Kiemelte, hogy az Ez itt a kérdés című műsor keretében hétfőn esténként látható sorozatban a 30 évvel ezelőtti történések és a rendszerváltáshoz vezető folyamatok alakítóival, főszereplőivel láthatók beszélgetések.

Az első adásban az MDF két volt elnöke, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója idézte fel az eseményeket. A sorozat vendégei voltak továbbá Deutsch Tamás és Fodor Gábor, valamint Szűrös Mátyás is.

A szeptember 23-i adásban a rendszerváltozás kori könnyűzenei életről kérdezik a 80-as évek közepének meghatározó rockzenészeit. Az adás vendégei Menyhárt János, Nagy Feró és Waszlavik László lesznek.

A csatornaigazgató szerint a sorozatot kordokumentumnak szánják. Mint elmondta, a rendszerváltás korszaka ugyan jól dokumentált, de ennyi idő után is előkerülhetnek még nem ismert információk, történetek, események. Az is előfordulhat, hogy a sorozat vendégei harminc év távlatából esetleg más összefüggésben világítanak meg akkori történéseket.

Az M5 kulturális csatorna szerkesztőinek munkáját a rendszerváltás korszakát kutató két fiatal történész segíti.

Siklósi Beatrix megjegyezte, az adásokban felidézik majd azt is, hogy az adott témáról a műsor korábbi vendégei miként vélekedtek, az aktuális megszólalóknak így lehetőségük lesz reflektálni az elhangzottakra. "Reményeink szerint ebből izgalmas, érdekes összefüggéseket ismerhetnek meg a nézők" – jegyezte meg a csatornaigazgató.

A beszélgetéseket Horváth Szilárd vezeti, a sorozat szerkesztője Hatos Gyula, a felelős szerkesztő Regős Zoltán. Az adásokban a rendszerváltás korszakában készült fotók és filmfelvételek is megjelennek. Az Ez itt a kérdés – 30 éve kezdődött című műsor hétfőnként 21 órától látható az M5 kulturális csatornán.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Szép vaskos hazugságokkal lesz tele a műsor, a csótány mint meghatározó rock zenész anyám borogass !!!
Lepényleső
A gyerekeknek lehet hazudni? Aki akkor élt annak ezt már nehezebb eladni,ezért azokat
meg kell fenyegetni? Aki azóta agg korba lépett azt már kilóra meg lehet venni,hiszen
sokuknak már gond visszaemlékezni? Ez egy rezsim receptjének gerince,hiszen nekik
honnan volna ilyesmi?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.