Rippl-Rónai József Kertben című műve 190 millió forintos eladási árával életműrekordot döntött a Virág Judit Galéria téli árverésén, amelyet vasárnap este tartottak a Budapesten.

Ennyit még soha nem fizettek Rippl-Rónai képért

A Kertben (Fehérruhás nő a kertben varr) című, 1909-ban készült olajfestmény, amely a festő kukoricás korszakának főműve, 120 millió forintos, rekord kikiáltási ár után érte el a 190 millió forintos leütési árat. Rippl-Rónai József esetében az életműrekord eddig 170 millió forint volt. A Kertben című alkotás minden valószínűség szerint a festő feleségét ábrázolja. Az aukción többek között szerepelt Rippl-Rónai József 1916-os Kávéházi jelenete is, amely 360 ezer forintról indult és 1,6 millióért kelt el.

Vaszary János Dunaparti korzó című, 1933-as művére a licit 90 millió forintról indult, majd a kép az alkotó jelenlegi rekordárával megegyező összegért, 140 millió forintért talált gazdára. A festő a párizsi kávéházak és az olasz korzók hangulatát itthon a Lánchíd és az Erzsébet híd között húzódó, szállodákkal körülvett sétatéren találta és örökítette meg. Vaszary János másik, Virágcsendélet kék korsóval című műve az 1930-as évekből 50 millió forintért kelt el, Akt műteremben című műve pedig 30 millió forintért cserélt gazdát.

A hagyományokhoz híven egyes tételeket – köztük egy Zsolnay Papagájvázát – jótékonysági célra ajánlottak fel. Az idén 1 millió 855 ezer forinttal az Igazgyöngy Alapítványt támogatják. Emellett az Élj Tudatosan Egyesület számára 700 ezer forint folyt be az árverésen. A galéria tájékoztatása szerint az árverés 933 millió 465 ezer forintos összleütést ért el.

(Kép: kieselbach.hu)

Forrás MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.