HunCERT konferencia: azonos csatornán, de közös nyelven is?

A HunCERT Workshop 2019 rendezvény címe az “Azonos csatornán” – internetes szolgáltatások adatvédelme a gyakorlatban lett. Az “Azonos csatornán” lényegében arra utalt, hogy a személyes adatok kezelése során (is) kiemelt kihívást jelent a műszaki és jogi szakterületek közti folyamatos összhang megteremtése, aktuálisan a GDPR...

Jogszerű-e a munkahelyi biometrikus beléptetőrendszer?

Az adatvédelmi hatósághoz korábban már érkezett egy megkeresés, hogy az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) hatályba lépését követően alkalmazható-e a biometrikus beléptetőrendszer.

Tizenegymillió forintos adatvédelmi bírságot kapott a DK

Tizenegymillió forintos adatvédelmi bírságot rótt ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a Demokratikus Koalícióra (DK) – tájékoztatta március 21-ei döntéséről a hatóság hétfőn az MTI-t.

Ellenőrizhető-e az állásra jelentkező közösségi oldalon létrehozott profilja?

Egy meghirdetett állásra jelentkező személyről a leendő munkáltató a lehető legtöbb információt akarja megtudni, mielőtt alkalmazza a pályázót.

Újabb GDPR bírság, nem megfelelő érdekmérlegelés miatt

Az adatvédelmi hatóság (NAIH) március elején tette közzé azon határozatát, amelyben egy vállalkozást a hatóság 1.000.000,- Ft adatvédelmi bírsággal sújtotta, mivel az érdekmérlegelés (érdekmérlegelési teszt) nem volt megfelelő.

DNS-es családfakutatás: figyelmeztetett az adatvédelmi hatóság

Az adatvédelmi hatóság (NAIH) közleményében figyelmeztetett: a NAIH nem javasolja, hogy a genetikai adat meghatározására alkalmas minták és genetikai adatok kezelésével kapcsolatosan az adatkezelő által biztosítandó, többek között az adatkezelés körülményeit, az esetleges adattovábbítás címzettjeit, az adatkezelés...

Adatszivárgás történt az amerikai Belbiztonsági Minisztériumban

Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security) pénteken tette elérhetővé egy audit eredményét, amely szerint a minisztériumhoz tartozó, katasztrófavédelemben érintett Federal Emergency Management Agency-n (FEMA) keresztül személyes és szenzitív személyes adatok is jogosulatlan adatkezelő kezébe kerülhettek.

Ingyenes adatvédelmi hatásvizsgálati szoftver

Adatvédelmi hatásvizsgálat elvégzése szükséges az adatkezelő részéről, amikor valószínűsíthetően az adatkezelési műveletek magas kockázattal járnak, amelyet az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) ír elő.

Hogy küldjünk köremailt, hogy ne sértsük meg a GDPR szabályokat?

Mint korábbi cikkben is megemlítésre került, a GDPR (általános adatvédelmi rendelet) alapján egy nem természetes személy munkavállalójának, képviselőjének email címe is személyes adatnak minősül, mivel egyértelműen beazonosítható.

A biztonsági kamerával történő megfigyelés jogszerűsége

A biztonsági kamerás megfigyelés jogszerűségével az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR) figyelembe véve már foglalkoztam vele, azonban nem olyan régen jelent meg az adatvédelmi hatóság honlapján egy ajánlás.

GDPR: nem kell bejelenteni az adatkezelést

Többször vetődött már kérdésként, hogy a GDPR hatályba lépését követően hova kell bejelenteni az adatkezelést.

Adatfeldolgozói szerződés a GDPR alapján

Az adatfeldolgozói szerződés elkészítésének kötelezettségét a GDPR (Általános Adatvédelmi Rendelet) írja elő.

Újabb GDPR bírság került kiszabásra

Az adatvédelmi hatóság, a NAIH a napokban újabb két esetben szabott ki GDPR-bírságot, mindkét esetben pénzintézet követte el az adatvédelmi jogsértést.

GDPR: mikor kell adatvédelmi tisztviselő?

Az adatvédelmi tisztviselő nem ismeretlen fogalom, hiszen az általános adatvédelmi rendelet hatályba lépése előtt is tartalmazta az Infotv..

Adatkezelési nyilvántartás a GDPR alapján

Az adatkezelési nyilvántartás vezetése az általános adatvédelmi rendelet hatályba lépése (2018. május 25.) előtt is kötelező volt.

Személyes adatok a GDPR-alapján

A hatályos információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII.

Hírlevél küldés esetén mit tegyünk a GDPR alapján?

A hírlevél küldés az ügyfélnyilvántartással kapcsolatos adatkezelési tevékenységtől eltérő adatkezelés.

Biztonsági kamerás megfigyelés a GDPR alapján

Nem olyan régen a GDPR (általános adatvédelmi rendelet) rendelettel kapcsolatosan az egyes jogalapokat néztük meg.

Új törvény jön, repülhet, aki a munkahelyi gépén facebookozik, letöltöget, filmet néz

A munkahelyi számítógépet a dolgozó csak munkára használhatja – mondja ki egy új jogszabály, amely a céges számítógépek és telefonok használatáról szól, és az uniós adatvédelmi rendhez, a GDPR-hoz kötődik.

Az Országgyűlés előtt vannak az ágazati adatkezelési szabályok

Sokáig váratott magára a GDPR szabályait az ágazati jogi normákba átültető jogszabály, azonban csütörtökön benyújtásra került, méghozzá "az Európai Unió adatvédelmi reformjának végrehajtása érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló" T/4479 számú törvényjavaslat néven. Ha valaki eddig úgy érezte, hogy...

Biometrikus adatkezelés a munkahelyeken

Az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) alkalmazásának kezdete óta viszonylag sok idő telt el, ami alatt számos ponton megszilárdult az adatvédelmi gyakorlat, míg más területeken, például az ágazati szabályozásnál továbbra is sok a kérdőjel. Mindenesetre a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) nemrég...

Újabb BTC SCAM bukkant fel! - Virtuális Cash

Pár hete írtam arról, hogy egy Barátom megkeresett azzal a problémával, hogy kapott egy levelet, amelyben váltságdíjat kérnek Bitcoinban tőle. A levél tartalma röviden az volt, hogy a telefonját feltörték korábban és személyes adatokat mentettek le róla. Ha nem fizet egy megadott BTC címre bizonyos mennyiségű Bitcoint, a személyes...

Biztonságban vannak az adataink a közösségi médiában?

A felhasználók túlnyomó többsége nem érzi biztonságban személyes adatát a közösségi oldalakon a Groupama Biztosító Zrt. megbízásából készült országos reprezentatív kutatás szerint.

Vigyázz, BTC alapú scam terjed IOS fiókoknak! - Virtuális Cash

Egy újfajta módon próbál meg Valaki, vagy Valakik bitcoint gyűjteni azáltal, hogy az egyszerű felhasználókat vették célba, hogy megijesszék Őket, hogy feltörték a telefonjukat és az azon tárolt adatokat felhasználják.

Hamis adatvédelmi megkeresésekre figyelmeztet az adatvédelmi hatóság

Közleményt adott ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), miszerint ismeretlen személyek, magukat a NAIH ügyintézőjének kiadva önkormányzatokat, lakásszövetkezeteket (és nem kizárhatóan más személyeket, társaságokat) keresnek meg, és arról értesítik az érintetteket, hogy egy közeljövőbeli időpontban...

Fékek és ellensúlyok

Demokráciafelfogás válogatja, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere milyen mértékű szerepet kap, de az kétségtelen, hogy a demokratikus hatalomgyakorlás és berendezkedés elengedhetetlen feltételeként tekinthetünk rá. A fékek és ellensúlyok szerepét a gyakorlatban az ellenőrző feladatokat ellátó szervezetek és intézmények...

Így nem lopják el a hackerek az életed

Bár a cégek mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a felhasználói adatok biztonságban legyenek, valójában soba nem voltak még az adataink ennyire kiszolgáltatott helyzetben.

Élet a GDPR után

Sokak számára gondterhelt időszak volt a GDPR utáni életre való felkészülés, pedig egyelőre úgy tűnik, hogy a vihar előtti csend időszakába érkeztünk, amikor még minden szereplő kiheveri az átállás fáradalmait, és egyelőre csak az extrém adatvédelmi aktivisták garázdálkodnak a multik panaszkezelő osztályait leterhelendő.

GDPR: hogy kell kezelni az elhunyt személyek adatait?

2018. május 25-én lépett hatályba az általános adatvédelmi rendelet (GDPR), amely rengeteg újdonságot hozott az adatvédelem területén.