Nem követte az adavédelmi hatóság iránymutatását a német hadsereg, baj lett belőle

A német GDATA biztonsági szakértői egy olyan kiselejtezett német laptopot vásároltak eBay-en, amiről kiderült, hogy korábban valószínűleg a német hadsereg használta (a kivitelből már előre sejteni lehetett). Miután megérkezett, alaposan megvizsgálták és találtak is rajta oda nem illő dolgokat.

Megjelentek a koronavírussal összefüggő uniós adatvédelmi ajánlások

Elérhetővé vált az uniós European Data Protection Board nyilatkozata is az európai járványügyi helyzet adatvédelmi vonatkozásai kapcsán.

2019-ben (is) tálcán kínálta fel privát szférádat a Facebook és a WhatsApp • CoinColors

Sokak számára már évek óta nyilvánvaló: közönséges átjáróház a WhatsApp és a többi Facebook-termék.

Snowden: Hozzáfértem az egész világ adatforgalmához • CoinColors

Ültem a titkos bázison, ahonnan honfitársaim mindennapi élete került megfigyelés alá – me­sé­li Snowden.

Kamerás megfigyelés a munkahelyen

Már az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) hatályba lépése előtt alkalmazni kellett a kamerás megfigyelés adatvédelmi szabályait, de ezt sokan nem tudták, tudják.

Amikor nem kell alkalmaznia GDPR-t: a háztartási célú adatkezelés

Az általános adatvédelmi rendelet (vagy ahogy a legtöbben ismerik: GDPR) tavaly év közben lépett hatályba.

A gyilkost is megilleti az internetes elfeledtetés joga

A német alkotmánybíróság megerősítette az interneten nyilvánosan hozzáférhető személyes adatok töröltetéséhez fűződő jogot, szerdán ismertetett döntése szerint az úgynevezett elfeledtetési jog súlyos bűncselekmények elkövetőit is megilleti, ha a törvénysértés a távoli múltban történt.

Beütött itthon a GDPR szigor: milliós bírságok kerültek kiszabásra

Az általános adatvédelmi rendelet, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, a GDPR, már több mint egy éve lépett hatályba, így minden adatkezelőnek kötelező az alkalmazása.

Sci-fibe illő adatkezelési kérdések Magyarországon

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) folyamatosan véleményezi a kormány jogszabálytervezeteit.

Kémfilmbe illően készült a Snowden-könyv magyar fordítása • CoinColors

Teljes titoktartás mellett, egyszerre jelent meg világszerte Edward Snowden Rendszerhiba című könyve.

Európai uniós szolgáltatókat preferál az adatvédelmi hatóság

A minap a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke felszólította az adatkezelőt arra, hogy haladéktalanul törölje a „Csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez!” elnevezésű kezdeményezéssel összefüggésben 2018. július 19. és 2019. május 30. között az érintettektől gyűjtött valamennyi személyes...

Ezt teheted, ha kéretlen hívásokkal zaklattak a kampányban

Közvélemény-kutatóktól, pártoktól kaptak sokan kéretlen telefonhívásokat, annak ellenére, hogy minden nyilvános adatbázisból megtiltották a telefonszámuk kiadását.

Egyből bestseller lett Snowden új könyve – a Fehér Ház őrjöng

Akaratán kívül repítette pillanatok alatt az eladási listák élére Edward Snowden új könyvét a perrel fenyegetőző amerikai kormányzat.

Nem jelentette időben az önkormányzati intézmény az adatvédelmi incidenst, bírság lett belőle

Történt ugyanis, hogy az intézmény egyik munkatársa – tévedésből – kilenc darab, személyes adatot tartalmazó dokumentumot téves címzett részére postázott. A dokumentumokban szereplő személyes adatokat ezáltal jogosulatlanul ismerhette meg a téves címzett, így sérült az adatok bizalmas jellege.

Szakértő: veszélyben vagyunk az interneten, az idősebbeknek még nehezebb a dolguk

Minden korosztálynak van feladata az internetes kártevők elleni védekezésben – mondta Csizmazia Darab István IT-biztonsági szakértő az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

HunCERT konferencia: azonos csatornán, de közös nyelven is?

A HunCERT Workshop 2019 rendezvény címe az “Azonos csatornán” – internetes szolgáltatások adatvédelme a gyakorlatban lett. Az “Azonos csatornán” lényegében arra utalt, hogy a személyes adatok kezelése során (is) kiemelt kihívást jelent a műszaki és jogi szakterületek közti folyamatos összhang megteremtése, aktuálisan a GDPR...

Jogszerű-e a munkahelyi biometrikus beléptetőrendszer?

Az adatvédelmi hatósághoz korábban már érkezett egy megkeresés, hogy az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) hatályba lépését követően alkalmazható-e a biometrikus beléptetőrendszer.

Tizenegymillió forintos adatvédelmi bírságot kapott a DK

Tizenegymillió forintos adatvédelmi bírságot rótt ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a Demokratikus Koalícióra (DK) – tájékoztatta március 21-ei döntéséről a hatóság hétfőn az MTI-t.

Ellenőrizhető-e az állásra jelentkező közösségi oldalon létrehozott profilja?

Egy meghirdetett állásra jelentkező személyről a leendő munkáltató a lehető legtöbb információt akarja megtudni, mielőtt alkalmazza a pályázót.

Újabb GDPR bírság, nem megfelelő érdekmérlegelés miatt

Az adatvédelmi hatóság (NAIH) március elején tette közzé azon határozatát, amelyben egy vállalkozást a hatóság 1.000.000,- Ft adatvédelmi bírsággal sújtotta, mivel az érdekmérlegelés (érdekmérlegelési teszt) nem volt megfelelő.

DNS-es családfakutatás: figyelmeztetett az adatvédelmi hatóság

Az adatvédelmi hatóság (NAIH) közleményében figyelmeztetett: a NAIH nem javasolja, hogy a genetikai adat meghatározására alkalmas minták és genetikai adatok kezelésével kapcsolatosan az adatkezelő által biztosítandó, többek között az adatkezelés körülményeit, az esetleges adattovábbítás címzettjeit, az adatkezelés...

Adatszivárgás történt az amerikai Belbiztonsági Minisztériumban

Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security) pénteken tette elérhetővé egy audit eredményét, amely szerint a minisztériumhoz tartozó, katasztrófavédelemben érintett Federal Emergency Management Agency-n (FEMA) keresztül személyes és szenzitív személyes adatok is jogosulatlan adatkezelő kezébe kerülhettek.

Ingyenes adatvédelmi hatásvizsgálati szoftver

Adatvédelmi hatásvizsgálat elvégzése szükséges az adatkezelő részéről, amikor valószínűsíthetően az adatkezelési műveletek magas kockázattal járnak, amelyet az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) ír elő.

Hogy küldjünk köremailt, hogy ne sértsük meg a GDPR szabályokat?

Mint korábbi cikkben is megemlítésre került, a GDPR (általános adatvédelmi rendelet) alapján egy nem természetes személy munkavállalójának, képviselőjének email címe is személyes adatnak minősül, mivel egyértelműen beazonosítható.

A biztonsági kamerával történő megfigyelés jogszerűsége

A biztonsági kamerás megfigyelés jogszerűségével az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR) figyelembe véve már foglalkoztam vele, azonban nem olyan régen jelent meg az adatvédelmi hatóság honlapján egy ajánlás.

GDPR: nem kell bejelenteni az adatkezelést

Többször vetődött már kérdésként, hogy a GDPR hatályba lépését követően hova kell bejelenteni az adatkezelést.

Adatfeldolgozói szerződés a GDPR alapján

Az adatfeldolgozói szerződés elkészítésének kötelezettségét a GDPR (Általános Adatvédelmi Rendelet) írja elő.

Újabb GDPR bírság került kiszabásra

Az adatvédelmi hatóság, a NAIH a napokban újabb két esetben szabott ki GDPR-bírságot, mindkét esetben pénzintézet követte el az adatvédelmi jogsértést.

GDPR: mikor kell adatvédelmi tisztviselő?

Az adatvédelmi tisztviselő nem ismeretlen fogalom, hiszen az általános adatvédelmi rendelet hatályba lépése előtt is tartalmazta az Infotv..

Adatkezelési nyilvántartás a GDPR alapján

Az adatkezelési nyilvántartás vezetése az általános adatvédelmi rendelet hatályba lépése (2018. május 25.) előtt is kötelező volt.