A fekete lyukak rendkívül eltérőek lehetnek, tömegüket tekintve egyetlentől akár egymilliárd Nap-tömegig is terjedhetnek, egy új kutatás azonban talált egy közös pontot a viselkedésükben. Rodrigo Nemmen és kollégái a NASA Goddard Űrrepülési Központjában a fekete lyukak igen széles skáláját tanulmányozták, összehasonlítandó az általuk kibocsátott fénysugarak hatékonyságát. "Tudósokként mindig egységes alapelvek után kutatunk" - nyilatkozott Nemmen a SPACE.com-nak. "Nagyon meglepődtem" A fekete lyukak elsősorban arról híresek, hogy mindent magukba szippantanak, azonban nem minden anyag vész el a kozmikus szörnyetegek közelében. Az anyag egy része azon a ponton, ahonnan nincs visszaút, vagyis az eseményhorizonton fénysebesség közelébe gyorsul, részecskesugarakat lövellve ki. "Kozmikus LHC-knek, vagy nagyon nagy teljesítményű részecskegyorsítóknak is szoktam nevezni a fekete lyukakat" - mondta Nemmen, a Nagy Hadronütköztetőre (LHC) utalva, ami a fény sebességének 99,9999991...

Forrás: sg.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"Amikor az anyag egy sugár formájában eltávolodik egy fekete lyuktól, energiájának nagy része mozgássá, egy adott hányada viszont gammasugarak formájában fénnyé alakul. Nemmen és csapata 293 korábban már vizsgált fekete lyuk adatait tanulmányozta, kiszámítva a sugarak hatékonyságát az energia fénnyé történő alakításában.

Eredményük szerint a felgyorsított részecskék kinetikus energiája és gammasugárzásuk fényessége közötti összefüggés levetíthető a fekete lyukak teljes skálájára.

"Ez volt munkánkban az egyik legmeglepőbb dolog, miszerint ez az energia átalakítási hatékonyság gyakorlatilag azonos az összes különböző tömegű, különböző korú és teljesen más és más környezetekben elhelyezkedő fekete lyukak esetében" - mondta Nemmen."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.