Amennyiben passzív házban lakik, nem kell fosszilis üzemanyagokkal fűtenie. Hogy minél többen megismerhessék a passzívház tervezésének a menetét, szeptemberben bemutató körutat szervez a német Energie Planer Team.

Az energiahatékony építés megismertetésével foglalkozó társaság tervezési gyakorlatot bemutató rendezvényeken a passzívház tervezésére jogosultságot szerzett tervezők, illetve a kivitelezésükben járatos szakemberek tartanak előadásokat és mutatják be a már elkészült épületeket. Ezek száma ma már több tucatra tehető Magyarországon – közölte ez utóbbi társaság az MTI-vel. 

Az első állomás Kolozsvár, majd Győr, Budapest és Pécs következik. A fővárosban az előadások helyszíne az Angyalföldön felépült 100 lakásos passzív társasház lesz. 

A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. A passzívházak nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert, a kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges hőmennyiséget főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik. 

Az első passzívház 1990-ben épült a németországi Darmstadtban, azóta az ilyen típusú épületek száma rohamosan nő világszerte, elsősorban Németországon, Ausztriában, Svájcban és a skandináv országokban. Magyarországon 2009 februárjában adták át az első olyan épületet a Pest megyei Szadán, amely hivatalos passzívház tanúsítvánnyal rendelkezik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.