14,5 milliárd forintnyi európai uniós pénzt költöttek az országos kamerahálózatra, amelyet csak jövőre helyeznek majd üzembe, és nem csak a gyorshajtások kiszűrésére használható – számol be a Totalcar.

Egyetlen felvétel alapján akár három-négyféle bírságot is kioszthatnak, de mindenhol táblákkal figyelmeztetnek majd, mielőtt a kamerák elé kerülünk.

Az összesen 365 kamerával és a hozzájuk tartozó, a járművek méreteit, és ezzel kategóriáját letapogató lézerszkennerrel az ország 134 pontján figyelik majd a forgalmat, és legalább egy fél tucat közlekedési és közigazgatási szabálysértést szűrhetnek ki.

A rendszer tehát jóval több egy egyszerű traffipaxnál, hogy pontosan mi mindent tud, és hogyan működik, kiderül az alábbi videóból.

 

A rendszer képes észlelni a gyorshajtáson kívül többféle szabálytalanságot, így például a záróvonal átlépését vagy a piros lámpán való áthaladást is. Sőt, mivel a rendszer közvetlen összeköttetésben áll a járműnyilvántartással, utólag el tudják dönteni, hogy a lefotózott autónak volt-e érvényes kötelező biztosítása, és nem járt-e le a műszaki vizsgája.

Később pedig a tervek szerint a biztonsági öv használatát valamint a kézben tartott mobiltelefon használatát szintén érzékeli majd. Így elvileg egy notórius szabálytalankodó akár a gyorshajtásért kiszabható 30 ezer forintos büntetés többszörösét is kifizetheti majd.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Felesleges pénzkidobás volt. Miután tábla fog figyelmeztetni rá, igen csak elvetemültnek kell lennie annak, aki ennek ellenére szabálytalankodik. Ha meg nincs biztosítása, netán lopta a kocsit, választ magának egy párhuzamos utat.
volvós
Na végre...de mit szól mindehhez a parlamenti képviselö, aki a filmen látott
" illusztrációban " a sárga pick-up-ot vezette ??? Vagy felismeri a mentelmi
jogot is ??? ( pl. lézerjani )
vadnarancs
A budit itthon nem akarják bekamerázni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.