Félmilliárd kilométer megtétele és hét hónapnyi repülés után landolt a Marson az ExoMars orosz-európai űrexpedíció leszállóegysége szerdán – jelentették be az Európai Űrügynökség (ESA) darmstadti irányító központjában.

Ez az első alkalom, hogy európai űrjármű landolt a Mars felszínén. Az irányító központban jelenleg értékelik az űrszondáról érkező jeleket.

Sikeresen landolt a Marson az ExoMars kutatóegység

A Giovanni Schiaparelli olasz csillagászról elnevezett modul vasárnap vált le szállítóeszközéről, a Trace Gas Orbiter (TGO) űrszondáról. A csaknem 600 kilogrammos egység hőpajzsot, ejtőernyőt és rakétákat használva fékezett le a bolygó felszínéhez közeledve, miután 21 ezer kilométeres óránkénti sebességgel szerdán belépett a Mars légkörébe. Fő feladata az lesz, hogy az élet jelei után kutasson a vörös bolygó felszínén.

A Schiaparellit és a hordozót március 14-én indították el a kazahsztáni Bajkonurból.

Az ESA és a Roszkoszmosz expedíciója a várakozások szerint újabb lépéssel hozza közelebb az első Mars-utazást.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
@human: 1 perccel a landolás előtt szűnt meg a kapcsolat. Hümm, a légkörben kb 6 percig haladt tehát már meleg lehetett rendesen. Reggelre képeket igértek, remélem nem halt meg teljesen.
wagabund
@Peller Anikó:egész éjjel a hátsó laborban csinálták a valódi marsi képeket...reggelre igérte a laborvezető..aztán mehetnek csak kávézni.
Szókrakész
@wagabund: Megtalálták a marsi "élet" jeleit. Vagy fordítva.
Az UFÓkok simán elnémították.

Már nem az első eset.
Szókrakész
@Peller Anikó: Akkor számoljunk.
6 perc a "holt vékony, hóóót ritka marsi légkörben?
A földin 3 perc alatt átvágtáznak, ami állítólag "vastagabb, sűrűbb".
Peller Anikó
@sók: hát persze radiálisan. De a marsjárókat éritőlegesen lövik be a légkörbe. Ne aggódj, már vannak robotok a Marson, megoldották a leszállást. De közbejöhet bármi váratlan, egy két hiba vagy az ufókok ugye.

@wagabund: kac, kac (semmi hír sajnos).
Peller Anikó
Úgy tűnik rányomták a pecsétet a leszállóegységre. Kb 3 km magasságban idő előtt leálltak a fékezőrakéták miután leválasztották a fékezőernyőt és az eszköz kb 300 km/h sebességgel a felszínbe csapódott. Mivel nem használódott el a fékező üzemanyag ez a becsapódáskor vélhetően fel is robbant egy 40 méteres foltot hagyva maga után, ennyi maradt belőle.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.