Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább baloldalt ringatják az újszülöttjeiket. A kutatók szerint ez a pozíció aktiválja a gyermek jobb agyféltekéjét, amelynek nagy szerepe jut a kommunikációt és a kötődést segítő agyi funkciókban.

A Szentpétervári Állami Egyetemen dolgozó Jegor Malasicsev és amerikai, valamint ausztrál kollégái az ember mellett tíz vadon élő állatra – a vadlóra, a rozmárra, a rénszarvasra, az antilopra, a pézsmatulokra, a juhra, a bálnára, a kardszárnyú delfinre és a kengurura – terjesztették ki a vizsgálatukat – írja a BBC News.

Amennyiben nincs szemkontaktus, vagy az nem megfelelő, akkor az újszülött jobb agyféltekéje nem aktivizálódik. Márpedig a jobb agyfélteke felelős a társas interakciókért

– mondta a szakember, hozzátéve, hogy a tanulmányban vizsgált mind a tizenegy fajnál megfigyelhető volt ez az "oldalirányú tartás".

Úgy sejtjük, hogy ez a pozíció sokkal elterjedtebb és talán az emlősök közös jellegzetessége, néhány kivételt leszámítva

– tette hozzá.

A szakemberek már régen megfigyelték, hogy az emberek és az emberfélék is előszeretettel ringatják baloldalt az utódjukat, különösen az újszülött életének első pár hetében. A gyakorlatra számos lehetséges magyarázat született, például, hogy a csecsemő így hallani tudja az édesanyja szívverését.

A Nature Ecology & Evolution című folyóiratban közölt mostani tanulmány szerint amikor az anya a saját balján, szemtől szembe ringatja a babáját, akkor a bal szemük közvetlenül egymás felé néz.

Ebben a helyzetben a vizuális információ nagy része a jobb agyféltekéjükbe jut, amely a figyelemmel, a memóriával, a gondolkodóképességgel és a problémamegoldással áll összefüggésben. Ezek pedig mind szükségesek a hatékony kommunikációhoz.

A kutatók szerint a megfigyelt fiatal állatok az anyjuk jobb oldalához maradtak közel, ami azt jelenti, hogy főleg a bal szemükkel nézték az anyjukat, ami a jobb agyféltekéjüket aktiválta. Ebben a helyzetben kisebb valószínűséggel váltak külön az anyjuktól és könnyebben is találták meg őt, ha esetleg elkeveredtek.

Stresszhelyzetben az anyaállatok szintén a bal szemükkel figyelték a kicsinyüket. Ez azt jelenti, hogy a nőstény kardszárnyú delfinek a borjuk jobb oldalára úsztak, amikor a kutatók – bármelyik irányból – megközelítették őket a csónakkal.

A mostani eredmények segíthetik az olyan, gyenge szemkontaktussal összefüggő betegségek tanulmányozását, mint az autizmust és az Asperger-szindrómát is magában foglaló autizmus spektrumzavar (ASD).

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
@qxy: A ringatás - nem rázás - stimulálja a belső szerveket és fejleszti az idegrendszert. Ahogy később a hintázás is.
Nem volt hülyeség és véletlen régen a bölcső.

Képzeld anno. a rabszolgák hátukra kötözték a babát és úgy dolgoztak a földeken. A pici hónapokig le volt kötözve mégis fejlődött. Együtt mozgott az anyával.
Szóval a picit ringatni kell hol a bal, hol a jobb oldalon. Vagy ahogy szereti.
quadrocopter
Az sem mndegy, hogy mekkora erővel és hányszor rúgja az apja fejbe, mint a viselkedészavaros, túlmozgásos Orbánt!
qxy
@JAJMÁR: De mindenki unta már a ringatást amikor a gyerek már nagyobb volt de hozzá szokott. csak ezt nem mondták el. A rabszolgák azért hordták a hátukon mert kire is hagyták volna a gyereket?? Na de én ebben nem szeretek vitázni mert minden szülő más. Van aki mindent meg vesz a gyereknek a legdrágább szarokat és büszke arra hogy jól neveli a gyereket miközben egyedül játszik órákon át. De meg van mindene nem kevés pénz volt. Na ez is meg van győződve hogy ő neveli jól. Én a kislányomat egyszer sem szidtam le, egyszer sem vertem meg, mindent meg beszéltünk, nem ringattam egy gyereket sem .Na meg öt év alatt négy, ötösével félévente nem kevés gyermeket abajgattam Mit értem el vele? az általánost az egyetemig oklevéllel végzett mindent eközben háromszor volt Európa bajnok a sportba.Nem egy gyereket mentettem meg az operációtól.kétoldali csípőficam .A dokik szerint műtét után is bicegni fog. Na egy sem lett műtve és egy sem biceg. na meg a többi. az a lényeg, mind egészséges, nagyok már, és boldog vagyok hogy gyerekekkel foglalkozom mái napig is.
JAJMÁR
@qxy: Gratulálok! Nem vitatkozni akarok én sem, csak leírtam a bizonyítást, miszerint a ringatás fejleszti az idegrendszert. Ahogy minden mozgás, hiszen a ringatás is mozgás.
A felnőttek esetében sem megvetendő - függőágy, hintaágy, hintaszék... - egészséges, jót tesz a közérzetnek, fiatalon tart és pihentető.
Mindez nem zárja ki, hogy a gyerekből jó sportoló, és tanult, "rendes" ember váljon.
További sikereket kívánok, gyerekekkel foglalkozni valóban öröm :)
qxy
@JAJMÁR: Neked is igazad van.A felnőttek esetében sem megvetendő - függőágy, hintaágy, hintaszék... - Na ez is arra vezethető vissza hogy " olyan jó volt amikor kicsi voltam. Mert a tudatalattiba sok minden benne van. egy másik apróság, ami szintén ez. A pici, kézbe, és villámlik, zeng az ég, az anyu, vagy apu, kézben tartja, kis puszi a kis homlokára arcára, halk nyugodt hangsúly . Mire jó? Arra hogy soha nem fog félni ha dörög, villámlik. az első emlékek, érzések,,Fél a gyerek a víztől? fürdetés, hideg vagy meleg víz, beszélni hozzá, .Olyan sok apró dolog van amire kellene vigyázni csak a mai védőnők, akik jórészben gyermektelen, semmi tapasztalat, de ötösre vizsgázott, Nem segítség ezekben.Sorolhatnám mik azok a kis apró dolgok amik egész életére kivetíthető.pl. gyufa rágás, köröm rágás,láb rázás az asztal alatt, stb
papa.49
Egyet biztosan tudok a hazugovicsot az üstházban ,,ringatták,, azért lett ilyen ,,ütődött,,)))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.