Amerikai kutatóknak először sikerült ember és sertés genetikai anyagából hibrid embriót, úgynevezett kimérát előállítani – számolt be a BBC

Ez az első bizonyíték, hogy ember és állat génjeinek kombinálásával kimérát lehet készíteni, ám a kutatásban résztvevő tudósok szerint az eljárás bonyolult és nehézkes, az pedig még igen távoli, hogy transzplantálható emberi szerveket növeszthessenek állatokban.

Sertés-ember hibridet állítottak elő amerikai kutatók

Fotó: bbc.com

A kiméraembrót úgy állították elő, hogy emberi őssejteket sertésembrióba ültettek. Az így keletkezett kiméraembriót visszaültették a kocába, ahol négy hétig hagyták fejlődni.

Az eljárás hatásfoka igen gyenge, a 2075 beültetett embrióból csak 186 érte el a 28. napot. A kutatók azonban ennél sokkal jelentősebbnek tartják, hogy a kiméraembrión belül az emberi sejtek működtek, bár ezek a teljes szervezetnek csak egészen kis részét teszik ki.

Az eljárás gyenge hatásfokát azzal magyarázta, hogy az ember és a sertés az evolúció során igen korán elvált egymástól, ezenkívül a sertésnél a magzati növekedés sokkal gyorsabb, a vemhesség négy hónapnál rövidebb, míg az emberi várandósság nagyjából kilenc hónap.

A professzor szerint egyelőre "nagy a távolság" a jelenlegi eredmények és az emberi szervek – szív, hasnyálmirigy, máj – állati szervezeten belüli növesztésének lehetősége között.

A Salk kutatói szerint a kimérák készítése addig is segíthet gyógyszerek tesztelésében, még mielőtt az emberi klinikai próbák elkezdődnének, az emberi betegségek kialakulásának és a humán embrió legkorábbi fejlődési korszakainak tanulmányozásában, valamint a különböző fajok szervei közötti eltérések megértésében.

A kutatók nem találták jelét annak, hogy az emberi sejtek beépültek volna a kialakuló agyszövetbe.

Az emberi szervek előállításának hosszú távon valószínűleg jobb gazdateste lesz a szarvasmarha, mert annak a vemhessége is nagyjából kilenc hónapig tart – vélték a kutatók.

A Salk tudósai tisztában vannak azzal, milyen morális kétségek merültek fel a kiméraembriók miatt, kísérleteik a legális keretek között maradnak.

Az embrió fejlődését egy hónapra korlátozzuk, ennyi idő elég ahhoz, hogy a sejtek keveredését, differenciálódását és integrációját tanulmányozzuk. Lehetséges lenne, hogy kivárjuk, amíg ezek az állatok megszületnek, ám jelenleg ezt nem engedhetjük meg. Ami tudományosan lehetséges lenne, azt nem kell feltétlenül meg is tennünk. A társadalomnak kell eldöntenie, mi az, amit megtehetünk

- mutatott rá Belmonte.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Elkéstek !!!
A magyar parlament soraiban
csak ilyenek ülnek...( hungarikum )
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
Elkéstek !!!
A magyar parlament soraiban
csak ilyenek ülnek...( hungarikum )
Cefi
Ez mitől hír? A fidesz már régen előállította őket. Csak itthon bérkommentelőnek hívják őket.
nyanya001
Hasonlít a Trumpra :D
Vagy a Trump erre ? :-)
volvós
@Cefi: 22:04

Ha lehetne, - a teljesség igénye nélkül - a részletes névsort ???
Cefi
@volvós: Tudod te azt magadtól is...
volvós
@Cefi: 22:15

Hát persze, hogy tudom, de olyan jó olvasni a tetvesek nick-jeit :-)))))))
lópicigáspár
Kedves előttem szólók, amikről ti beszéltek a birka és marha keveréke! Hazánkban viszont a most előállítottat részeg disznónak hívják! :)))))
cs.n.
Megy a kíváncsi kisoroszlán az erdőben. Meglát egy állatot:
-Én vagyok a kíváncsi kisoroszlán, hát te ki vagy?
-Én vagyok a farkaskutya.
-???
-Apám farkas volt, anyám meg kutya.
Következő állatot is megkérdezi, az válaszol:
-Én vagyok a szarvasbika.
-???
-Anyám szarvas volt, apám meg bika.
A következő állat így felel:
-Én vagyok a lótetű.
-Na tudod, kit szívassál!
krumpli
Már rég megcsinálták. Mit nekik morál.
eugen4402
Alaposan megkésett a BBC ezzel a hírrel, mivel ezt a kísérletet lényegében 1939-ben elvégezték a göttingeni egyetem egyik laboratóriumában. Az ismert események következtében a tudósok szétszéledtek, részben angol, amerikai egyetemeken folytatták a kutatásokat. Ami most újdonság, az annyi, hogy már tudják bizonyítani, miszerint az új lény agyába emberi sejt nem épül be...
Néhány prototípus nálunk is mutatkozott, (lásd: Moldova Gy.: a Beszélő disznó, amely azzal a veretes mondással kezdődik, hogy "Józsi, a kurva anyádat!")
Jozefina
Ezt kéne a beteg amerikai elnöknek leállítani és életfogytigra láncra verni mindazokat, akik részesei az "alkotásnak"!!!
Csizmás Kond
...ezt vajon a muszlimáradat ellen akarják bevetni ???...:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.