Okosan kell használni a közösségi oldalt.

Már azelőtt adatot gyűjt a felhasználóról a Facebook, hogy az nyilvánossá tenne egy bejegyzést – olvasható az Index összeállításában.

A belső kutatásokhoz ráadásul engedély sem kell, és sosem tudhatja egy felhasználó, most épp milyen adatokat monitoroz tőle a cég adattudós részlege, amely nagyobb, mint a hasonló cégeké. A megszerzett információkat legtöbbször a személyre szabott hirdetések minél sikeresebb optimalizálására használják. 

A ProPublica jelentése szerint körülbelül 29 ezer demográfiai indikátort követ nyomon a Facebook, hogy összeállítsa a felhasználó hirdetési profilját, de ezeknek csak a 98 százaléka származik a portálról.

"Nagyjából hatszáz adatpontot független adatbróker vállalatoktól szerez be (Acxiom, Experian), és a szerzett adatokat összefésüli a sajátjaival, hogy pontosabban ismerjen minket.

Bizonyos adatokat pedig megpróbál kitalálni, bonyolult algoritmusokkal megsaccolja a keresetünket, a lakásunk méretét, vagy akár az élethelyzetünket, ami alatt nemcsak a korunkat értjük, hanem az olyan jelentős eseményeket is, mint egy szakítás, eljegyzés, egy gyermek születése vagy egy ismerős halála" – olvasható a cikkben.

A böngészési előzményekhez még akkor is viszonylag könnyen hozzáfér a cég, ha nem a Facebookon van a felhasználó, hanem egy másik oldalon, ugyanis a legtöbb oldalnak van lájk-gombja, valamint sok helyen Facebook-azonosítóval lehet hozzászólásokat írni.

A fotókkal még hajmeresztőbb a helyzet, ugyanis az arcfelismerő szoftverek egyre pontosabbakká váltak az elmúlt években, így egyre nagyobb százalékban tud beazonosítani a Facebook (vagy a Google) még akkor is, ha az arc nem látszik teljesen. Így akár egy koncerten, vagy tüntetésen készült képről is ki lehet nyomozni, ott volt-e épp az adott felhasználó. Utóbbi eset akkor érdekes, ha egy állami szerv, például a rendőrség akarja az adatokat megszerezni.

Ha a felhasználó mindezeket el akarja kerülni, érdemes a közösségi oldalon kevés személyes információt megadni, olyan fotókat tilos föltölteni, amin olyanok szerepelnek, akik erre nem adtak engedélyt, az okostelefonra pedig lehetőleg ne telepítse senki a Facebook semelyik alkalmazását sem, mert azont túl, hogy zabálják az akkumulátort, még minden adathoz is könnyen hozzáférnek, ami a telefonon van. Használat után és a böngésző bezárása előtt pedig mindig érdemes kilépni a Facebookról.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
szép új világ...és ez még csak a kezdet.
évekkel ezelőtt volt olyan programom, amely a gépen lévő tízezernyi fotóból(akár esküvői, ballagási,stb is) személyre szabottan csoportosította a fotókat...megdöbbentően pontosak voltak a keresési találatok...akár fiatalkortól a mai napig azonosította az arcot (és ez ingyenesen hozzáférhető progi volt. Persze ez a háttérben ugyanúgy megvolt)

azóta ez a technika csak javult.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.