Hamarosan "vitatott" (disputed) címke kerülhet minden olyan hír mellé a Facebook hírfolyamában, amelyek igazságtartalma kétes.

Nekimegy az álhíreknek a Facebook

Fotó: pixabay.com

Az Origo cikke szerint a változtatást egyelőre az USA-ban élő Facebook-használóknál kapcsolta be a cég. A felhasználók jelenthetik a kétes, hamis, szándékosan félrevezető híreket, amiket egy külsős nonprofit hálózat, az újságíró csoportokból álló International Fact-Checking Network (IFCN) vizsgál meg.

"Ha a vizsgálat során megtévesztőnek minősítik a jelentett posztot, az utána piros felkiáltójellel kiemelt „Disputed by 3rd Party Fact-Checkers" címkét kap, ez jelzi, hogy a tényszerűséget ellenőrző független bírák szerint is megkérdőjelezhető a hír igazságtartalma. A címke mellett az is megjelenik, hogy pontosan melyik szervezet döntött így.

Ha egy felhasználó ilyen jelzésű hírt akar továbbosztani az oldalon, a rendszer üzenetben hívja fel rá a figyelmet,hogy álhírt oszthat tovább" – olvasható a cikkben.

Az ilyen tartalmú híreket jelenteni is könnyebb lesz, egyszerűen az adott poszt jobb sarkából előhívható menüre kell kattintani, és a bejegyzés jelentése menüpont alatt a hamis híreket kell bepipálni.

Ugyanakkor az eljárás eredményessége egyelőre kétes, mivel egy jelentett hírnél több nap is eltelhet, míg megkapja a címkét, addig pedig körbeszáguldhat a Facebookon. Erre a problémára még keresik a megoldást a cégóriásnál.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Amikor a gombás körmöt, meg a hájas kelt tészta szerű hasat meglátom, az tuti, hogy kamu!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.