Az ember vércsoportja védelmet nyújhat rákkal, trombózissal, és demenciával szemben? A kutatók azt vizsgálják, hogyan befolyásolja a vércsoport az egészséget és a szerelemi életet – írja a Pénzcentrum.

Kiderült, melyik vércsoportnál jóval nagyobb a rák és a trombózis kockázata

A vérben található cukor és fehérje kombinációk alapján 4 fő csoport létezik: A, B, AB, és 0. A britek 44 százaléka 0-s vércsoportú, 42 százaléka A, 10 százaléka B, és csupán 4 százaléka AB. Egy friss tanulmány szerint a 0 vércsoportú férfiaknál négyszer kisebb az impotencia esélye, mint más vércsoporttal rendelkezőknél.

A Torontói Egyetem korábbi kutatásai szerint a 0 vércsoportúak szervezete ellenállóbb a maláriával szemben. 

A vércsoport a nők termékenységére is hatással lehet. Az A-s vérű nők lényegesen termékenyebbek, mint a 0-sok. Viszont a 0-s vércsoportú nők esetén kisebb az esélye annak, hogy terhesség alatt magas vérnyomás alakuljon ki.

A 0-s vércsoport másik nagy előnye, hogy úgy tűnik, kisebb eséllyel alakul ki agyi betegség, mint például az Alzheimer-kór. A Sheffield Egyetemen agyi képalkotás segítségével felfedezték, hogy a 0-s vérűeknek nagyobb a szürkeállománya, ami kulcsfontosságú terület a beszéd, a koordináció és az egyensúly esetében.

Hasonló a helyzet a vérrögök képződésénél is. Dán és svéd tudósok 1,5 millió ember vérének vizsgálata közben azt találták, hogy a 0-s típusúaknál 30 százalékkal alacsonyabb a vérrög-képződés kockázata, így a trombózisé és a tüdőembóliáé is. További kutatások azt mutatták, hogy a B vércsoportúaknál sokkal valószínűbb a vérrög okozta érelzáródás, mint más vércsoportúaknál.

A 0-s vércsoport, úgy tűnik, hogy védelmet nyújt bizonyos rákos megbetegedések kialakulása ellen is, például a gyomor-, vagy a májrákkal szemben. A vércsoport-diéta valójában nem a súlyvesztést célozza, hanem segít az embereknek abban, hogy jobban működjön a szervezetük. A Torontói Egyetem 2014-es kutatása alatt 1400 embert vizsgáltak vércsoport-diéta közben. Úgy találták, hogy az általános egészségügyi helyeztük meglehetősen javult a diéta során.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Engem éppen azzal riogat ez a cikk amitől a legjobban félek. Mégsem gondolom, hogy itt a világvége számomra. :-) Inkább megpróbálom kivárni, hogy bejussak a megfelelő szakrendelésre majdan hónapok múlva.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Fú, de nagy mázlim van, ha ez igaz. Egy hátránya azért van, én mindekinek adhatok vért, de nem mindenkitől kaphatok ( ha kellene) - valamit, valamiért.
karma1
@quadrocopter: Ha 0-as vagy,m akkor mindenkitol kaphatsz is, legfeljebb "valasztott" vert...:o)))
Na, az en szivemrol is nagy ko esett le, - probaljon meg ezutan valaki egybites bigenek mondani,... Majd jol odavagom neki, hogy nekem nagyobb a szurkeallomanyom... (Hat nagyobb is,... Es gyurottebb, mint az atlage, hihi,...:o)))))))\Kilonben igaza van, mert a terhessegem csodalatos volt, mindenfele mellekhatas nelkul, de a projekt nehezebben jott letre,...:o))))
bencemacska
Én meg a kivétel vagyok! 30 évesen volt mélyvénás trombózisom, ami 10 év múlva ismétlődött! És emiatt akkor még vénás műtétet sem vállaltak miatta.
JAJMÁR
De jó, én is szerencsés vagyok. Megnyugtató a statisztika. A meddőség nem jött be, így volt módon továbbadni ezt a kitűnő vércsoportot háromszorosan. Az emberiség fele 0-s és RH+, de jó ide tartozni.
A többieknek megnyugtatásul írom, hogy a statisztika csak egy viszonyszám, és pontosan tudjuk, hogy mennyit ér :)
Desischado
@quadrocopter: Hozzám jöhetsz, én is mehetek hozzád, vértestvér!

@karma1: Te is, drága, és bárki. És innentől felvághatunk a szürkeállománnyal! (nevet)
karma1
@Desischado: Ez jo!,,.:o)))) Ebben a pillanatban nem adhatok vert senkinek, mert tele vagyok fajdalomcsillapitoval, de ha rendbejovok, akkor vissza a "ver-iparba"...:o)))
Desischado
@karma1: Drágám, írjál már priviben, mi újság a " a tudod middel"? Pussz!
karma1
@Desischado: Aaa, semmi kulonos,...:o)) Megmaradok, aszongyak...:o))))) (Ja, meg csalanba nem ut a menku...:o))))
emerencia
Engem éppen azzal riogat ez a cikk amitől a legjobban félek. Mégsem gondolom, hogy itt a világvége számomra. :-) Inkább megpróbálom kivárni, hogy bejussak a megfelelő szakrendelésre majdan hónapok múlva.
papa.49
,,Jól megnyugtatott,, ez a csikk (nem elírás) bennünket, mert ma inkább az a baj hogy nincs elegendő vér, ami kellene a kórházaknak...@JAJMÁR: Ebben tudomásom szerint nincs igazad az emberek nagy része ,,A,, vércsoportú, a ,,0,, az kisebb arányban van...
JAJMÁR
@papa.49: Köszi. Tényleg, ahogy utánanéztem, az A csoportúak Mo-n kicsit többet vannak. (A:44 , 0:32. Nagyon érdekes, Svédországban pl. a 0-s vezet, de országonként, földrészenként változó.
Nálunk a szűkebb és tágabb családban, de még az oldalágon is, messze a 0-s van többségben.
Most, hogy tudom, nincs is ebből akkora dömping, külön szerencse, mert talán mindig akad egy rokon, aki éppen ráér, ha úgy adódna :-)
papa.49
@JAJMÁR: Semmi gond, ezen nem veszünk össze...Nálunk meg úgy alakult hogy az én családomban szinte mindenki ,,A,, vércsoportú, a nejem szülei az Anyósom ,,0,, az Apósom ,,B,, de tudomásom szerint csak a sógorom volt ,,0,, a nejem ,,B,, a mi gyermekeink mind a 4 ,,A,, sok, ez van...
qxy
@karma1: Bocsi, szerintem nem. mert,.-mindenki a saját vércsoportjának megfelelő vércsoportú vért kapja. Ha még csak AB0-vércsoportrendszert tanulsz, akkor elmondhatod, hogy az AB vércsoportú az általános kapó (bármely AB0 vércsoporttól kaphat vért, az nem jár majd immunreakcióval), a 0 vércsoportú pedig az általános adó (bármely AB0 vércsoportúnak adhat vért, mivel nem támadja meg az idegen vörösvértesteket A/B antigén elleni antitest, hiszen ebben a vérben a vörösvértestek felszínén nincsenek A/B antigének). De a gyakorlatban már csak a saját vércsoportokat transzfundálják (=ömlesztik át).
qxy
Amúgy, rák? miért nem írják le hogy a rákos megbetegedések 70 % a pszihés eredetű.Vagyis, Tényleg jó részt az agyadba dől el hogy az akarsz lenni vagy nem.Mert mit is mondanak ha fáj valami? Agyalnak hogy kiknek fájt a családba, kik haltak bele, kik lettek rákosak, húú bakjker, akkor ez rák""" és már meg is van állapítva mert a " családba ennek is meg annak is ez volt és örököltem. A rákot nem lehet örökölni csak a hajlamot ha az akarsz lenni.
Peller Anikó
@Mirabilis: Remélem viccelsz, mert ennyire gyagya nem lehetsz.

Számtalan faktor okozhat rákot, az első az oxigén. Aztán a megnövekedett szintű sugárzó izotópok földön vízen levegőben az atomrobbantásoktól (kb 2000 atombombát robbantottak már a Földön) és a balesetekből (Csernobil, elsüllyedt atomrobbanófej hordozók), természetes radonterhelésből vagy akár gyógyászati célú röntgen vagy izotóp kezelésekig.

Ez a generáció brutális terhelést kapott különböző, eddig sohanemlátott növényvédőszerekből.

Ez a generáció eddig sohanemlátott terhelést kap az autók kipufogógázaiból, amit nem is olyan régen még ólommal dúsítottak elképesztő mennyiségben.

A gyerekek cigarettáznak mint az állat, de ez csak egy a lehetséges faktorok közül (tüdőrák, gégerák). Isznak is (májrák).

A gyermekrák vélhetően a szülőkben felszaporodott hibás génekre vezethető vissza, amit a felsorolt (és nem felsorolt) faktorok okoznak.

Tehát semmiképpen nem állítható, hogy a cigi meg a pia veszélytelen amiatt, hogy egészen kis gyermekek is meghalnak rákban.

Valamint nem minden daganatfajta viselkedik egyformán a kezelések hatására, vannak jól reagáló (például a gyors növekedésűek) szövetek és sajnos a rosszul reagálók még többen vannak.
namihami
Angol tudósok hosszas vizsgálatok során kiderítették, hogy a 90 éves, de 0-s vércsoprtú férfiak között sokkal több az impotens, mint a 25 éves, de B-sek között.
Na, ez a cikk kb. ennyit ér. Az időt is kár volt az elolvasására rászánni.
Ja, és a 0-s ,25 éves nők sokkal könnyebben hordják ki a terhességet, mint a 70. életévüket betöltött A-sok.
És ez is így igaz. Kösz, angol tudósok, ez a tudás jól jött.
Peller Anikó
@Mirabilis: Pedig volna mit tanulnod. Az oxigén az egyik legfontosabb rákkeltő, elsősorban azért mert sok van belőle. Például stroncium90 -ből kevés van (de esetenként az a kevés is sok).

Az oxigénből könnyen keletkeznek szabad gyökök (de attól még oxigén marad ám) és ez okoz problémát. A szervezet számtalan módon védekezik ellene, például redukálószerekkel, ilyen a C vitamin vagy akár a béta karotin a répából. Az oxigén megtámadja például a zsírok kettőskötéseit epoxidképződés közben, ezért is nem szabad túlságosan sokszor felhevíteni az olajokat (az olajok mégtöbb kettőskötést tartalmaznak).

Így már érthetőbb egy kicsit? Persze ha nem olvasol akkor buta maradsz :)

Természetesen védekezünk az oxidáció ellen több kevesebb sikerrel, de attól az oxidáció mint rákkeltő hatás még létezik.
Manhattan
@Peller Anikó: Hogy te milyen okos is tudsz lenni! )
vukkocska
@quadrocopter: na, én is 0-ás vagyok, de sajna nem adhatok Neked vért, kinőttem ezt a lehetőséget. Túlkoros vagyok.
anka
@vukkocska: - nekem is 0 RH negatív...:)
quadrocopter
@vukkocska: Az a valós helyzet, hogy lakott területen már én is túlléptem a 60-at! "Nem kicsit - nagyon!"
quadrocopter
@anka: A Pintér bűnözőé meg 0 URH negatív!
szaboria1
Azért a RH faktor is számít mert a negatívosok csak negatív vért kaphatnak.Én A rh negatív vagyok és 3 hét alatt tudták össze szedni a nagy műtétemhez a vért.
Sámannus
Én arra lennék kíváncsi hogy durbincs bányakecólóvvizelet pálesz szakértő melyik vizeletcsoprt elegyére hajaz. Hogyan lehet az, hogy ekkora talentum még képes a billentyűzetet püfölni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.