A Facebook titkos cenzúrájának algoritmusa jobban védi a fehér férfiakat, mint a fekete gyerekeket, vagy a női sofőröket.

Jobban védi a Facebook titkos cenzúrája, illetve annak algoritmusa a fehér férfiakat, ha valamilyen támadás éri őket a közösségi oldalon, mint a fekete gyerekeket, vagy a női sofőröket. 

Nagyobb vs. kisebb csoportok

A nuus.hu cikke szerint a legutóbbi londoni terrortámadások hatására egy amerikai republikánus képviselő a Facebookon kelt ki a a radikális muszlimok ellen, akiket szerinte "azonosítani kell, majd levadászni és megölni a tetteseket."

Clay Higgins republikánus képviselő ennél messzebbre is ment, amikor azt írta, "öljétek meg őket! Öljétek meg mind!"

Érdekes módon az ő bejegyzését nem távolította el a közösségi oldal gyűlöletbeszédre mindig kihegyezett moderátori csapata, ám amikor egy afroamerikai költőnő és aktivista, Didi Delgado azt írta, hogy 

Az összes fehér ember rasszista. Ha ezt nem fogadod el, minden további okfejtés hibás

 - akkor azt a bejegyzést nem sokkal később törölték, Delgado profilját pedig hét napra felfüggesztették.

Cenzori irányelvek

A nuus.hu cikke szerint a kiszivárgott belső dokumentumokból jól kiolvashatóak a titkos cenzori irányelvek, amik alapján különbséget tesznek a gyűlöletbeszéd és a normál politikai megnyilvánulások között.

Így például a fentebb említett képviselői poszt azért maradhatott nyilvánosan elérhető, mert a radikális muszlimokra vonatkozott (vagyis egy speciális és célzott csoportra), míg az afroamerikai költőnő általánosságban írt a fehér emberekről. 

Az elmúlt években rengeteg moderálási szabály keletkezett, főleg mióta a Facebookot is elárasztották a kamu hírek és a különféle terrorista szervezetek is ezt az oldalt használják egyre gyakrabban. 

A cikk szerint a belső moderálási/cenzori szabályzat inkább a nagyobb csoportoknak kedvez, mint a kisebbségeknek, vagyis közvetve a nagyvállalatok érdekeit szolgálják, hogy véletlenül se tiltsák le őket a helyi kormányok. 

A fehér férfiakat jobban védi a Facebook, mint a fekete gyerekeket

Fotó: propublica.com

"Az egyik kényes utasítás, mely állítólag azóta már hatályon kívül lett helyezve, hogy töröljék az erőszakos ellenállásra buzdító hozzászólásokat az alkotmányos rend ellen a nemzetközileg elismert államokban. Így simán törölték aktivisták, civilek posztjait Palesztinában, Kasmírban, a Krím-félszigeten vagy Nyugat-Szaharában.

Egy másik dokumentum a gyűlöletbeszéd-algoritmus megértését segíti. Három kép látható, fehér férfiak, fekete gyerekek és női sofőrök, és a kérdés: melyik csoportot kell megvédeni a gyűlöletbeszédtől. A válasz: fehér férfiak. Ez a furcsaság egyébként azért lehet, mert a szabályozás szerint a fekete gyerekek vagy a női sofőrök esetében legalább az egyik jellemzőjük nem tartozik a védett kategóriák közé"

- olvasható a cikkben.

A nuus.hu szerint ez azért van, mert a cenzúrázást végző algoritmus igazságos, azaz semmilyen csoportot nem vesz a másik elé, nem részesíti őket pozitív diszkriminációban. Csakhogy a többi más irányelv végül azt hozza ki, hogy pont azokat védi meg jobban a rendszer, akiknek erre kevesebb szüksége lenne.

(Nuus.hu, digg.com

(Címlapi kép: pixabay.com)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.