Több magyar cégnél be sem mentek kedd óta dolgozni, mert teljesen hazavágta a számítógépeket az először Ukrajnában észlelt zsarolóvírus, a Petya.

Több magyarországi cégnél kedd óta áll a munka az először Ukrajnában észlelt, később a világ számos országában zavart okozó zsarolóvírus, a Petya/Petwrap miatt – olvasható az Index cikkében. 

A lap értesülése szerint "a többek között a Győri Kekszet és a Negrót is gyártó spanyol élelmiszeripari multinál, a Mondeleznél több mint 200 szerver és 30000 kliens esett a vírus áldozatául, és így mindössze egyetlen adatközpontjuk maradt." A Győri Keksz Zrt-nél csak a portást érte el az Index, aki azt mondta, nincs benn senki más.

A cikk szerint a "tisztítószereket és higiéniai szereket gyártó brit multi leányvállalata, a Reckitt Benckiser Tatabánya Kft. gyára is zárva van", de a cég nem válaszolt arra a kérdésre, hogy ez a zsarolóvírus miatt lenne így. 

Az Index értesülése szerint a TNT futárszolgálatnál és a Niveát is gyártó Beiersdorfnál is megtámadta az informatikai rendszereket a zsarolóvírus.

Az Ogilvy PR cégnél is vannak gondok, ott lezárták az összes gépet, amelyet érintett a vírus, a vizsgálat még mindig tart. 

Az OTP ukrán leányvállalatát is megtámadta a vírus, de az OTP szerint csak az ATM-eket kellett újraindítani, ott még ez folyamatban van. 

A Petya zsarolóvírus és újabb variánsai leginkább Ukrajnában okoztak zavarokat, de Németország, Lengyelország és Szerbia is jócskán megérezte a kibertámadást. 

A Petya – hasonlóan a korábbi Wannacry zsarolóvírushoz – lezárja a számítógépeket, és csak 300 dollárnak megfelelő bitcoin megfizetése után adja vissza az irányítás a felhasználóknak. 

(Címlapi kép: pixabay.com)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

amaramaistanna
Vendégkommentár: "Péter Konok
2017.06.28.13:29 ·
Világszerte odáig vannak egy vacak kis zsarolóvírustól.
Nálunk az van kormányon."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.