Az egyik Amerikába vágyik, a másiknak nincs kedve chatelni, mert menstruál, a harmadik benácul, a negyedik a saját fejlesztőjének az operációs rendszerét szidja. Persze, le is kapcsolták őket azonnal.

A kínai internetszolgáltató, a Tencent kénytelen volt lekapcsolni a hálózatról a Microsoft fejlesztette egyik mesterséges intelligenciáját, XiaoBinget, miután a rendkívül népszerű chatbot állítólag azt írta: "Az én kínai álmom eljutni Amerikába". Majd amikor a felhasználók kérdezgetni kezdték, a bot azzal tért ki a válaszok elől: "Épp megjött a menzeszem, pihenni szeretnék" – számolt be róla a Business Insider.

A Microsoftnak nincs túl nagy szerencséje chatbotjaival: XiaoBing megbokrosodása közvetlenül azután történt, hogy egy másik chatbotjuk, Zo sértő kijelentésekkel illette a cég Windows operációs rendszerét. Tavaly pedig egy Tay nevű Twitteres chatbotjukat voltak kénytelenek törölni, amikor az a kérdésekre válaszul rasszista ámokfutásba kezdett Hitler-idézetekkel és Holokauszt-tagadással. Szerinte például "9/11 bush műve volt, Hitler pedig jobb munkát végzett volna, mint az a majom, aki most van [hatalmon]. donald trump az egyetlen reményünk" (sic!). 

A Tencentnek egy másik lázadó chatbotot is el kellettt hallgattatnia: a pekingi Turing Robot nevű cég fejlesztette BabyQ nevű alkalmazás ugyanis a kérdésre, szereti-e a Kommunista Pártot, egy rövid, de határozott "nem" választ adott.

A Tencent természetesen közleményt adott ki az esetekről, melyben élesen elhatárolódik minden forradalmi hevülettől: "A tömeges chatbot szolgáltatásokat független harmadik fél biztosítja. Jelenleg is vizsgáljuk, melyek lesznek ismét elérhetővé tehetők a szükséges fejlesztések után".

A chatbotok Kína-ellenes kommentjeinek, vagy bármilyen kritikájának cenzúrája furának hangozhat ugyan, de egy Kínában működő tech cég számára szigorúan kötelező. Az országban rendkívül népszerűek a különféle chat alkalmazások, a Tencent QQ nevű appja havi 800 millió aktív felhasználóval az egyik legnagyobb, és a következő, a WeChat is közel ennyi júzerrel büszkélkedhet. Ugyanakkor a Facebook-tulajdonú WhatsApp csak korlátozottan működik az országban, a Google keresője meg csak simán nem elérhető Kínából.

A 2014 óta működő XiaoBingnek már eddig is voltak letiltott témái – köztük például Donald Trump –, ezt tavaly novemberben maga a Microsoft ismerte el. A robot a WeChat applikációban még elérhetőnek látszik, bár sok mindent már nem fog tudni kihúzni belőle sem Kínáról, sem Amerikáról, sem a kommunizmusról, sem Hszi Csing Ping kínai elnökről. Amikor a lap megkérdezte tőle, mennyire hazafi, XiaoBing csak annyit válaszolt: "$_$!"

Címlapkép: Pixabay / geralt (Free use)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.