Berlin után Essenben is nyitnak egyet, ősztől 500 alkalmazott törölgeti majd a gyűlölködő bejegyzések és személyiségi jogokat sértő, lejárató álhíreket.

Berlin után Essenben nyitja meg második olyan központját a Facebook Németországban, ahol a jogsértő, illetve büntethető bejegyzések törlésével foglalkoznak majd – jelentette be a legnagyobb közösségi portál szerdán.

Az ősztől működő esseni centrumban ötszázan dolgoznak majd. Berlinben éppen nemrég emelték hétszázra a munkatársak számát.

A Facebook döntésének hátterében a szövetségi parlament (Bundestag) nemrég elfogadott törvényjavaslata állhat, amellyel a gyűlölködő bejegyzések és személyiségi jogokat sértő, lejárató álhírek visszaszorítását szeretné elérni a kormány. Az új jogszabály szerint a közösségi oldalak üzemeltetői akár 50 millió euró (15,5 milliárd forint) pénzbüntetést is kaphatnak, ha nem távolítják el a jogsértő tartalmakat.

A Facebook mellett a Youtube-ra és a Twitterre is vonatkozó rendelet október 1-jén lép életbe, de büntetni csak 2018-tól fognak. A törvény szerint egyértelmű esetekben 24 óra alatt törölni kell a sértő tartalmat, a kérdéses bejegyzéseknél pedig egy hét áll rendelkezésre. 

Az új rendelkezésnek számos bírálója volt, ellenzői egyebek mellett azzal érvelnek, hogy a fenyegető pénzbüntetés miatt a szükségesnél több bejegyzést törölnek majd a cégek.

Heiko Maas igazságügyi miniszter a Facebook döntéséről azt mondta a Der Spiegel hírmagazinnak, hogy már régóta esedékes volt egy második központ létrehozása a sértő tartalmak kezelésére. Úgy fogalmazott, "egyetlen közösségi oldal sem lehet érdekelt abban, hogy bűncselekmények elkövetésére használják".

A Facebooknak világszerte jelenleg 4500 munkatársa dolgozik a kifogásolható tartalmak eltávolításán, de ezt a számot a jövőben 7500-ra szeretnék emelni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.