A Napból kilövellt részecskéi csütörtökön érik a Földet.

Az elmúlt 12 év legnagyobb erejű napkitörését regisztrálták szerdán a csillagászok – jelentette a NASA. A következő néhány napban gond lehet a GPS-kommunikációval. Mástól viszont nem kell félnünk – írja a hvg.hu.

A napkitörésre helyi (magyarországi) idő szerint 14 óra 2 perckor került sor, az X9,3-as erőssége pedig meghaladta a 2006-ban mért napkitörését is. Ez utóbbi X9-es erősségű volt. A hatását azonnal érezni lehetett, a magas frekvenciájú rádióadások nagyjából egy órára megszakadtak.

Mától a mágneses viharok megzavarhatják a GPS-ek működését

Kép: Youtube

A NASA bejelentése szerint az eseményt három órával korábban egy kisebb, X2,2-es erősségű kitörés előzte meg, amihez hasonlót utoljára 2015-ben mértek a csillagászok. A mostani jelenségből származó sugárzás az űrügynökség szerint nem éri el a Föld felszínét – vagyis az emberekre semmilyen hatása sem lesz –, azonban hatással lehet a légkör azon részére, amelyben például a GPS-jelek is áthaladnak. A napkitörés miatt a koronakidobódás mágneses részecskéi szeptember 7-től (vagyis csütörtöktől kezdődően) néhány napon át mágneses viharokat okoznak.

(hvg.hu)

Címlapkép: Youtube

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.