Bődületes mennyiségű adatot hozunk létre másodpercenként, az informatikai fejlődés tempója annyira felgyorsult, hogy az egyetemek képtelenek követni.

Ma naponta 60 százalékkal több digitális adatot hozunk létre, mint tíz évvel ezelőtt egy teljes év alatt, ráadásul mindezt több mint negyvenháromszor gyorsabban tudjuk megtenni. A Google adatai alapján 60 ezerszer keresünk rá valamire, 70 ezer YouTube videót tekintünk meg, 7 ezer tweetet küldünk el, és 800 fotót osztunk meg az Instagramon, összesen közel 50 GB digitális forgalmat generálva – másodpercenként. Ezt a mennyiségű adatot támadják a vírusok, különböző intelligens eszközök és hackerek, óriási adatszivárgást okozva – hangzott el Gombás László, a Quadron műszaki igazgatójának Informatikai Biztonság Napján tartott előadásán.

Mire elkezdenek dolgozni az informatikusok, elavul az egyetemen szerzett tudásuk

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

Egyre több intelligens eszköz vesz körül bennünket és életünk szinte minden pillanata a virtuális világhoz köthető, a nap 24 órájában, az év 365 napján online vagyunk. Ennek következtében 2006-ban 1,6 Exabyte (161 milliárd gigabyte) digitális adatot termeltünk egy évben, ami nagyjából megfelel az azt megelőző ötezer év alatt összegyűjtött összes információ mennyiségének. Ehhez képest tavaly, vagyis 10 év elteltével 2,5 Exabyte (250 milliárd gigabyte) mennyiségű adat keletkezett egyetlen nap, vagyis 24 óra alatt – sorolta előadása során a megdöbbentő számokat Gombás László.

A digitális biztonsággal és adatvédelemmel foglalkozó szakértő felhívta a figyelmet, hogy:

az informatika jelen pillanatban olyan ütemben fejlődik, hogy ha valaki idén elkezd egy informatikai kurzust valamelyik egyetemen, mire harmadéves lesz, az első évben tanultak fele elavul, de mire elkezd dolgozni, szinte az egész tudása idejétmúlttá válik.

A gyorsuló fejlődés egyben azt is jelenti, hogy a gyermekeinket jelenleg olyan szakmákra készítjük fel az iskolában, amelyek még nem is léteznek, és olyan technológia használatára próbálnak meg képességeket elsajátítani, amiket még ki sem fejlesztettek.

(hvg.hu)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
informatikus??? "mire elkezd dolgozni, szinte az egész tudása idejétmúlttá válik." ???
miért közben semmit sem tanul??? Ez legfeljebb az ilyen potentátoknál lehetséges!
Pálinkás Pál
Ez a szakma a folyamatos tanulásról szól,mivel maga is folyamatosan fejlődik!!!és rekord gyorsasággal...
micfild
@RonaGyuri: Azért.. mert az egyetemen eleve olyat tanítanak ami már elavult.
Mondta ezt a fiam.. aki az egyetem másodévétől kezdve dolgozott.
Már diplomás - mérnök informatikus .. és azt mondta... a munka során sokkal többet tanult meg mint amit az egyetemen tanítottak neki.. főleg amióta már főállásban dolgozik.
Szóval az egyetem és ez a BME sem képes követni a fejlődést.

Szerintem egyébként az egyetem egy valamit ad... megtanít tanulni.. megtanít arra hogy új ismereteket a lehető legrövidebb idő alatt és a lehető leghatékonyabban sajátítsa el aki képes rá. Ha erre nem képes, akkor a hajára kenheti a diplomát... vagy max olyan helyre mehet el fejleszteni ahol lassan 1 hónapja ráncfelvarrnak.. és mégsem tudják helyrehozni a hibákat. (kedvenc női lapom)
RonaGyuri
@micfild: hát ha valakit csak annyira érdekli a szakmája, hogy megtanulja, amit tanítanak!
Ha tényleg megtanulna tanulni, tudhatná, hogy mi mindent kell még megtanulnia!
micfild
@RonaGyuri: Hogy bármilyen szakma.. de az informatika.. valójában folyamatos tanulás.
ila51
hát ha csak a politikusokat vesszük , egy sem tudna levizsgázni újra
Sámannus
Egy dolgot kell nagyon jól megtanulni hogyan kell a főnökhöz kedvesnek lenni, és kellően takonygerincűnek lenni. ez mindent felül fog írni.
A másik a tudományok alapjainak ismerete, és a folyamatos tanulás.
Qqberci
Informatika helyett Vindózt meg esetleg inuxot tanulnak, meg az Intel architektúrát. Azok a valós alapok, amire építkezni lehetne, elmaradnak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.