Egy nagyobb házhoz hasonló méretű aszteroida halad el csütörtökön a Föld mellett, nagyjából 44 ezer kilométer távolságra. Négy éve egy ugyanekkora aszteroida becsapódása 1500 sérültet eredményezett. Ahhoz a mai darab is elég közel lesz, hogy hasznos infókat nyerjünk a későbbi becsapódások elleni védekezéshez.

A 2012 TC4 nevű aszteroida méretéről többféle becslés is létezik, a NASA maximum 27 méteresre teszi, míg Kereszturi Ákos csillagász, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa korábban az Inforádiónak azt mondta: 40 méter az átmérője.

Jó közel húz el a Föld mellett a 40 méteres aszteroida

Ami biztos, hogy ha a Földnek ütközne, jelentős károkat okozna. Hasonló nagyságú égitest becsapódása 2013-ban az orosz Cseljabinszk városában komoly következményekkel járt: nagyjából 1500 volt a sérültek száma, 7000 épület rongálódott meg. (Becsapódásáról akkor videók is készültek, itt láthatja őket.)

Mivel a következő becsapódás csak idő kérdése, a tudósok a 2012 TC4 elhaladásakor fontos információkhoz akarnak jutni, melyekre a jövőben szükség lehet. Az európai űrügynökség (ESA) közleménye szerint az égitest elhaladása "remek alkalom, hogy a földközeli objektumok megismeréséhez és követéséhez szükséges nemzetközi eszközöket teszteljük, és megvizsgáljuk, hogyan tudnánk valódi veszély esetén reagálni".

A cseljabinszkihoz hasonló ütközés 40-50 évente következik be. Olyan becsapódás, mint a 108 évvel ezelőtti, amikor egy 40 méter átmérőjű meteorit 2000 négyzetkilométer szibériai erdőt pusztított el, csak 300 évenként ismétlődik

– mondta Rüdiger Jehn, az ESA darmstadti repülésirányítási központjának vezetője.

Az a becsapódás, melynek következtében a dinoszauruszok kihaltak, már 65 millió éve történt. A NASA nemrég egy videóval szemléltette, mi történne, ha egy 10 000 tonnás aszteroida eltalálná a Földet.

A tudósok becslése szerint évek, sőt évtizedek állnak rendelkezésére a jelenlegi eszközök birtokában, hogy egy nagyobb és veszélyesebb űrobjektum ellen védelmi intézkedéseket hozzanak. "Kézenfekvő lehetőség a közeledő aszteroida eltérítésére, hogy egy másik objektummal ütköztetjük. Vészhelyzetben atomcsapás is elképzelhető, ám ezt az amerikaiakra kellene hagynunk, Európában ugyanis nem lehetne tesztelni" – magyarázta Jehn. A NASA néhány év múlva már ki is próbálna egy módszert: 2024-ben a Didymos nevű aszteroidapár közelíti majd meg a Földet, és az itt videóval is illusztrált tervük szerint a Didymos B-nek neki fognak vezetni egy űrhajót.

A tudós szerint a cseljabinszkihoz hasonló kisebb aszteroidák becsapódásait is előre kellene jelezni, mint a tornádóveszélyt, hogy a fenyegetett területen lakóknak legalább egy hetük legyen a felkészülésre és a lehetséges károk enyhítésére.

(hvg.hu/MTI)

Cikk- és címlapkép: Youtube

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.