Halottak napján nem csak azokra a szeretteinkre kell gondolni, akik már elhunytak, legalább ennyire arra gondolni, hogy mi lesz az adatainkkal, szolgáltatásainkkal, ha meghalunk.

Mi lesz a jelszavakkal és a digitális lábnyomunkkal? 

Az Apple gépeknek van saját jelszótárolója, a legtöbb védelmi szoftvercsomag rendelkezik ilyennel, például az ingyenesen letölthető KeePass is. Ezekben a szoftverekben az a közös, hogy egy telefonkönyvre emlékeztető adatbázisban elmenthetjük a különböző jelszavainkat. A fájl egy jelszóval nyílik, így ha ellopják, a támadók nem jutnak hozzá a benne tárolt információkhoz.

Az ilyen fájl  legnagyobb előnye – amellett, hogy a gyenge, de megjegyezhető jelszavak helyett lehetővé teszi a hosszú, biztonságos kódok használatát – hogy az elhunyt után örökségben hagy egy digitális kódjelet. Enélkül csak halotti anyakönyvi kivonattal vagy annak fordításaival és hosszú ügyfészolgálati levelezéssel lehet csak hozzáférni az elhunyt netes fiókjaihoz.

Digitális tervezés: hogyan adjuk át jelszavainkat az örökösünknek?

Digitális örökség

A jelszavak összegyűjtése után még két dolgot kell végiggondolni. Az egyik, hogy hogyan juttatjuk el a jelszavakat az örökösünknek. A Google ugyan ajánl egy inaktív fiók értesítő nevű szolgáltatást, de ez negyed évvel az utolsó belépés után élesedik. A másik megoldás, ha valakit előveszünk a családból, és a kezébe nyomjuk a jelszavak elérési módját leíró dokumentumot.

Egészséges biztonsági rendszer 

Mivel a jelszófájl előbb-utóbb úgyis tele lesz egyszer használatos online bolti regisztrációkkal, házhoz szállítós cégek jelszavaival és más értéktelen adatokkal, érdemes egy listát is írni a fontos fiókokról. Mi legyen az Instagrammal, elbúcsúzzon az örökösünk a facebookos barátoktól, zárja le vagy törölje a Twittert? 

Elsőre talán morbid mindezeket alaposan végiggondolni, egy mentségünk mégis van rá. Ugyanezeket a lépéseket, ugyanezeket az oldalakat kell végiglátogatni akkor is, ha kiszivárgott a jelszavunk egy hackertámadás során. Így már nem önmagunk temetése a folyamat, hanem egy egészséges biztonsági rendszer felépítése.

Forrás: Nuus.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.