Idén márciusban vezette be a Facebook, hogy meg lehetett jelölni a kamuhíreket, de ez a módszer az oldal szerint nem jött be. 

A közösségi oldal ezért a jövőben megszünteti a kamuhírek megjelölésének lehetőségét, és ehelyett inkább csak a kapcsolódó leleplező anyagokat mutatja meg a kamuhírek alatt. Fake news: a Facebook új módszert vezet be a kamuhírek ellen  Tehát a jövőben inkább a tényellenőrzők leleplező anyagait csatolják majd a kérdéses cikkek alá, ezzel a dezinformáció terjedésének csökkenését várják. A Facebook Newsfeedjéért felelős szakember, Jeff Smith nemrég leírta azt is, hogy mi a probléma a megjelölés funkcióval: nem volt tiszta a felhasználók számára, hogy az adott hír miért is lett megjelölve, és rájöttek arra is, hogy a megjelölés még nem garantálja, hogy a felhasználók kételkedni fognak az információ hitelességében – az is előfordult, hogy maga a jelölés erősítette őket meg a saját hitükben. Ráadásul a megjelöléshez legalább két külső fél rábólintása volt szükséges, ami lassította a folyamatokat.

Az új módszert már tesztelték élesben idén, és kiderült a kapcsolódó cikkekről, hogy képes csökkenteni a tévhitek terjedését. Azért is jó, mert megjelenít további, az adott cikket cáfoló anyagokat, de a közzététel előtt azt is jelzi, hogy pontosan mivel van dolgunk. Felkínálja a további cikkek elolvasását, de persze közzétehetjük a cikket, amennyiben mégis igaznak gondoljuk.

Mindemellett a Facebook a kamuhíreket terjesztők lehetőségeit is csökkenti: megvonja tőlük a reklámozás opcióját, és csökkenti a kereseti lehetőségeket. Persze azért nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kérdés jóval komplexebb annál, minthogy pusztán algoritmusokkal meg lehessen oldani.  

(nuus.hu)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
a fb bekaphassa a jobb sorsra érdemes bal herémet... Amíg indokolás nélküli tiltást alkalmaznak, addig mehetnek a picsába. A vége az lesz, h csak a rokkant nyugdíjasok csevegésére alkalmas felület lesz belőle.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.