Az általunk ismert univerzum javát egy sötét anyag nevű dolog uralja. Most találtak egy galaxist, amiben ez egyáltalán nincs jelen. Ez egy olyan anyagfajta, amit csillagászati eszközökkel nem lehet szemügyre venni. Csak a sötét anyag gravitációs hatásait látjuk, amit sötét energiának hívnak, az univerzum pedig 74 százalékban ebből a sötét energiából áll. Ezután következik a sötét anyag, ami 22 százalékban alkotja az univerzumot. Ezek távcsövekkel megfigyelhetetlenek, mindössze abból következtetünk a jelenlétükre, hogy hatással vannak a látható dolgokra, mint a bolygók és a gázok. Eddig az összes felfedezett galaxisban találtak sötét anyagra utaló jeleket, egészen mostanáig. A tudósok eddig azt hitték, hogy a sötét anyag kulcsszerepet játszik az univerzum működésében, és meghatározó volt az univerzum születésénél. Ezért felvet néhány kérdést ez az újfajta galaxis, amit NGC1052-DF2-nek hívnak. Ezeket a kérdéseket Professor Pieter van Dokkum fogalmazta meg az IFLScinece-en...

Forrás: nuus.hu
Feltöltő: durbincs
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Kevés benne a hidrogén. Olyasmi mint a gömbhalmazok öreg csillagokkal, azokban sincs hidrogén gáz. Ezek a korcs (törpe) galaxisok felfoghatók egy jó nagy csillaghalmaznak, azokban sincs sötét anyag.

Bár azt nem értem miért csak ebben az egy törpében akadtak fenn ezen, hiszen ilyen dwarf rengeteg van (nem a kiterjedése kicsi hanem a tömege, a tejút tömegének csak fél %-a)

Különben a sötét anyag normál hidrogén gáz, csak nem látszik a távcsövekben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.