A modern világban egyre kevesebben akarnak a mezőgazdaságban dolgozni, így a jövőben a fejéstől a takarmány összeállításig minden folyamatot automatizálni kell.

Forrás: SG.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@görbetükör: Nehogy azt hidd! NINCS istallo, az allatok kint vannak a legelon, es egy radiojelre szepen beballagnak a fejoallasokba, ahol a fejo "cup"ok maguktol felcuppannak a tehenre, de elotte lemossak a togyet, es az optimalis mennyiseget kifejik a tehenbol. A rendszer annyira erzekeny, hogy azt is kiszuri a rendszerbol, amelyik tehennek mastitis-e van (tejcsatorna gyulladas), mert ha ilyen tehennek a teje bekerul a tejhuto-toronyba, akkor esetenkent 20 000 dollartol felfele buntet a tejet atvevo tejfeldolgozo uzem. Ez alaphangon 4 millio forintos bunti EGY alkalomra, vagyis EGY fejesre. (Ezeik a rendszerek 16 orankenti fejessel mukodnek, ugyhogy 2 nap alatt 3 fejes van.)
Fantasztikus a rendszer! Eloben latni ezt - futurisztikus!
lusta
@karma1: A fiam barátja az előző cégnél, egy dán cég részére írja a számítógépes programot. Sajnos nálunk minden megrekedt a kőkorszaki szinten.
karma1
@lusta: Asszem, ez a holland ujitas olyan "uj", mint ahogy rogantonyo feltalalta az "elektronikus alairast"...:o((((

Valoban egy jol megirt program kerdese az egesz, meg egy vallalkozo szellemu - es kozepesen gazdag - farmere...
Mivel itt a farmerek nagyon gazdagok, megtehetik ezt az atalakitast. A tehenek nagyon jol erzik magukat, stresszmentesek (mondjuk egyebkent sem idegesek), es kivaloan mukodik a rendszer - meg aramkimaradas idejere is van megoldas. (Igaz, csak atmeneti, de a gazda azonnal megkapja a veszjelzest, ha valami baj van)

En mar annak is nagyon orulnek, hogyha "csak" olyan tejgazdasagok, teheneszetek lennenek Magyarorszagon magankezben, amilyenek itt egy atlagos farmernek van. Mar az fellenditene az otthoni allattenyesztest...
görbetükör
@karma1: Én másként tudom.
Az automata fejőgép az egyik legembertelenebb. Mert nem törődik azzal, ha a tőgy begyullad, mert robotként fej.
Tudod, nézz csak utána,meg van állapítva, hogy mennyi százalék genny és mennyi százalék vér megengedett a lefejt tejben.
És ez nem véletlen. Jobb inkább nem belemenni ebbe a témába, mert sokan nem hiszik és még többeket nem érdekel.
Csak azt ne higgye senki, hogy ami üzlet, abban emberség is van...
karma1
@görbetükör: En lattam a sajat szememmel, es mivel a ferjemnek teheneszete volt anno (az egesz csalad ezzel foglalkozott, half cow- half sheep farming) hat van ralatasom a temara mert rengeteget beszelt rola - O is mutatta meg nekem, hogy is mukodik ez?
Nalunk NINCS megengedett genny-mennyiseg a tejben, mert a legkisebb szennyezest is minimum 20 000 dollaros buntetessel "dijjazzak"! Amikor a fejoallasba besetalnak a tehenek, akkor a computer (meg a hagyomanyos gepi fejesnel is!) leolvassa a fulben levo szamat a tehennek, es eszerint allapitja meg, hogy beengedi-e a fejeshez, vagy sem. De itt altalaban 2 ember dolgozik, aki felhelyezi a 4 fejocseszet a tehenre, miutan az egyikuk lemosta a togyet, kezzel, fertotlenitos vizzel. Ha csak egy kicsit is beteg a tehen togye, vagy "kiszaradt", vagy eleve nincs benne eleg tej, akkor ezt a computer HANGGAL BE IS MONDJA, meg a kepernyon is megjelenik. (Mondom, ez egy atlagos, hagyomanyos gepi fejesnel van jelenleg igy!) A fejes vegen a cseszek automatikusan kioldodnak, es a tehen kisetal vissza a paddock-re. Jelenleg ennyi. A regi tipusu fejes naponta 2x tortenik, hajnalban es delutan 3 korul, de az uj rend szerint (a ferjemek mar igy csinaltak) csak 16 orankent van fejes, mert kevesebb a stressz az allatokon, - az uj, teljesen comp-,vezerelt rendszerben pedig a tehenek csak akkor setalnak be az allasba, ha elerik az optimalis telitettseget. A tehen togyenek a homrsekletebol 100 %-os biztonsaggal megallapithato, hogy a tehen egeszseges-e vagy sem, de altalaban is meri a homrsekletet, igy nemcsak a mastitst szuri ki, hanem ha a tehen BARMILYEN mas betegsegben szenved, tehat bakteriumos tej SOHASEM kerulhet a rendszerbe!
Nem embertelen ez a modszer - sot. Aki nem latott meg ilyet, az a szajat ta'tana' el a csodalkozastol, ha ilyet latna.
karma1
@görbetükör: folyt.: Egy ilyen tehennek - atlagosnak - 1500-2000 dollar az erteke, egy kisebb teheneszetben az optimalis letszam 580-600 tehentol indul, de lattam mar 2000-es teheneszetet is a kornyeken, de az a gazda cukorbeteg lett a stressztol, amit ennyi tehen kepes okozni a tartasaval.
A gazdak nem hulyek - egy ekkora erteku allatallomanyt minel tovabb akarnak megtartani jo egeszsegben, kulonben oda a csalad megelhetese. (Itt nem ritka a 4-8 gyerekes csalad sem, van olyan farmer csalad, ahol a holgy nincs meg 30 eves, es 5 gyerekuk van. Mondta, hogy 10 gyerekig meg sem akarnak allni - egyebkent csodaszep csalad, minden ertelemben. Az allatokat is senki sem kinozza, mar a pici babat is kihozzak hajnalban a fejeshez, egy 2-3 eves gyerek ott teblabol a szulei kozott, a 8-10 evesek mar besegitenek az iskola mellett. Az itteniek eletebol annyit tanulhatna a puhos meg a szar bandaja, amit egy eleten at sem tudna osszeszedni a legelokelobb egyetemeken sem. Ja, a farmerok tulnyomo tobbsege EGYETEMET VEGZETT , (agrar egyetemet altalaban), tehat intelligenciaban sem lehet oket nagyon megverni. Az eletben nem fogom elfelejteni, hogy egyszer hajnalban, amikor egy gazdasagban keszultunk a birkanyirashoz, a gazda, mikor megtudta, hogy magyar vagyok, elmeselte, hogy mit tanult Magyarorszagrol az egyetemen. Hajnali 6-kor, 15 ezer kilometerre a hazamtol valaki elmondta, hogy szegeny magyarok, rajtatok ult a tatar, a torok is 150 evig, es hogy a Monarchiaban sem volt konnyu a sorsunk, es nahat hogy az oroszok is a nyakunkon voltak??? Hat aznap nem nagyon tudtam szohoz jutni,...
Mikor erjuk el egy farmer szinvonalat akar altalanos intelligenciaban is otthon???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.