Először sikerült felvételt készíteni egy fekete lyukról. Az Event Horizon teleszkóphálózat által készített képeket, amelyen egy fényes gyűrűalakzat előtt sötét folt látható, szerdán mutatták be a világ hat különböző pontján egyidejűleg tartott sajtótájékoztatón.

Igazi szenzáció: először fotóztak le egy fekete lyukat
Fotó: MTI/EPA

Eddig csak illusztrációk léteztek a fekete lyukakról. A most közzétett négy képen az 55 millió fényévre lévő Messier 87 nevű galaxis középpontjában lévő, nagyon nagy tömegű fekete lyuk látható. A felvétel elkészítésében négy kontinens nyolc obszervatóriuma vett részt.

A kutatás az Event Horizon Telescope (EHT) projekt keretében valósult meg. A nemzetközi együttműködés 2012-ben indult azzal a céllal, hogy közvetlenül megfigyeljék egy fekete lyuk környezetét egy földbázisú, globális teleszkóphálózattal.

A felvételeket Washingtonban, Brüsszelben, Santiagóban, Sanghajban, Tajpejben és Tokióban mutatták be.

A fekete lyukak nagyon kis térségben tömörülő, hihetetlenül nagy tömeget tartalmazó, rendkívül nagy sűrűségű kozmikus objektumok. Jelenlétük szélsőséges módon befolyásolja a környezetüket azáltal, hogy görbítik a téridőt, és extrém módon felforrósítják a beléjük hulló anyagokat. A felvétel a Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén található fekete lyukat ábrázolja, amelynek tömege 6,5 milliárdszor akkora, mint a Napé.

A fekete lyuk közeli környezetének közvetlen megfigyelése érdekében a projekt keretében arra törekedtek a tudósok, hogy továbbfejlesszenek és világszinten hálózatba kapcsoljanak nyolc, a világ különböző pontjain felszerelt teleszkópot. Ezeket a távcsöveket rendkívül magasan fekvő területeken helyezték el, például a spanyolországi Sierra Nevadában, hawaii és mexikói vulkánokon, az arizonai hegységben, a chilei Atacama-sivatagban és az Antarktiszon. Európa, Amerika és Kelet-Ázsia több mint 200 kutatója vesz részt ebben a nagyszabású nemzetközi műveletben.

Az Eseményhorizont Távcso (EHT) projekt által 2019. április 10-én közreadott kép egy fekete lyukról. Fotók: MTI/EPA

Az Eseményhorizont Távcso (EHT) projekt által 2019. április 10-én közreadott kép egy fekete lyukról. Fotók: MTI/EPA

A képek rögzítése négy napba telt, mivel ehhez "az egész világon tökéletesen megfelelő időjárásnak kellett lennie és szó szerint együtt kellett állnia a csillagoknak". A felvételek alátámasztják Einstein általános relativitás-elméletét – mondta el a felfedezésben részt vevő Jessica Dempsey, a Hawaiin lévő Kelet-Ázsiai Obszervatórium igazgatója.

Az adatokat két éve gyűjtötte az EHT, a képek megalkotása azonban hatalmas, időigényes vállalkozás volt, melynek kivitelezésében mintegy 200 kutató, szuperszámítógépek és világszerte repülőgépekkel szállított, több terabájtnyi adatra volt szükség.

Einstein egy évszázada még a fekete lyuk szimmetrikus alakját is megjósolta. "Kör alakú, de egyik oldalán erősebb a fénye. Ez azért van, mert ez a fény a Föld felé tart" – fejtette ki a kutató.

A képeken a fekete lyuk hatalmas gravitációja által több millió Celsius-fokra felmelegített gáz látható.

A méréseket olyan hullámhosszon végezték, amely az emberi szem számára nem látható, ezért a képhez a csillagászok adták hozzá a színeket. Élénk, meleg aranyat és narancsos színt használtak, mivel "fénye annyira forró" – mondta Dempsey.

A projekt 50-60 millió dollárba (14,3-17 milliárd forintba) került.

A kutatásban részt nem vevő tudósok szerint a teljesítmény megérne egy Nobel-díjat is, ugyanúgy, ahogy egykor a gravitációs hullámok felfedezése.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Valóban kár az űrben matatni feketelyukak iránt, mikor az igazi fekete lyuk itt van Európa közepén. Fidesznek hívják. Mindent elnyel: észt, értelmet, pénzt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@Peller Anikó: A gravitáció szorításában nix ugribugri onnan Münchausen báró sem tud kikecmeregni . A Nap középpontjából elinduló foton 100000 év alatt jut a felszínére, és onnan 8 perc alatt a Földre. gondold csak el micsoda "ingalengések" vannak az állítólagos nulla gravitációjú térben? az elmélet szerint napi 27 métert halad a fény a felszín felé..
Ha nincs a gravitáció ezt az utat 3 sec. és 8 perc alatt tenné meg. Az a vicces, hogy ezt nem fogadod el. Erre csak azt tudom mondani. olyan dolgokban foglalunk állást ami átlagos embereknek nem létkérdés. Csak az a baj, hogy a korszakunk nem átlagos. mi túléltük a kőkorszakot amit a mi kultúránkkal nem tudnánk megtenni, mert kevés szerszámot tudnák az akkori eszközökkel készíteni, mert az emberek fantáziája elkényelmesedett, és a kőbaltát sem tudna készíteni nem még egy kvantumfizikán, és relativitás elméleten létező technológiát. Ezt a technológiát már a szemétben is megtaláljuk de milliárdok vannak akik ezeket a vívmányokat nem ismerik,és nem hajlandók befogadni.
Peller Anikó
@Sámannus: A fény a Nap belsejében nem a gravitáció miatt jön ki lassan, mert ezzel máris megdöntenéd a relativitáselméletet (ami dicséretes lenne) de nem. Ugyanis a fénysebesség lecsökkenne ez esetben.

Amit ezzel állítasz az a fekete lyukak környezetében érvényesül, nevezetesen az eseményhorizont közelében a kifelé tartó fény teljesen lelassul, az eseményhorizonton pedig megáll. Ez annyit jelent, hogy a fény fénysebességgel halad(na) kifelé de a gravitációs sugárzás pontosan fénysebességgel fújja visszafelé, tehát nem megy sehova.

A hatás a Nap esetében is megvan de elhanyagolható, mert a Nap nem elég sűrű az észlelhetőséghez, meg hát erre nem is gondolnak a fizikusok mert ők teret görbítenek.

A Napból azért jön ki lassan a fény mert a Nap anyagában folyton elnyelődik.

Rettentően megtisztelnél ha nem etetnél a buta relativitáselmélettel, mert az csak egy rosszul sikerült modell de a természet egészen másképpen működik. A valóságban nincs térgörbítés, a valóságban gravitációs sugárzás van és ennek gradiensét próbálja modellezni a relativitáselmélet, rosszul.

Örülnék ha sikerülne túltenned magad a kekeckedésen, mert itt megismerheted a természet működését ahelyett, hogy senki által nem értett relativitáselmélettel és egyéb butaságokkal gyötörnél.
Sámannus
@Peller Anikó: A relativitás elmélet olyan a fizikusok és mérnökök kezében, mint a svájci bicska Aki tudja használni az a túlélést jelenti.
Pusztán csak az ő hülyeségük, hogy beszopják amit Einstein állított, és a mi hülyeségünk hogy ezeket az eszközöket használjuk is. Rendjén van az is hogy időnként át vizsgálják a tudományukat kell, e módosítani valamin. Általában kell, de az alapok amit addig a kísérletek igazoltak megmaradnak.
Jól van ez nekünk, mindig lesz valaki aki jön egy állítással és felépít egy másik világot nekünk, de ő is igényli, hogy az ócska száz éves elmélet minden eredményét negligálja, de éljen a technikájával.
A kép ami igazolja az elméletet egyetlen eszköz sem képes előállítani, csak a kivételes tudású emberek erőfeszítése kellett ehhez. Egy okos fiatal nő képes volt átlendíteni minden holtponton a kutatást. Szó szerint tűt kerestek a szénakazalban, míg összeállt a kép. Nem ez az első eset, volt ilyen más is a fizikában.
Ilyen volt az első neutrínó nyomának a lefényképezése is, csak hogy egy magyar témát is mutassak.
Másik jelentős magyar fizikus segített is Einsteinnek, éppen a gravitációs mérések tekintetében, az ő éppen a tömeg mérésére tett megállapításait használta fel. Személy szerint Eötvös Lórándnak. Úgy hogy nem kell vagdalkozni nyakig vagyunk ebben a tudományban.
A nap belsejében nem elnyelődik a fény, hanem fúzió keltette energia gerjesztő hatása miatt juthat a felszínre.
A csalafintaság csupán annyi, hogy a foton , akár Föl méretű fáklyák, és flérek formájában tör a felszínre, és sokad magával szakad ki a Nap vonzásából. A gondolatkísérlet pedig éppen az elméleti fizikusok fejéből pattant ki. nem az enyémből.
advocat
Kevés vagy semmi fénynél én már láttam!
Peller Anikó
@Sámannus: Nem tudom akarod-e érteni amit mondok vagy csak az a célod, hogy mindig valami másról beszélj.

Azért jó, hogy Eötvös Loránd nevével előhozakodtál, mert őneki jelentős része volt a normális fizika elnyomásában. Nevezetesen azzal, hogy egy rosszul megtervezett kisérlettel és ennek nulla eredményével sikerült elhitetni a világgal, hogy a gravitáció nem árnyékolható.

Ez egy nagyon jelentős lépés volt a relativitáselmélet hülyeségének elterjesztésében.

A gravitáció ugyanis árnyékolható, de az Eötvös féle kisérlettel nem mutatható ki a kisérleti összeállításban rejlő logikai hiba miatt. Eötvös a vonzó gravitációt akarta árnyékolni amit természetesen nem lehet, mert olyan nincs.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.