A magyarok közel fele megszokásból fizet készpénzzel egy kutatás szerint.

A magyarok közel fele megszokásból fizet készpénzzel, miközben a háztartások többségének van bankkártyája, és ismerik a bankkártyás fizetést

- ez derült ki az elektronikus fizetési szokásokról készült országos, reprezentatív kutatásból.

Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) az MTI-nek küldött közleménye kiemeli: a kutatás egyértelműen megállapította, hogy a háztartások többsége rendelkezik bankkártyával, okostelefonnal és laptoppal. A válaszadók kétharmadának van otthonában internet előfizetése, leggyakrabban kapcsolattartásra, hírek olvasására használják az internetet, az internetezéssel töltött órák száma átlagosan napi 3 óra.

A kutatás szerint az elektronikus fizetési módokat megszokásból mellőzik, 46 százalék ezért készpénzzel fizet.

A választ adók 30 százaléka azért nem használ elektronikus fizetési megoldást, mert bonyolultnak tartja, 27 százalék szerint pedig nem biztonságos.

A legkevésbé ismert és használt fizetési módok a virtuális tárca és a prepaid kártya.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók közel 30 százaléka használja saját bankjának elektronikus fizetési szolgáltatását, minden tizedik a telekommunikációs szolgáltatójának rendszerét is.

A kutatást az Elektronikus Fizetési Stratégia (EFS) kialakításával kapcsolatos szakmai munka részeként, az EFISZ tagjai közreműködésével készíttette a hazai elektronikus fizetés helyzetéről. A kutatás kitért a lakosság elektronikus fizetéssel kapcsolatos ismereteire, preferenciáira, valamint igényeire is.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Eszembe jut egy sztori. :D
Idős nénike áll a bankautomatánál, a nyugdíját akarja felvenni, de nem sikeredik. Megkéri egy mellett állót, hogy segítsen. Az készségesen segít.
Kérdezi, hogy mennyit akar felvenni a néni?
-Hát, az összeset, kedves. Aztán megyek befizetem a bankba, mert nem bízom ebben az automatában, nem tartom itt a pénzemet.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szép új világ
Egy valamit kifelejtett a cikk szerzője, mégpedig azt, hogy a banki szolgáltatások díja nálunk a legmagasabb az unióban.
szegfue
Szerintem az idősebb korosztály egy kicsit tart a kártyával való fizetéstől, valahogy nem bizik benne... nekik valaminek a kifizetése csak "kézzel fogható" pénzzel történhet. Viszont nem egy olyan emberrel találkoztam, aki "sumákol", ezért nem fizet bankkártyával. Egy esetleges vagyonosodási vizgálat azzal kezdődik, hogy a banktól a Nav lekéri az előző 5 év forgalmát, tehát pontosan lehet látni, hogy pl. kávézott Kubában, majd 3-4 hónap mulva az Adrián ebédelt, stb. vagyis a költéseit. Ekkor derül ki, hogy a legális jövedelméből telhetett ennyi mindenre a napi megélhetése mellett, vagy sem.
görbetükör
Eszembe jut egy sztori. :D
Idős nénike áll a bankautomatánál, a nyugdíját akarja felvenni, de nem sikeredik. Megkéri egy mellett állót, hogy segítsen. Az készségesen segít.
Kérdezi, hogy mennyit akar felvenni a néni?
-Hát, az összeset, kedves. Aztán megyek befizetem a bankba, mert nem bízom ebben az automatában, nem tartom itt a pénzemet.
namihami
És azt se felejtsük el, hogy az otthon, készpénzben tartott pénzből, a bankban lévővel ellentétben, ha már az EU-pénzek befagynak, nem lehet majd "" selmeczizni"". A tömeg egyrésze nem hülye, egyszer ""bemagánynyugdíjpénztárazták"", másodszor nem szopja be. És a mai kamatok és a kapcsolódó levonások, plusz a betét-kivét hercehurca mellett nem is nagyon éri meg bankban tartani.
A haveroknak pedig úgyis időben jön a füles.
KisGenyo2
Egyetlen egy okom van arra is, hogy egyáltalán bankszámlám legyen. Ez pedig, hogy arra érkezik a fizetésem.
Kártyával fizetem amit lehet, a megtakarításom 2/3 készpénz és 1/3 bankszámla. És azért a kp. a több, mert a bank (és a készpénzadó) igazán akkor "sarcol" igazán nagyot, ha hirtelen kell nagyobb összeg...
parasutyo
nekem csak azért van bankszámlán mert az első orbán kurmány kötelezővé tette és csak így kapom meg a fizetésem...
pedig szívesebben hagynám ki a bankokat ebből a kőrből... is...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.