Norvég kutatók édesvízi tavat találtak a Norvég-tengerben, a tó valószínűleg az utolsó jégkorszakban, mintegy húszezer éve keletkezhetett.

Tengerrel még soha nem történt olyan, mint most Norvégiában

A norvég geológiai szolgálat kutatói az ország északnyugati partvidéke mentén elterülő Lofoten szigetek térségében bukkantak rá az édesvízi tóra 900 méter mélyen a tengerben, amikor a metángáz-kibocsátást vizsgálták a tengerfenéken. A felfedezés alapján a szakemberek feltételezik, hogy Norvégiának több nagy édesvízi tárolója lehet a tenger mélyén lévő üledék alatt – közölték a rádióban.

"Édesvíz szivárgott a tengerfenékről. Nagyon meglepő volt számunkra" – mondta Hung Vej-li tengeri geológus. Az édesvízi üreg a tengerfenék alatt mintegy egy kilométerre lehet, pontos nagyságát még nem ismerik a szakemberek.

"Ez a víz fontos tápanyagokat és vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek táplálhatják a különféle életformákat a tenger mélyén. Pozitív lehet a halak számára is" – tette hozzá a geológus.

Elmondta, hogy hallott olyan halászokról, akik Norvégia északi Nordland megyéjénél olyan édesvízre bukkantak a tengerben, amelyből kávét is tudtak főzni.

(Kép: Pixabay)

Forrás: hvg.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Hogy mik vannak??? Tenger fenék alatt édes vízű tó!!!???
reagens
Nem egyszerű még elképzelni sem.
durbincs
na majd ott ,fehérre fürdethetik a szerecsenyeket ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.