Ethan Chappel a Perseidák meteorrajt akarta megfigyelni, amikor a kamerája rögzített egy különleges eseményt a Jupiteren.

Ha ez a Földdel történik, mind meghalunk

A texasi Ethan Chappel augusztus 7-én kapott lencsevégre egy igen különleges pillanatot: azt, ahogy egy hatalmas égitest becsapódik a Jupiterbe.

Chappel a Persediák meteorrajt figyelte meg, a távcsöve és a kamerája azonban a Jupiter felé nézett. Amikor a számítógépén futó szoftver feldolgozta az adatokat, a program – ami a becsapódások okozta villanások detektálására is be volt állítva – azonnal bejelzett. Kiderült, sikerült egy fényes villanást lencsevégre kapnia a Jupiter egyenlítői övének déli részénél.

Forrás: hvg.hu

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Egy fenet,... Az tortent volna csak, mint ami a Tunguzka eseteben tortent. Egy nagy kornyezetben valoban rettento nagy irtast vegzett a becsapodo meteor, de azert a vilag nem dolt ossze, es szaporodtunk is az elmult evszazadban a Tunguzka utan is
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
Magyar amatőrnek gyengébb a felszerelése. Már az is jó, ha hírt kapunk ilyesmiről. Számomra az is elképesztő, mekkora piaca van az ehhez szükséges felszereléseknek Amerikában. Talán ezért nem véletlen, hogy amatőrök jelentős szerephez jutnak a felfedezésekben.
Nessy
@Eriksson: Mi köze egy égitest Jupiterbe csapódásának április elsejéhez???
Eriksson
@Nessy: Mert szerintem ez a cikk és hozzá a kép felér egy áprilisi tréfával.
Hol látható rajta a becsapódó égitest?
Nessy
@Eriksson: A becsapódást jelző felvillanás látszik.
Sámannus
@Nessy: Valójában a tájékozatlanság miatt ez a kijelentés. Ha én tovább ragozom amit elkezdtem, kiderül, miért fejlettebb az USA. Ha csak az űripar fejlesztéseit tekintjük, Ott a NASA kikerült a fejlesztések fősodrából, és a magánszféra már néhány év alatt túlszárnyalta a legvakmerőbb várakozásokat.
Ki gondolta volna, hogy a rakéták legnehezebb alkatrészét újra lehet használni, vagy egyes alkatrészeit elkapni mint a legyet. Már ez hétköznapi esemény. A hadsereg is megrendelővé vált...
Ott tartunk, hogy a vállalkozások megbízhatóan törés nélkül kitágítják a kutatás határait, a Földön és az űrben egyaránt.
Lassan Kína is áttér erre a filozófiára, az első próbálkozásoknál tartanak.
Számunkra szokatlan eszközállomány kerül civil kézbe például a hadseregtől. Távcsövek, rádió eszközök, elektronikai berendezések stb. Amit eddig hivatásosak csináltak ezentúl "amatőrök".
karma1
Egy fenet,... Az tortent volna csak, mint ami a Tunguzka eseteben tortent. Egy nagy kornyezetben valoban rettento nagy irtast vegzett a becsapodo meteor, de azert a vilag nem dolt ossze, es szaporodtunk is az elmult evszazadban a Tunguzka utan is
Nessy
@karma1: Attól függ mekkora, hova csapódik, milyen eseményeket indít el. Én azért lemondok a gyakorlati "bemutatóról"!
karma1
@Eriksson: Nem errol a voros foltrol szol a cikk - gorgess lejjebb egy kicsit, es a cikk baloldalan lesz egy GIF, ahol a bolygo baloldalan, a deli felteken latszik egy pillanatnyi fenyjelenseg, ami tobbszor megismetlodik, mert GIF formatum. Nincs a felvetellel semmi baj, ugyes volt a csillagasz
Csizmás Kond
Ez a felvétel nagyon régi...és amúgy is mindenki meghal...szóval egy nagy hűhó semmiért.
Eriksson
@karma1: Erről beszélsz?
www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=vGBjOH9cAVQ
Ha kigúvadok se látom. Ez viszont az én bajom. :(((
karma1
@Eriksson: Nem nem nem!... Ez egy youtube felvetel, rendes video.
Itt most gorgess fel vissza a cikkre, es ott fogsz a baloldalon latni egy kb 5 cm x 5 cm-es ablakot, sotetszurket, aminek a kozepen van egy KEK indito nyil. Ha erre a nyilra rakattintasz, akkor elindul egy lassu mozgas, es a bolygo bal oldalan, a kb. deli feltekejen fogsz egy pillanatnyi felvillanast latni, es ez tobbszor megismetlodik, mert a GIF ilyen csak egyszer kattintasz ra, es addig ismetelget egy mozdulatot, amig ujra ra nem kattintasz a kepre.
Efole a GIF ala az van irva, hogy "Chappel Astro " (Egy twitterbol kimasolt kis GIF). Ahogy gorgetsz innen felfele, a "Forras: hvg.hu" folott talalod ezt a kepet, amin lathatod, hogy csapodik be az a meteorit.
Fog az menni, csak csinald meg,...:o)
Eriksson
@karma1: Úgy tűnik, megint nem egyformát látunk. A cikkben egyáltalán nincs szürke ablak, csupán az angol nyelvű twitter szövegben kék kiemelés, amely utal a "Chappel Astro " -ra. Ott meg hiába nyomogatom a kék háromszöget, nem nyílik a videó.
Viszont ugyanitt találtam egy másik utalást, amely a youtubera irányít, s kb. megfelel az említettnek. Azt néztem meg.
Húúúú! Még olyan sincs, hogy: "Forras: hvg.hu"
karma1
@Eriksson: pedig nagyon jo helyen kerested! Az angol nyelvu bejegyzes folott van a keknyilas video, es az angol szoveg ALATT van a belinkelt cikk forrasa, a "Forras: hvg.hu" Lehet, hogy ket gyors klikkel indulna csak el, de nagyon kell am figyelni, mert valoban csak egy paranyi pillanatra villan fel a feher feny - es csak akkora, mint kb. egy makszem... De orulok, hogy megtalaltad mashol...
Eriksson
@karma1: Hát... Mindenesetre jól benéztem akkor az eredeti cikket, mert komolyan meg voltam győződve, hogy arról a jellegzetes nagy "szem"-ről van szó.
Kutakodtam és találtam egy képet a gugliban. Igaz, hogy nem gif. Erről lenne szó?
pbs.twimg.com/media/EBbdVtJX4AAcxOu.jpg:large
karma1
@Eriksson: Gratula, nagyon ugyi vagy! Valoban ez a kep is azt mutatja, csak ez egy sima foto, nem mutatja az utkozest, csak azt az ezredmasodpercnyi feher villanast! Tenyleg ugyes vagy - na, akkor jobb oldalon van az a furcsa nagy voros folt (ez is nagyon erdekes szerintem, mert nagyon elter a kornyezettol ) es a baloldalon meg az a paranyi feher villanas...:o))
Hat ma aztan jol megdolgoztad a guglit!...:o)) Szep napot, nekem mar keso ejjel; van...
Eriksson
@karma1: Köszi az eddigieket is. Jó éjszakát és jó pihenést kívánok!
terlasz
A "mind meghalunk" pötty egy vicc, feltűnési viszketegség része.
karma1
@Nessy: Azt megertem. A Tunguzkanak is azert sok az ismeretlen tenyezoje, mert elegge lakatlan teruletre esett le, es akik akkoriban a kozelben eltek, hat nem nagyon versenyezhettek eszben mondjuk Einstein papaval...:o))) Egy csomo sugarzasi anomalia van a kornyeken, amire nincs magyarazat, elpusztult egy csomo fa az erdosegben, szoval van rajta mit kutatni, de igazad van, ha mondjuk Magyarorszagra pottyanna le egy ilyesmi, akkor nagy valoszinuseggel orokre eltunnenk a terkeprol. De a kornyezo orszagok se usznak meg karok nelkul.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.